O copertă cu multe zerouri în coadă. Cum a ajuns o pictură semnată de faimosul Adrian Ghenie pe „faţada“ unei cărţi gratuite din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai apreciaţi artişti în lume, românul Adrian Ghenie, ale cărui picturi se vând cu preţuri de peste 1 milion de euro, a dat dovadă de modestie şi bun-simţ, acceptând o solicitare uşor neobişnuită, pe care a primit-o pe Facebook.

Cartea Mihaelei Gligor, ”From Influence and Confluence to Difference and Indifference. Studies on History of Religions”/”De la influenţă şi confluenţă la diferenţă şi indiferenţă. Studii de istoria religiilor”, va avea pe copertă pe Charles Darwin la vârsta bătrâneţii, aşa cum îl vede pictorul Adrian Ghenie, absolvent al şcolii de artă de la Cluj.

Mihaela este o cercetătoare care a văzut India de mai multe ori, care a tradus, în premieră, în limba română, corespondenţa dintre Maitreyi şi biograful american al lui Eliade, şi care a împlinit visul lui Eliade la Cluj: a creat un Centru de Studii Indiene.

Ea este editor al antologiei de care aminteam mai sus şi ideea de a pune o pictură de-a lui Ghenie, un pictor mai cunoscut şi apreciat în străinătate decât la noi, i-a venit după ce a citit unul dintre studiile din antologie. E vorba de materialul scris de Jerry Cullum, un fost student de-al lui Mircea Eliade, acum critic de artă. Cullum scrie şi despre ”Camera lui Darwin” - proiectul pictorului Ghenie cu care a reprezentat România la Expoziţia Internaţională de Artă de la Veneţia - în studiul său numit ”History of Religions and Cultural Fashions Revisited”.

image

După ce a citit textul lui Jerry Cullum, fost student de-al lui Eliade, Mihaela spune că s-a gândit că ar fi frumos ca antologia să aibă pe copertă o pictură de-a lui Adrian Ghenie. ”Am căutat pagina de Facebook a lui Adrian Ghenie şi i-am scris un mesaj în care i-am spus cine sunt şi ce vreau”, spune Mihaela. În nici două ore i-a răspuns că poate folosi pe coperta cărţii electronice pictura sa ”Charles Darwin la 75 de ani”.

Antologia va fi prima carte din colecţia Centrului Cultural de Studii Indiene de la Cluj, va fi doar în format electronic şi va putea fi descărcată gratuit de pe site-ul Editurii Presa Universitară Clujeană, cel târziu din 20 octombrie.

Cartea va cuprinde 6 studii nepublicate nicăieri în altă parte şi semnate de autori din Europa, SUA şi India - de Jeremy Biles -profesor de Filosofie, Religie şi Fotografie la Institutul de Artă din Chicago, Carl Olson – profesor de Studii Religioase la Facultatea din Allegheny College, Jerry Cullum – a studiat Istoria Religiilor cu Mircea Eliade la Universitatea California din Santa Barbara - , Melanie Barbato – profesor de Sanscrită la Universitatea din Munchen, Santosh Kr. Singh – profesor de Sociologie la Universitatea Ambedkar din New Delhi, şi Mihaela Gligor, cercetător la filiala Academiei Române din Cluj-Napoca.

”Sunt 10 ani de când am intrat în lumea aceasta minunată a cărţilor. Am în ”palmares” 10 volume (co)editate, 3 volume de autor, câteva traduceri, o revistă... plus Cluj Center for Indian Studies. Eu zic că e bine pentru o fată. Ultimul volum, a cărui copertă (n. r. foto dreapta) o afişez aici cu mândrie şi mulţumiri sincere aduse lui Adrian Ghenie, va fi disponibil în cursul lunii octombrie, ca E-Book, pe site-ul Presa Universitară Clujeană”, scrie cercetătoarea pe Facebook.

Adrian Ghenie (născut în 1977 la Baia Mare) a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj şi în 2013 s-a mutat la Berlin. Artistul  a avut un parcurs ascendent constant pe piaţa internaţională de artă în ultimii ani, fiind reprezentant al noului val al artei vizuale româneşti. În iunie 2014, casa de licitaţii Sotheby's a vândut lucrarea acestuia - numită "The Fake Rotko" - cu suma de 1,778 milioane de euro, scrie Mediafax.

Mai puteţi citi:

Maitreyi şi Eliade, una dintre cele mai frumoase iubiri ale lumii. Scrisoarea care va zgudui milioane de suflete: „Îl iert pentru suferinţa pe care mi‐a provocat‐o“ 

Dragostea dintre Maitreyi Devi şi Mircea Eliade a fost una dintre cele mari iubiri ale lumii, pe cât de frumoasă, pe atât de bine studiată, de-a lungul anilor, de cercetători. Mihaela Gligor, cercetător, organizează sâmbătă, 14 februarie, la Muzeul de Artă din Cluj, un eveniment dedicat acestei poveşti de iubire care a cutremurat milioane de suflete.

Moaţa care a căutat urmele iubirii din „Maitreyi“ în India: „Mircea Eliade mi-a schimbat viaţa, dar ca femeie, l-am urât“

Cercetătoarea Mihaela Gligor (37 de ani) a înfiinţat anul trecut, la Cluj-Napoca, primul centru de studii indiene din ţară, împlinind un vis mai vechi de-al lui Mircea Eliade. Plecată pe urmele poveştii de dragoste dintre celebrul scriitor şi Maitreyi Devi, Mihaela a vizitat India şi a tradus în premieră în limba română şi corespondenţa dintre Maitreyi şi biograful american al lui Eliade.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite