Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Operaţie în premieră mondială la Cluj: 246 de tumori au fost extirpate dintr-un plămân

0
16 Dec 2013 16:16:23
Autor: Remus Florescu
Dotarea spitalului clujean este de nivel european. FOTO: Arhivă
Dotarea spitalului clujean este de nivel european. FOTO: Arhivă

Echipa de medici condusă de şeful secţiei de chirurgie toracică a Spitalului de Pneumoftiziologie Leon Daniello din Cluj-Napoca, doctorul Dan Nicolau, a realizat astăzi o operaţie în premieră mondială: a extirpat 246 de tumori din plămânul unui bărbat cu ajutorul unui aparat cu laser. Recordul mondial era deţinut de un medic din Germania care a extirpat 235 de astfel de tumori.

“Este un record mondial, conform literaturii de specialitate recordul anterior aparţine  profesorului Rolle din Germania, care a scos 235 de tumori. Pacientul este în stare bună, are 77 de ani şi mai multe complicaţii: colon operat, de acolo pornind tumorile, e pe dializă, are probleme cu inima. Acesta este avantajul cu folosirea laserului, că nu sunt afectate alte organe. Dacă nu exista această tehnică, se făcea tratament cu chimioterapie, care nu prea ar fi avut influenţă asupra unor tumori metastatice. E o şansă dată acestui pacient. Statistica celor care practică astfel de tratamente menţionează o durată de supravieţuire de 18 luni, faţă de 6 luni, în cazul în care nu s-ar fi apelat la metoda cu laser.Un plus de 12 luni este enorm în ceea ce priveşte viaţa pacientului”, a declarat pentru Adevărul, chirurgul Dan Nicolau.

Dotare de nivel european
 
Şeful secţiei de chirurgie toracică, doctorul Dan Nicolau, a susţinut că operaţia nu ar fi fost posibilă fără aparatul cu laser de 25.000 de euro cumpărat recent de Consiliul Judeţean Cluj. “Operaţia de chirurgie a metastazelor a fost posibilă pentru că am fost sprijiniţi de Consiliul Judeţean care ne-a cumpărat un aparat laser. Suntem printre puţinele centre din Europa care facem aşa ceva. Noi suntem, pe partea de plămâni proritari în toată România. Astfel de operaţii s-au făcut demonstrative la Timişoara sau Bucureşti, la noi e o metodă folosită curent. În fiecare săptămână avem două cazuri de genul acesta”, a declarat Nicolau.  
 
Citeşte şi 
 
Aparatul de 25.000 de euro care prelungeşte viaţa bolnavilor de cancer

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările