Curs de alăptat la Cluj, girat de UNICEF. Medicul Ana Culcer: „Alăptatul scade riscul de obezitate, boli şi alergii!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Culcer, formator naţional pe probleme de alăptare  FOTO: Florina Pop
Ana Culcer, formator naţional pe probleme de alăptare  FOTO: Florina Pop

Asociaţia Îngrijirea Copilului din Cluj organizează, săptămâna viitoare, 15-21 iulie, un curs despre cum se alătează corect un bebeluş şi ce înseamnă alăptarea pentru sănătatea copilului. Cursurile vor fi ţinute de doi medici clujeni instruiţi de medicul Ana Culcer, şeful secţiei de Neonatologie de la Spitalul Universitar din Bucureşti şi formator naţional pe probleme de alăptare.

Nu se face educaţie sanitară, şi nici o şcoală a părinţilor aşa cum ar trebui, iar mămicile şi viitoarele mămici ar trebui să ceară sfatul specialiştilor, nu al vecinelor şi prietenelor, cum să-şi alăpteze corect copilul.
Astea sunt câteva dintre concluziile la care a ajuns medicul Ana Culcer de la Spitalul Universitar din Bucureşti, totodată şi formator naţional pe probleme de alăptare. Ea spune, cu regret, că România se află printre primele ţări din Europa consumatoare de lapte praf şi printre ultimele la capitolul alăptat.

„E timpul să ne întoarcem la natură! Vrei un copil sănătos? Alăptează-l natural!“, zice Ana Culcer.

De aceea organizează, în ţară, cursuri despre cum se alăptează corect un bebeluş şi le explică mamelor, prin personalul instruit de ea, de ce este important acest proces care este unul instinctiv şi natural.

De ce e important alăptatul?

Ea mai spune că în primele ore de la naştere, dar nu chiar în prima jumătate de oră, copilul trebuie pus pe pieptul mamei.

„Toţii puii dorm pe burta mamelor lor după ce au venit pe lume. După ce s-au născut toţi puii de animale se duc instinctiv la ţâţa mamei. Alăptatul este foarte important pentru dezvoltarea copilului. Nu este nimic mai bun pentru bebeluş decât laptele de mamă“, spune medicul Ana Culcer.

Mamele şi viitoarele mame cunosc prea puţin efectele alăptării pe cale naturală: o imunitate crescută a copilului, scade considerabil riscul de obezitate şi de boli, rezistenţă crescută la alergii, iar creierul copilului se dezvoltă mai rapid.

„Şi femeile care au silicoane pot alăpta, dar lucrul ăsta nu prea se ştie. Nu se face şcoala părinţilor în ţară. Da, şcoala părinţilor! Pentru că şi tatăl are rolul lui. E şi copilul lui. Mamele au impresia că ştiu tot, toţi le dau sfaturi şi ultimul e medicul. Nu e bine“, adaugă formatorul.

„Laptele nu e la fel de fiecare dată“

Ea le sfătuieşte mereu pe mame să îi lase pe bebeluşi să sugă când vor ei, nu la ore fixe. „Ei nu mănâncă egal la toate mesele, iar laptele nu e la fel de fiecare dată“, susţine medicul. Un copil ar trebui alăptat 2-2,5 ani.
Sunt puţine maternităţi în ţară care fac şcoală pentru mame şi le explică acestora ce rol are alăptatul, cât e el de important şi care sunt beneficiile pe termen îndelungat.

Ana Culcer a format numeroşi medici şefi de secţii de neonatologie, dar şi asistente şefe din toată ţara. A scris broşuri ca sfaturile ei să ajungă la mame sau viitoare mame. La cei 60 de ani vorbeşte cu o pasiune de admirat despre minunea de a avea un copil, despre bucuria născuţilor prematuri de care a avut grijă, dar şi despre satisfacţia de a vedea cum vin pe lume copiii copiilor moşiţi de ea la Spitalul Universitar.

Despre curs

Cursurile organizate la Cluj de Asociaţia Îngrijirea Copilului încep de săptămâna viitoare, au girul UNICEF şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi sunt ţinute de doctori pregătiţi de ea - Codruţa Ostafi şi Camelia Bud de la Clinica Pediatrie III.

Cursul durează 8 ore, e împărţit în patru şedinţe a câte două ore fiecare. Pot veni şi taţii. Printre altele, cele două doctoriţe din Cluj le vor spune mamelor şi care este compoziţia laptelui matern, ce complicaţii ale suptului apar şi cum pot fie tratate, dar şi metode de golire a sânului, respectiv cum trebuie sprijinită psihologic o mamă care alăptează. Teorie şi practică.
Persoanele interesate să participe se pot înscrie telefonic, 0722.750.411, şi trebuie să ştie că acest curs costă 350 de lei.

Mai puteţi citi:

Dr Ana Culcer, şefa secţiei de neonatologie a Spitalului Universitar: „Pediatria îţi arată perspectiva cuiva şi nu finalul său”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite