Pensie de urmaş şi ajutor de deces pentru familiile medicilor răpuşi de COVID-19. Avocat despre proiectul trecut de Parlament: „O justificare a clasei politice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii aflaţi în prima linie a luptei cu COVID-19 ar putea beneficia de mai multe facilităţi. FOTO: Arhivă personală
Medicii aflaţi în prima linie a luptei cu COVID-19 ar putea beneficia de mai multe facilităţi. FOTO: Arhivă personală

„Acest Proiect pare să fie o justificare a clasei politice că a făcut ceva (puţin) pentru persoanele pe care profesia le expune cel mai mult riscului de infectare cu SARS-CoV-2”, spune avocatul clujean Dumitru Balea într-o analiză a proiectului de lege adoptat de Parlament şi trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Un spor salarial acordat direct personalului medical (30%), pensii de urmaşi, ajutor suplimentar de deces de 5.429 de lei şi scutiri de impozite pe clădiri şi terenuri - acestea sunt în mare facilităţile de care vor beneficia conform proiectului de lege amintit medicii respectiv urmaşii acestora.  

Proiectul de Lege pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-191 a fost trimis spre promulgare, pe 23 aprilie, Preşedintelui României. Proiectul a fost adoptat, în 23 aprilie, de Camera Deputaţilor, după ce anterior, în 8 aprilie, a fost adoptat de către Senat. 

Dumitru Balea, avocat Iordăchescu & Asociaţii, a realizat o analiză a proiectului trimis în 23 aprilie 2020 spre promulgare.

„Scopul acestui proiect de act normativ îl reprezintă recunoaşterea meritelor personalului medical implicat în acţiuni medicale împotriva Covid-19 prin acordarea unor drepturi atât celui ce face parte din personalul medical, cât şi urmaşilor acestuia, dacă decesul său survine ca urmare a complicaţiilor infectării cu SARS-CoV-2”, a explicat Dumitru Balea.

Analiza este împărţită în trei: care sunt categoriile de personal medical la care se referă dispoziţiile Proiectului (1), persoanele care beneficiază de drepturile prevăzute de Proiect (2), în ce constau aceste drepturi şi condiţiile în care pot fi accesate (3). 

cluj dumitru balea avocat. foto arhiva personala

Avocatul Dumitru Balea. FOTO: Arhivă personală

 

Cine beneficiază de aceste drepturi

În ceea ce priveşte personalul medical căruia Proiectul i se aplică Articolul 2 din Proiect prevede:

„a) personalul medical de specialitate şi personalul auxiliar sanitar din acele unităţi sanitare (spitale, farmacii, cabinete de medicină de familie ori de medicină dentară etc.) implicate direct în acţiuni în acţiuni legate de prevenirea, gestionarea şi combaterea infecţiilor cu COVID-19;

b) personalul medical şi paramedicii militari din structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru situaţii de urgenţă (din cadrul MAI), implicaţi direct în acţiuni şi misiuni legate de prevenirea, gestionarea şi combaterea infecţiilor cu COVID-19;

c) personalul cu pregătire paramedicală din echipajele SMURD;

d) tot personalul din spitalele care acordă asistenţă medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 şi din spitalele de suport pentru pacienţi testaţi pozitiv sau suspecţi de infectare, cuprinse în listele din anexele 2 şi 3 ale Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 555/2020.”

În ceea  ce priveşte persoanele care beneficiază de drepturi, proiectul arată: „Vor beneficia de drepturile cuprinse în Proiect personalul medical enumerat la punctul anterior şi, în cazul decesului cauzat de condiţiile de muncă, urmaşii. Adică, prevede art. 2 alin. (2), copiii şi soţul supravieţuitor. Dacă nu există copii şi soţ supravieţuitor, iar cadrul medical decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, vor beneficia şi aceştia de drepturile conţinute în Proiect. În cazul decesului, familiei defunctului sau persoana care a suportat cheltuielile ocazionate de deces va primi un ajutor patrimonial pentru acoperirea acestor cheltuieli.”

30% în plus la salariu

Există mai multe categorii de drepturi acordate prin Proiect, constând fie într-un spor salarial acordat direct personalului medical, fie în drepturi pentru urmaşi sau părinţi, respectiv un ajutor pentru înmormântare, precizează medicul. 

„Personalul medical enumerat la punctul (1) care execută, conduce sau coordonează misiuni şi sarcini de serviciu în condiţii de pericol deosebit beneficiază pe durata stării de urgenţă şi timp de 3 luni după încetarea acesteia de un spor salarial de până la 30% din salariul de bază. Chiar dacă personalul medical va continua să acorde tratament pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 şi după trecerea celor 3 luni de la încetarea stării de urgenţă, nu va mai beneficia de acest spor. Cuantumul exact al sporului şi categoriile de personal medical cărora le va beneficia se vor stabili prin ordin al Ministrului Sănătăţii în 15 zile de la intrarea în vigoare a Proiectului. Acest spor salarial va putea fi cumulat cu alte sporuri, premii, indemnizaţii, neluându-se în calcul pentru determinarea limitei maxime de 30% din salariul de bază, ce nu poate fi depăşită de cumularea tuturor acestor venituri suplimentare, limită impusă prin art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Adică, dacă un medic deja a atins limita maximă de 30% prin cumularea altor sporuri, premii, indemnizaţii etc. anterior aplicării sporului prevăzut de Proiect, acest din urmă spor se va adăuga la salariul medicului, putându-se ajunge cumulat la venituri suplimentare de maxim 60% din salariul de bază”, explică avocatul. 

Pensii de urmaş şi ajutor suplimentar de deces - 5.429 de lei

Urmaşii celor care intră în definiţia personalului medical în înţelesul Proiectului şi care decedează ca urmare a complicaţiilor cauzate de infectarea cu SARS-CoV-2 vor beneficia de următoarele drepturi şi dacă îndeplinesc anumite condiţii:

a) Ajutorul suplimentar pentru deces, în cuantum egal cu de două ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care este în anul 2020 de 5.429 lei, conform Legii nr. 6/2020 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

b) Pensie de urmaş pentru copil până la împlinirea vârstei de 18 ani sau de 26 de ani dacă îşi continuă studiile. Proiectul nu arată cuantumul pensiei, dar considerăm că va fi de 75% din salariul de bază, ca în cazul pensiei de urmaş pentru soţul supravieţuitor.


c) Pensie de urmaş pentru soţul supravieţuitor egală cu 75% din salariul de bază avut de defunct la data decesului.


d) Asistenţă medicală şi medicamente gratuite în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau, după caz, ministerele cu reţea sanitară proprie, cu decontarea cheltuielilor de către acestea.


e) Scutirea de la plata impozitului pe terenul şi pe clădirea folosită ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate.

Soţul supravieţuitor va beneficia de drepturile enumerate la lit. c), d) şi e) numai până când se va recăsători, explică avocatul. 

„Acest Proiect pare să fie o justificare a clasei politice”

Părinţii cadrului medical sau auxiliar defunct vor beneficia de un ajutor lunar în cuantum de 37,5% din salariul de bază avut de la data decesului. Pensia de urmaş şi ajutorul lunar pentru părinţi nu vor putea fi cumulate de aceştia, cu pensia pe care ar avea dreptul să o primească în temeiul Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii. În terme de 15 zile de la acordare drepturilor conţinute de Proiect, beneficiarul va trebui să opteze între aceste drepturi şi pensia ce i s-ar cuveni potrivit Legii nr. 263/2010.

În încheierea Proiectului se stabileşte data de 11 martie ca Ziua personalului medical, pentru recunoaşterea onorifică a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid-19.


„Cu toate că acest cadru nu permite o analiză amănunţită a Proiectului, din lectura acestuia rezultă condiţii destul de restrictive şi recompense materiale destul de restrânse ce se vor acorda personalului medical implicat în lupta împotriva pandemiei. Mai mult decât un ajutor material pentru medici şi personalul auxiliar din sistemul sanitar, acest Proiect pare să fie o justificare a clasei politice că a făcut ceva (puţin) pentru persoanele pe care profesia le expune cel mai mult riscului de infectare cu SARS-CoV-2”, încheie Dumitru Balea, avocat Iordăchescu & Asociaţii.

Citeşte şi

Când pot refuza medicii să muncească. Potrivit legii, au şi dreptul la despăgubiri dacă spitalul le pune viaţa în pericol

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite