Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Oraşul unde un metru cub de apă e mai scump decât benzina. „E bătaie de joc faţă de omul de rând, legea e pentru ei”

52
19 Jul 2021 21:32:06
Autor: Ştefan Lică
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

România este printre ţările europene cu o densitatea mare a reţelei hidrografice, însă acest lucru nu pare să se reflecte în preţul apei. Mai mult, în unele localităţi preţul apei este ridicol de mare, astfel că un metru cub poate depăşi lejer preţul benzinei.

Facturile de apă şe dau mari bătăi de cap turdenilor, în condiţiile în care prin Turda trece şi râul Arieş şi alte pârâuri, iar în apropierea oraşului se află mai multe lacuri. Preţul plătit pe metru cub de apă de 5,94 lei - exclusiv TVA, aşa cum apare pe pagina oficială de internet a Companiei de Apă Arieş. Mai scump decât se vinde litrul de benzină la pompe. Şi ca şi cum nu ar fi de ajuns, locuitorii din Turda şi Câmpia Turzii plătesc 5,31 lei pe metru cub şi pentru apa din canalizare-epurare. 

Apa este aproape la fel de scumpă şi în Vaslui, unde oamenii plătesc 5,80 lei pentru un metru cub de apă. Un alt paradox îl reprezintă Galaţiul, oraş aflat chiar pe malul Dunării, dar unde preţul apei este de asemenea imens, 5.46 lei.

„E o bătaie de joc la adresa cetăţeanului de rând şi nu există legi care să ne apere, legea e pentru ei. Ei, cei de la compania de apă, pot pune orice preţ vor şi nimeni nu îi pune să se justifice. Prin toată ţara curg râuri cu debit important, mai avem Dunărea şi mai avem şi o mulţime de lacuri cu apă dulce, dar apa e atât de scumpă la noi, mai scumpă ca în alte ţări care nu au atâta apă.  Ba mai plătim şi apa de ploaie care ajunge în canalizare, suntem fraierii fraierilor”, a spus Alin, unul dintre turdenii deranjaţi de factura mare pe care o plăteşte. 

„Le-am spus că e ciudat să fim pedepsiţi de câte ori plouă sau ninge, la fel cum e absurd să plătim un metru cub de apă la fel ca un litru de benzină. Domnul de la Compania de Apă a dat să-mi explice că nu e o comparaţie bună, probabil credea că nu ştiu diferenţa dinte cele două. Şi a rămas surprins când i-am luat-o înainte şi i-am spus că nu e vorba de a compara la virgulă, că ştiu că 1.000 de litri echivalează cu un metru cub, dar că în multe ţări există o corelaţie între preţul cu care se vinde benzina la pompă şi preţul plătit de populaţie pe un metru cub de apă.

Însă, şi domnul ştia şi asta, aproape nicăieri un metru cub de apă nu se apropie de preţul unui litru de benzină. Poate cel mult în SUA, doar că şi acolo benzina e mult mai ieftină ca la noi, aşa că şi apa costă mai puţin decât aici. Sau în ţările arabe, dar acolo e limpede că există petrol, însă nu şi apă”, a adăugat turdeanul.

Dacă în Turda un metru cub de apă costă practic 6 lei, la Timişoara e 3,80 lei, iar la Cluj, la numai 30 de kilometri de Turda, preţul e de 4,09 lei. Există însă şi o diferenţă mare între salariile din Cluj, locul 2 la nivel naţional după Bucureşti, Timişoara, locul 3 la acest capitol, şi Turda, unde veniturile populaţiei sunt cu mult mai mici decât în cele două mari oraşe. Diferenţa de preţ ar fi însă dată de politica şi de eficienţa companiilor de specialitate, dar şi de subvenţiile acordate de autorităţile locale.

Vă mai recomandăm şi:

Preţurile din Cluj bat noi recorduri. Capitolele la care sunt peste cele din Las Vegas
 
Oraşul cu cea mai rapidă creştere economică din Uniunea Europeană se află în România. Explicaţia Băncii Mondiale

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

52 Comentarii

Depeter
19.07.2021, 21:57:24

1 metru cub apa = 1 litru benzina

+7 (7 voturi)
scafarlie
19.07.2021, 22:33:54

apa ca apa.....bautura e mai importanta.....

-4 (10 voturi)
Actor Spectator
19.07.2021, 22:40:30

Hai zau asa, ca mi-e rusine sa citesc un asemenea articol... Comparati mere cu pere si va da cu virgula. Pai daca 1000 litri de apa sunt mai scumpi decat 1 litru de benzina, de ce nu vedeti si partea buna a lucrurilor? Adica, 500 de litri de apa sunt mai ieftini decat acelasi litru de benzina! Sau intregul volum de la Vidraru face mai mult decat o masina. Sau ca un duș, acasa, te poate costa mai mult decat 0.0001 grame de aur... Repet, articolul este stupid pana la ultimul bit.

+4 (22 voturi)
Dan Martin
19.07.2021, 23:22:59

Ce inseamna sa fii analfabet functional si sa o si strigi in gura mare. Daca cei de la ziar ar fi comparat 1 kg de aur cu 1 l benzina ai fi inteles sau daca ar fi comparat 1 l benzina cu 1 l apa? Ideea nu e sa compari la milimetru ceva ci ca aia chiar au luat-o razna si ca cer pe apa cat nu face, ba mai cer si sa li se plateasca apa de ploaie. Mare noroc au astia care vand apa la preturi nesimtite ca au clienti ca tine care chiar se revolta cand cineva le ia subtil apararea. Mult prea subtil pentru tine, Probabil ca data viitoare ar trebui sa-ti deseneze ca sa nu mai iei totul mot a mot si sa poti citi printre randuri. Asta daca nu cumva esti angajatul unei companii de apa sau hater

+2 (20 voturi)
mihai radu
19.07.2021, 23:21:37

Măi copii,diferențele sunt justificate de tehnologia folosită,de puritatea apei,dacă este scoasă de la adâncime mai mare este mai curată și se clorinează mai puțin,de distanța de la pompe până la ultimul consumator,sunt multe variabile.Eu am niște neamuri într-un sat aflat la zece km de Slobozia Veche de unde primesc apa,păi zece km de țevi,stație intermediară de pompare etc,asta costă !

+6 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (52)

Modifică Setările