Reprezentantul unui ONG din Dej a cheltuit mii de euro, bani europeni, în interes propriu şi a justificat lipsa lor cu acte false

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bani FOTO: berilac.com
Bani FOTO: berilac.com

Procurorii DNA Cluj au dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Moldovan, reprezentant al unui ONG din Dej, sub acuzaţiile de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Cluj reiese că pe 1 septembrie 2008, Fundaţia Ramses - Fundaţia pentru Dezvoltarea Socială a Romilor Dej, reprezentată prin Adrian Moldovan, a depus o cerere de finanţare pentru realizarea proiectului „De la tradiţie la modernism, producţia de cărămidă ceramică a romilor“.
Valoarea proiectului era de 55.500 euro. 10% din suma reprezenta contribuţia financiară a solicitantului, iar restul, bani europeni din fonduri PHARE.

Scopul acestui proiect era „realizarea unei structuri generatoare de venit, de tipul întreprinderii sociale pentru comunitatea de romi din Căşeiu”. Trebuiau să se ţină  cursuri de calificare a persoanelor de etnie romă în meseria de zidar, iar la final trebuia să se creeze o structură de tip SRL (acţionar Fundaţia Ramses) care să vândă cărămizi ceramice.

Contractul de finanţare nerambursabilă a fost încheiat pe 30 noiembrie 2008.

Procurorii au descoperit că Adrian Moldovan a folosit jumătate din sumă în propiul interes şi a justificat banii lipă cu acte false.

„Din 44.955 euro, suma de 19.870,28 euro a fost cheltuită de inculpat în interes propriu, deci în afara proiectului. Pentru a-şi atinge scopul, inculpatul s-a folosit de mai multe persoane, profitând de relaţiile de rudenie sau amiciţie existente între el şi aceste persoane, de încrederea acestora, niciunul din participanţi necunoscând caracterul fals al actelor întocmite de Moldovan Adrian.
Actele false au fost folosite de Moldovan în 2009 şi apoi în 2011 la autoritatea contractantă pentru crearea aparenţei de legalitate a cheltuirii sumelor acordate în cadrul contractului cu finanţare europeană“, se arată într-un comunicat al DNA.

Nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării pagube, deoarece nu au fost identificate bunuri care să fie deţinute de inculpat.

Mai puteţi citi:

Clujeancă trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. Prejudiciul cauzat se apropie de 2 milioane de euro

UPDATE Directorul Romsilva Cluj, reţinut de DNA Cluj într-un dosar de luare de mită. Procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore

Şeful Poliţiei Dej, Aurel Mureşan, audiat la DNA Cluj. Este acuzat de luare de mită în formă continuată

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite