Omul care a negociat aderarea României la UE vede o Europă dezbinată de şefii statelor membre şi de cei ai Uniunii. „N-au învăţat nimic din criza anterioară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Puşcaş. FOTO: Adevărul
Vasile Puşcaş. FOTO: Adevărul

Uniunea Europeană nu are instrumentele necesare pentru a răspunde singură unei astfel de crize. Tratatul de la Lisabona a dat putere decizională statelor membre, dar nu le-a responsabilizat pentru comportamentul lor, este opinia fostului negociator al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş.

Criza generată pe toate planurile de noul coronavirus a arătat încă o dată disfuncţionalităţile din sânul Uniunii Europene, consideră Vasile Puşcaş. Într-un interviu acordat pentru Făclia de Cluj,  fostul negociator al României cu Uniunea Europeană a vorbit despre incapacitatea liderilor de la Bruxelles de a da dovadă de unitate şi despre egosimul arătat de şefii statelor membre. 

„ Acum, constatăm că avem mare nevoie de bunuri comune europene tocmai pentru a soluţiona aşa-zise probleme locale care, însă, vedem că sunt prinse într-o plasă a interdependenţelor continentale şi globale şi, ca atare, nu le putem rezolva decât împreună. Or, astăzi liderii statelor membre nu mai găsesc nici măcar limbajul comun, darmite să fie în stare a genera bunuri comune europene. Dintr-o astfel de ipostază, era evident că Uniunea Europeană nu putea veni cu un răspuns adecvat, deşi, până la urmă, se va constata că numai printr-o Uniune puternică, aptă să ofere bunuri comune cetăţenilor, inclusiv servicii de sănătate, va fi eradicată această pandemie şi criza generalizată care o însoţeşte”, a spus Puşcaş, pentru sursa citată.

Şi tot liderii statelor membre au făcut ca la Bruxelles să nu se mai ţină cont de binele comun, ci doar de interesele anumitor state. O nouă dovadă în acest sens este tocmai modul greoi în care Uniunea Europeană a răspuns crizei pandemice. 

„Este acum o mare ipocrizie ca statele membre să dea vina doar pe Uniunea Europeană pentru incapacitatea lor crasă de a gestiona criza pandemică, după cum este o tentativă de înşelare a opiniei europene prin zbaterile de ultim moment ale liderilor instituţiilor din Bruxelles pentru a arăta voinţa de a face ceva. În realitate, pentru modul necorespunzător cum s-a răspuns actualei crize pandemice în Uniunea Europeană ar trebui să-şi asume răspunderea, deodată şi în comun, liderii statelor membre şi cei ai instituţiilor europene”, a mai afirmat Vasile Puşcaş.

Eu cred că deja Uniunea Europeană este într-un pericol existenţial! Acea aşa-zisă Uniune recreată după 2004 şi-a arătat ineficienţa şi incapacitatea de a face faţă provocărilor contemporaneităţii. Ea a mai funcţionat doar în virtutea inerţiei dinamicii de la sfârşitul anilor ‘80-începutul anilor ‘90, din veacul trecut. Căci liderii europeni post-2004 au estompat concepţia fundamentală care a stat la baza construcţiei europene, aceea că ea se hrănea din procesul continuu al integrării europene. Vasile Puşcaş - fost negociator şef al României cu UE

Uniunea Europeană a fost practic paralizată de dezbinările şi de egoismul arătat de ţările membre. La fel de grav este că, în acest moment, Europa nu are instrumentele necesare pentru a răspunde singură unei astfel de crize, a adăugat Puşcaş.

„Tratatul de la Lisabona a dat putere decizională statelor membre, dar nu le-a responsabilizat pentru comportamentul lor. Parlamentarii europeni au fost păcăliţi cu o iluzorie creştere a puterii lor, dar în fapt s-a creat un dezechilibru funcţional între instituţiile decizionale de la Bruxelles care, vedem astăzi, nu mai sunt capabile nici măcar să asume decizii majore precum bugetul Uniunii. Iar despre politicile europene putem spune că au devenit mai mult desene pe hârtie, deoarece statele membre care trebuie să le aplice au întors spatele spiritului european. De aceea, Uniunea Europeană trebuie refondată atât din punctul de vedere al arhitecturii institiţionale şi decizionale, dar şi al politicilor comune, inclusiv al Pieţei Unice”.

Vasile Puşcaş atrage atenţia asupra faptului că România are nevoie de o Uniune Europeană serioasă, la fel cum toate statele continentului au nevoie de ea. „Vedem explicit, în contextul crizei formidabile pe care o trăim astăzi, că a fi singur pe lume ar însemna autocondamnare la pierzanie. Şansa noastră constă în a da încă o şansă Uniunii Europene! Şi a munci pentru ca acea şansă să se împlinească mâine”, a concluzionat Puşcaş.

Din păcate, românii au fost îndemnaţi de liderii lor post-2007 să privească la Uniunea Europeană doar ca la un bancomat, la locul de unde ar fi trebuit să extragem doar profit, fără a ne propune să şi investim în dezvoltarea oportunităţilor oferite de aderarea la Uniune. Priviţi doar pe cine au trimis autorităţile române să lucreze în instituţiile europene şi veţi înţelege că liderii politici din România s-au poziţionat doar ca profitori ai unui proces istoric care ar fi trebuit să aducă ţării dezvoltare sustenabilă, iar societatea românească să devină tot mai rezistentă la şocuri ale crizelor de toate felurile. Ar merita să conştientizăm că liderii noştri politici au fost contributori de seamă la prelungirea crizei existenţiale a actualei Uniuni Europene Vasile Puşcaş - fost negociator şef al României cu UE
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite