Pască din Ardeal. Reţeta lui Adi Hădean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De pe masa de Paşte nu poate lipsi pasca, o mâncare tradiţională. Însă, dacă nu este sfinţită, pasca este, aşa cum scrie şi Adi Hădean, doar o prăjitură.

Vă prezentăm reţeta bloggerului clujean Adi Hădean, postată pe blogul său.

„Mai întâi puneţi drojdia (10 grame) la înmuiat în lapte cu zahăr, să prindă viaţă şi spor.
Pentru aluat mai avem nevoie de făină (500 de grame), trei linguriţe de zahăr, un ou, coaja unei lămâi (eu am avut lămâie verde).
Mai avem nevoie de lapte, unt şi zahăr pentru frământat. Ele se amestecă pe foc, să se topească untul. E important să nu fie prea cald laptele când frământaţi pentru că drojdia ar putea avea de suferit. Dacă puteţi ţine mâna-n lapte, e în regulă, e potrivit de cald. Cantitatea de unt topit cu lapte ar trebui să fie cam jumătate din cantitatea de făină. Poate varia, în funcţie de caliatatea făinii, dar nu cu mult.

image
image

Se frământă toate cele de mai sus într-un aluat moale, cam un sfert de ceas. Apoi se lasă sub un ştergar curat, cam o jumătate de ceas, să crească.
Până creşte aluatul, aveţi vreme să pregătiţi umplutura. Aveţi nevoie de brânză de vaci (300 de grame), o cană de zahăr, stafide, coajă de lămâie, două ouă, lapte cu unt (a mai rămas de la aluat) şi trei linguri de făină.
Puteţi să amestecaţi umplutura cu un tel, să o frământaţi cumâna sau cu un blender, dacă aveţi. Recomand blenderul, veţi obţine o pastă cu adevărat omogenă.

image

A crescut aluatul? Ok, luaţi o tavă pentru cuptor (rotundă), o ungeţi cu unt şi o tapetaţi cu făină.
Din aluat (mai puţin o parte mică, pe care o folosiţi mai târziu) întindeţi o foaie groasă de un centimetru (e nevoie de grosimea asta, pasca trebuie să crească şi dacă nu are de unde, nu creşte) care se aşazăpe fundul tăvii.
Umplutura se toarnă peste aluat.

Aluatul rămas se răsuceşte în fuioare groase de un deget, care apoi se răsucesc asemeni unui şnur.
Cu şnurul obţinut se decorează pasca, pe care o ungeţi apoi cu ou bătut. Asta îi va da luciu după coacere şi protejează aluatul în timpul coacerii. Pasca se lasă în cuptor pentru 40 de minute la 150 de grade Celsius“

Mai puteţi citi:

Cum se face Pasca tradiţională de Paşte în Vrancea

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite