Persoana anului 2018 pentru prestigioasa revistă Time: „gardienii adevărului“. Jurnalişti ucişi, întemniţaţi, intimidaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoana anului 2018 pentru jurnaliştii de la celebra revistă Time sunt „gardienii“ care şi-au riscat inclusiv viaţa pentru a spune adevărul – jurnalistul Jamal Khashoggi, ucis în ambasada Arabiei Saudite din Turcia, jurnaliştii Wa Lone şi Kyaw Soe Oo din Myanmar, întemniţaţi pentru un articol scris, fondatoarea unui site de ştiri din Filipine - Maria Ressa şi jurnaliştii de la publicaţia The Capital Gazette din Annapolis, SUA.

„Pentru că şi-au asumat riscuri importante în căutarea unor adevăruri superioare, pentru căutarea imperfectă, dar esenţială a informaţiilor esenţiale pentru discursul public, pentru că şi-au exprimat opiniile liber şi curajos „Gardienii” - Jamal Khashoggi, Wa Lone şi Kyaw Soe Oo, Maria Ressa şi publicaţia The Capital Gazette din  Annapolis sunt persoana anului pentru revista TIME”, se arată în tradiţionalul articol de sfârşit de an în care celebra publicaţie americană desemnează „omul anului”. 

Premieră: omul anului, o persoană decedată 

„În ciuda insultelor făcute de preşedinte la adresa presei, retorică care a fost folosită de actorii periculoşi din întreaga lume, SUA rămân un exemplu în ceea ce priveşte exprimarea liberă şi adevăr. Aceasta este o naţiune în care, aşa cum am văzut în acest an, o organizaţie de ştiri poate da în judecată Casa Albă şi poate câştiga, chiar şi dacă sentinţa este dată de un  judecător desemnat chiar de Casa Albă.
 

Unul dintre oamenii care au căutat refugiu în aceste libertăţi a fost Khashoggi, cel mai vizibil reprezentant al presei în acest an groaznic pentru adevăr. Este primul an, când TIME a desemnat pe cineva care nu mai trăieşte drept omul anului. Dar este, de asemenea, rară situaţia în care influenţa unei persoane creşte atât de mult după moarte. Regizată de un ucigaş al cărui motiv a fost controlul informaţiilor, după cum a remarcat colegul lui Khashoggi, corespondentul Washington Post, David Ignatius, crima a determinat o reevaluare globală a prinţului moştenitor al coroanei Arabiei Saudite, care, conform unei evaluări a CIA, a fost, probabil, cel care a ordonat uciderea jurnalistului şi războiul devastator din Yemen”, scriu jurnaliştii americani. 
 

Jamal Khashoggi a dispărut pe 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi. Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot. 

Cine este Maria Ressa

„Maria Ressa este fondatorul şi editorul unui site de ştiri filipinez, Rappler, cunoscut pentru jurnalismul neînfricat care critică maşina de propagandă a preşedintelui Rodrigo Duterte şi crimele extrajudiciare. În schimb, ea s-a confruntat cu un baraj de procese guvernamentale îndreptate spre site şi cu mesaje violente de ură pe social media - la un moment dat, a primit 90 de astfel de mesaje pe an. „Acum nu este timpul să ne fie frică”, a declarat ea pe 3 decembrie după ce s-a predat autorităţilor şi a plătit cauţiune pentru acuzaţiile de fraudă fiscală care i-ar putea aduce o condamnare la închisoare de până la 10 ani – acuzaţii care au fost considerate ca un efort de a-i bloca munca”, scriu jurnaliştii americani. 

Capital Gazette 

„Repercusiunile nu vin întotdeauna de sus. Cel care a deschis focul asupra jurnaliştilor de la "Capital Gazette" a fost un localnic înfuriat de faptul că într-un articol din publicaţie s-a relatat de faptul că acesta a hărţuit o femeie pe care o cunoştea din liceu. Masacrul pe care l-a comis face ca America să fie a patra ţară din lume cea mai periculoasă pentru a fi jurnalist în 2018”, scrie Time. 
 

La 28 iunie 2018, un bărbat înarmat a descins în redacţia publicaţiei din Annapolis, Maryland. Jarrod Ramos a ucis cinci angajaţi cu o puşcă. Două alte persoane au fost rănite în timp ce încercau să scape. Ramos a fost arestat la scurt timp după aceea şi aşteptă începerea procesului. 

Wa Lone şi Kyaw Soe Oo

„La marginea oraşului Yangon, cel mai mare oraş din Myanmar, doi tineri reporteri stau într-o închisoare despre care se spune că este «cea mai întunecată guară din Birmania». Mileniari, i-am numi în America - Wa Lone are 32 de ani; Kyaw Soe Oo - 28 de ani. Geneza arestării lor, acum un an, pe 12 decembrie, este articolul lor scris pentru Reuters, care a dezvăluit o execuţie masivă a 10 musulmani Rohingya, parte a unei campanii violente împotriva grupului minoritar de către Armata din Myanmar militar. «Nu m-am aşteptat niciodată să fie arestat», spune soţia lui Kyw Soe Oo. «Eram mai îngrijorată de împuşcarea lui»”, scriu jurnaliştii de la Time.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite