Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Părinţii elevilor de la Colegiul de Muzică, unde o învăţătoare l-a jignit pe un elev spunându-i ”jumătate de creier”, le cer directorilor să revină asupra demisiei

0
19 May 2015 17:02:46
Autor: Mediafax
Colegiul Sigismund Toduţă din Cluj  FOTO: arhivă Adevărul
Colegiul Sigismund Toduţă din Cluj  FOTO: arhivă Adevărul

Părinţii elevilor de la Colegiul de Muzică "Sigismund Toduţă" din Cluj-Napoca - unde o învăţătoare l-a făcut pe un elev "jumătate de creier", fiind ulterior sancţionată cu reducerea salariului - le cer celor doi directori ai instituţiei să revină asupra deciziei de a demisiona.

Mai mulţi părinţi s-au adunat, marţi, în faţa Colegiului de Muzică "Sigismund Toduţă" din Cluj-Napoca şi au anunţat că au adunat circa 200 de semnături prin care solicită Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj să nu ia act de demisia celor doi directori ai instituţiei, iar acestora le cer să revină asupra deciziei.

Unul dintre părinţi, Valentin Guia, a declarat că aceştia nu sunt de acord ca, din cauza învăţătoarei Monica Chiorean, să sufere elevii, mulţi dintre ei olimpici la muzică.
"Am strâns circa 200 de semnături din partea părinţilor ai căror copii învaţă la Colegiul de Muzică «Sigismund Toduţă» pe un memoriu în care cerem celor doi directori ai instituţiei să revină asupra demisiei, iar ISJ Cluj să nu ia act de demisie. Să se gândească directorii şi la copiii noştri, care au rezultate foarte bune. De asemenea, cerem ISJ să medieze o dezbatere între cadrele didactice şi părinţi legată de problema cauzată de învăţătoarea care a fost înregistrată. Vom depune acest memoriu la ISJ Cluj în zilele următoare", a spus Guia.

El a adăugat că fiul său, care este în clasa a VI-a şi cântă la clarinet - acelaşi instrument la care cântă şi directorul demisionar al Colegiului de Muzică, "plânge de câteva zile".
"Dacă ISJ Cluj nu ne ajută, iar directorul şi directorul adjunct nu revin asupra demisiei, suntem dispuşi să nu mai lăsăm, o zi, copiii la şcoală, pentru că nu are rost. Aceste tensiuni din şcoală au repercusiuni asupra elevilor", a afirmat părintele.

Pe de altă parte, la ISJ Cluj au fost înregistrate deja alte două memorii, unul semnat de 153 de cadre didactice şi celălalt de 164 de elevi din clasele IX-XII, prin care se solicită să nu se ia act de demisia celor doi directori.

Reprezentanţii ISJ Cluj au declarat, marţi, că demisia este un act unilateral şi nu este nevoie de aprobarea Inspectoratului.
"Cei doi directori demisionari ai Colegiului de Muzică au posibilitatea de a reveni asupra demisiei, sunt în perioada de preaviz", au precizat reprezentanţii ISJ Cluj.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj a declanşat, la începutul lunii aprilie, o anchetă la Colegiul de Muzică "Sigismund Toduţă" din Cluj-Napoca, după ce o învăţătoare a fost înregistrată la ore în timp ce striga la un elev de şapte ani din clasa I şi îl făcea "nebun", "tâmpit" şi "jumătate de creier".
Incidentele din clasa I de la Colegiul de Muzică "Sigismund Toduţă" s-au petrecut de-a lungul mai multor săptămâni, în timpul lunii martie, învăţătoarea fiind înregistrată cu un reportofon pus de tatăl unei eleve în ghiozdanul acesteia.
Directorul Colegiului de Muzică "Sigismund Toduţă", Vasile Sândean Ovadiuc, declara presei, în 1 aprilie, că trei părinţi ai unor elevi de clasa I au depus reclamaţie direct la ISJ Cluj, fără să fie sesizată conducerea colegiului. Potrivit acestuia, învăţătoarea are o vechime de 27 de ani în învăţământ şi nu a mai avut abateri până acum.
La rândul său, tatăl elevei care a realizat înregistrarea cu reportofonul declara că nu este normal ca un cadru didactic să li se adreseze unor copii de şapte ani în modul în care a făcut-o învăţătoarea.
"Fetiţa noastră ne spunea că nu mai vrea să meargă la şcoală pentru că învăţătoarea vorbeşte urât. Era traumatizată, am dus-o la psiholog. Le spunea că în perioada când ea lipseşte, copiii să stea ca sfinţii pe pereţi. Acum este la altă şcoală, este liniştită", spunea tatăl fetei.

În înregistrare, se aude cum învăţătoarea îl face "nebun", "tâmpit" şi "jumătate de creier" pe un elev.
"Mă, tu eşti nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero, mă, băiatule? Mă, tu eşti normal la cap? Tu eşti întreg la cap, unde dracu ai văzut tu cu zero? (…) Tu nu îţi poţi reveni la nivelul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare, du-te în grădiniţă. Pleacă în pregătitoare. Incapabil să se concentreze. Mă, băiatule, tu eşti întreg? Unde îţi stă capul, vino dracului la catedră, să te păzesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a făcut de copil. Jumătate de creier. Vino aici cu scaunul să stai la masă, să fii supravegheat ca bebeluşii. Bebeluş", spunea învăţătoarea.
Aceasta i-a pus pe ceilalţi elevi să îi strige în cor colegului lor: "Trezeşte-te!".
"Încă aşa ceva nu mi-a fost dat să văd în viaţa mea. Mă mir că nu dormi pe masă, tu te culci noaptea? Văd că sforăi în continuare fără sunet. Să mor io dacă înţeleg ce vrei să spui, după ce Dumnezeu mai vii la şcoală, ca să ai de unde să mergi acasă? (…) Mă, tu eşti tâmpit de tot?", se mai auzea în înregistrare.

Săptămâna trecută, învăţătoarea a fost sancţionată, printr-o decizie a Consiliului de Administraţie al Colegiului de Muzică "Sigismnund Toduţă", cu reducerea salariului cu 15% pe şase luni, iar în urma acestei decizii directorii instituţiei au demisionat, şi învăţătoarea, care fusese suspendată pe durata cercetării disciplinare, se poate întoarce la catedră.

Potrivit unui comunicat, din 13 mai, al Colegiului de Muzică "Sigismund Toduţă" din Cluj-Napoca, directorul instituţiei a propus desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al învăţătoarei.

"În legătură cu cercetarea disciplinară a învăţătoarei Monica Chiorean, cu privire la săvârşirea unor abateri disciplinare, în urma prezentării raportului întocmit de Comisia de cercetare disciplinară, directorul instituţiei a propus sancţionarea cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al salariatei. Consiliul de Administraţie a hotărât prin vot secret respingerea propunerii, preferând sancţionarea învăţătoarei cu diminuarea salariului de bază cu 15% pe o perioadă de şase luni, conform dispoziţiilor art. 280, al. 2 din Legea nr. 1/2011. În aceste condiţii, directorii şi-au înaintat demisia către ISJ Cluj", se arăta în documentul citat.

Învăţătoarea Monica Chiorean a fost audiată, luni, la Secţia 2 Poliţie din Cluj-Napoca, urmând ca poliţiştii, care s-au autosesizat în acest caz, să înainteze dosarul unui procuror.
"Poliţiştii s-au sesizat cu privire la săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă de către cadrul didactic. Cercetările continuă în cauză, urmând ca la finalizarea acestora, dosarul penal să fie înaintat cu propunere legală unităţii de parchet competente", declara Simona Vîrci, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Cluj.
Potrivit sursei citate, în aceeaşi cauză au fost audiaţi ca martori mai mulţi părinţi ai căror copii învaţă în clasa învăţătoarei cercetate penal pentru purtare abuzivă.

Totodată, mai mulţi părinţi ai căror copii învaţă în clasa I au depus petiţii la şcoală şi la ISJ Cluj, prin care cer suspendarea cadrului didactic pe durata anchetei.

Citeşte şi:

Scandalul de la Liceul de Muzică din Cluj continuă: directorii şcolii şi-au dat demisia, învăţătoarea care-şi umileşte elevii rămâne

 

Elev umilit de învăţătoare: „Mă, tu eşti nebun la cap!”,  „Mă, tu eşti tâmpit de tot!” Directorul şcolii: e un cadru didactic extraordinar, dar a avut probleme acasă

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările