Paşte la mănăstirea Nicula, cel mai cunoscut loc de pelerinaj din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai cunoscut loc de pelerinaj din Transilvania, mănăstirea Nicula, unde se află icoana făcătoare de minuni a Sfintei Fecioare Maria, îi aşteaptă pe credincioşi să-şi facă petreacă sărbătorile pascale în sfântul locaş. Circa 1.000 de oameni vin, în fiecare an, la slujba de Înviere de la Nicula.

Mănăstirea Nicula este cea mai cunoscută din judeţul Cluj, unde şi de Sfintele Paşti merg sute de credincioşi. Stareţul mănăstirii spune că lăcaşul are 60 de locuri de cazare şi că în fiecare an vin la Nicula, de Paşte, aproximativ o mie de oameni. Participă sâmbătă noaptea la slujba de Înviere, care se termină în jurul orei 4 dimineaţa.

Nicula se află la vreo 20 de minute de mers cu maşina din Gherla, iar în apropiere se află Stufărişurile de la Sic, cuoscute drept „Delta Clujului“. Acolo trăiesc specii de păsări precum buhaiul de baltă, cârsteii de baltă, cresteţii pestriţi, cenuşii şi stârcii pitici.

Mănăstirea Nicula este cunoscută drept un mare centru de pelerinaj al creştinilor ortodocşi din Transilvania. La Nicula se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, iar evenimentul prin care a devenit atât de cunoscută este faptul că a lăcrimat câteva zile în anul 1694. În fiecare an, de ziua hramului ei, pe 15 august ("Adormirea Maicii Domnului"), mii de pelerini din toate colturile ţării vin să se roage la icoană.

Lăcaşul a fost atestat prima dată în 1552.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Nicula îşi aşteaptă pelerinii. Sute de credincioşi au dormit sub cerul liber pe nylon, saltele şi în corturi

15 august sau 8 septembrie: când spun românii „La mulţi ani!“ de Sfânta Maria?


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite