Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Oraşul care investeşte 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru a fi „verde”. Primele obiective: străzi „smart” şi autobuze electrice fără şofer

8
15 Apr 2021 11:19:21
Autor: Ştefan Lică
Autobuze electrice fără şofer circulă deja în oraşe ca Paris, Viena şi Lyon. FOTO Captură video
Autobuze electrice fără şofer circulă deja în oraşe ca Paris, Viena şi Lyon. FOTO Captură video

Acordul privind „oraşele verzi” este o mişcare a oraşelor europene, care se angajează să ocrotească mediul înconjurător. Pentru asta, ele vor beneficia de fonduri europene.

Cluj-Napoca este primul oraş din România care aderă la Acordul privind „oraşele Verzi”. Oraşele europene  care aderă la acest acord şi-au stabilit obiective ambiţioase, în special pentru a reduce poluarea, şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii. 

Cluj-Napoca a făcut deja un prim pas înainte: strada „smart”, aminteşte Pro TV. Prima stradă smart din România a fost inaugurată anul trecut, la Cluj, iar investiţia a fost realizată cu finanţare europeană. 

După finalizarea lucrărilor, strada Molnar Piuariu din Cluj-Napoca pune la dispoziţia localnicilor şi turiştilor patru locuri pentru încărcarea automobilelor electrice şi 15 locuri de parcare pentru autovehicule, 30 de locuri pentru încărcarea bicicletelor/trotinetelor electrice şi 22 locuri de parcare pentru biciclete, Wi-Fi gratuit şi prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile.
 
În zonă a fost montat un sistem de iluminat public inteligent, eficient din punct de vedere energetic, un sistem îmbunătăţit de colectare a apelor pluviale, un sistem de irigare cu senzori, bănci, scaune, mese, cadre de parcări pentru biciclete, sisteme de afişaj, cişmele.
 

Străzi smart în fiecare cartier şi autobuze autonome

 
Clujul şi-a fixat următorii paşi şi a stabilit următoarele proiecte. Astfel, ar urma ca în următorii doi ani fiecare cartier din oraş să aibă o stradă „smart”. Totodată, încă de la finalul acestui an pe străzile din oraş ar urma să circule autobuze autonome fără şofer. 
 
„Ne dorim să continuăm această politică de creştere a calităţii vieţii, prin realizarea unui transport ecologic. Chiar astăzi s-a lansat spre publicare licitaţia privind achiziţionarea a 14 autobuze autonome”, a anunţat Iulia Perşa, purtător de cuvânt Primăria Cluj. 
 
Autobuzele autonome, care au o capacitate de transport de 12 persoane, au fost introduse până acum în alte oraşe din Europa, ca Viena sau Paris. Preţul acestor autobuze va fi de 5.6 milioane de euro. Pe listă se mai află amenajarea de noi parcuri. Numai în acest an ar urma  să se amenajeze peste 160 de hectare de spaţii verzi noi, iar alte 30 deja existente să fie extinse. Pentru reducerea poluării ar urma să fie instalate în oraş mai multe sisteme de purificare a aerului, sub forma unor panouri cu muşchi verzi. În prezent, Clujul este printre cele mai poluate oraşe din România, iar principala cauză o constituie traficul intens auto. 
 
Pentru a duce la capăt aceste investiţii în tehnologii regenerabile şi verzi, Clujul va pune la bătaie peste 100 de milioane de euro, bani proveniţi şi din fonduri europene.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Scrisoare devastatoare pentru Emil Boc. „Când nu plantaţi pomi în mijlocul trotuarului mutaţi trotuarele ca să fie arborii în mijloc”
 
Magia sparanghelului dispare. Germania pierde muncitorii români şi polonezi. Soluţia nemţilor
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

kitty kat
15.04.2021, 12:10:30

Nu se poate! O så moarå soferii de foame, cå doar banii din motorina vandutå + n-o så mai existe munca de sofer...

+2 (2 voturi)
Ellie Landau
15.04.2021, 14:17:32

nu exista energie verde. daca tot globul ar trece pe energie solara si eoliene atunci s-ar distruge planeta ori va avea loc o extinctie in masa.

-2 (2 voturi)
Mandrean Paul
15.04.2021, 12:52:48

Foarte bine! Asta inseamna sa ai primar harnic, implicat si vizionar.

+1 (3 voturi)
SABER RIDER
15.04.2021, 15:03:56

Harnic? pai daca stia ce inseamna munca nu fura locurile de munca ale altora. Cum ramane cu soferii? Primarului crezi ca i-ar conveni daca i-ar locul un AI? Daca un AI poate conduce masini, poate conduce si o primarie. Asa e omul (mai ales cei din politica) cand e vorba de el se face ca ploua, cand e vorba de altii ii lasam sa moara de foame. Sa nu mai spunen ca in caz de accident a unui astfel de automobil autonom cine raspunde? raspunde primarul? nu de alta dar in alte tari s-au intamplat accidente unele chiar grave.

-4 (4 voturi)
Mandrean Paul
15.04.2021, 15:25:46

Senzational! "in alte tari s-au intamplat accidente unele chiar grave" Autobuzul de care se face vorbire in articol, poate rula cu maximum 12 kilometri la oră si a lovit o femeie de 30 de ani in Viena. Aceasta se uita în telefon și avea căștile în urechi, asa ca nu a sesizat hehicolul. Ce-i grav, este ca muierea a suferit un atac de panica atunci cand a constatat ca lipseste soferul de la volan.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările