Oraşul care investeşte 190 de milioane de lei în tramvaie. Cea mai mare parte a sumei provine din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă cele 22 de tramvaie, alţi bani vor fi investiţi în 55 de troleibuze, 85 de autobuze diesel şi 30 de autobuze electrice.

Pentru reînnoirea flotei auto vor fi accesate fondurile europene puse deja la dispoziţia oraşului prin AXA 4 a Programului Operaţional Regional 2014-2020 – dezvoltare urbană durabilă. 

Clujul va investi serios în următorii patru ani în flota de mijloace de transport în comun, cei mai mulţi bani urmând să fie atraşi din fonduri europene. Primăria a organizat deja o licitaţie pentru 30 de autobuze electrice şi a semnat un acord-cadru cu firma Solaris, care va livra până în luna aprilie primele 11 autobuze. Banii provin din fondurile puse la dispoziţia Clujului de Guvernul Elveţiei. Celelalte 19 autobuze vor fi cumpărate din fonduri europene.

„Vom începe o procedură pentru achiziţia pe fonduri europene a încă 19 autobuze electrice şi vom avea licitaţia pentru 55 de troleibuze şi pentru 22 de tramvaie. Va fi o licitaţie cadru care se va derula pe mai mulţi ani de zile”, şi-a anunţat intenţiile primarul Emil Boc, la începutul acestui an.  

Următoarea pe listă este o licitaţie pentru un număr de 22 de tramvaie. Licitaţia a fost lansată zilele trecute şi constă într-un acord-cadru pe o perioadă de patru ani, iar valoarea tramvaielor a fost estimată la 190 de milioane de lei fără TVA. 85% din fonduri vin prin AXA 4 a Programului Operaţional Regional 2014-2020 – dezvoltare urbană durabilă, iar 13% din bugetul naţional. Bugetul local va suporta doar 2% din banii necesari investiţiei. Firmele interesate vor putea să-şi depună ofertele până în luna martie, iar contractul-cadru cu câştigătoarea licitaţiei ar urma să fie semnat în iunie.

Urmează licitaţia pentru troleibuze 

În perioada următoare urmează să fie lansată o nouă licitaţie, de data aceasta pentru 55 de troleibuze, tot din fonduri europene. Clujul a cumpărat ultima dată 20 de troleibuze în 2016, iar pentru fiecare dintre ele a plătit aproximativ o jumătate de milion de euro. 

image

Clujul a cumpărat şi în 2016 un număr de 20 de troleibuze. FOTO: Andrei Pintea

Altă licitaţie, pentru 60 de autobuze diesel euro VI, se află în derulare, iar numele firmei câştigătoare ar trebui să fie anunţat până la sfârşitul acestei luni. Autobuzele ar urma să coste 63 de milioane de lei. Alte 15 autobuze, de data aceasta lungi, articulate, au fost achiziţionate de la Mercedes şi vor ajunge la Cluj la începutul lunii următoare. În cazul autobuzelor diesel, banii provin dintr-un credit acordat de o bancă, în valoare de 20 de milioane de euro.

Zeci de milioane de euro de la Bruxelles

Bugetul repartizat polului Cluj-Napoca prin AXA 4 a Programului Operaţional Regional 2014-2020 – dezvoltare urbană durabilă – este de 45,2 milioane de euro. Din această sumă, 36,7 milioane de euro ar urma să fie investiţi în mobilitate urbană, mai exact în achiziţia de mijloace de transport în comun electrice. Suma va fi suplimentată, într-o primă fază, cu 50%, susţine Ovidiu Cîmpean, directorul Direcţiei de dezvoltare locală şi management de proiecte a primăriei. 

„În exerciţiul financiar anterior, proiectele puteau depăşi cu 30% bugetul rezervat oraşelor-pol de dezvoltare, însă nici măcar aşa nu au fost cheltuiţi toţi banii alocaţi României prin acest program european. În actualul exerciţiu financiar am fost informaţi că vor fi finanţate şi proiecte care depăşesc cu 50% bugetul alocat iniţial. Plus că, la mijlocul termenului, la finele lui 2019, se face o evaluare între municipiile reşedinţă de judeţ. În cazul în care unele nu-şi vor cheltui banii alocaţi, sumele rămase se vor împărţi către cele care şi-au depus proiectele şi sunt în regulă. Şi asta se întâmplă de obicei, fiindcă nu toate oraşele depun astfel de proiecte. Noi avem pregătite deja proiecte în valoare totală de 90-100 de milioane de euro”, a explicat Cîmpean.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite