FOTO-VIDEO Peste 5.000 de clujeni au manifestat împotriva proiectului de la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujenii au scandat împotriva proiectului de la Roşia Montană. FOTO: Remus Florescu
Clujenii au scandat împotriva proiectului de la Roşia Montană. FOTO: Remus Florescu

Peste 5.000 de clujeni au manifestat, duminică, pentru a patra săptămână, împotriva proiectului de la Roşia Montană. Printre aceştia s-au numărat Oana Boc, soţia fostului premier, şi preşedintele PRM, Gheorghe Funar. Manifestanţii au participat la un marş de circa două ore care a blocat o parte din circulaţia spre cartierul Mănăştur.

Protestul a început în Piaţa Unirii, unde se desfăşura târgul Transilvania Fest. După aproximativ 40 de minute, cei peste 5.000 de clujeni au pornit într-un marş până în cartierul Mănăştur şi apoi s-au întors în centru. Printre manifestanţi s-a aflat Oana Boc, soţia fostului premier, care ţinea o pancartă pe care scria: "Roşia Montantă nu e locală, când otrava e naţională".  

Comisia Specială, ilegală 

Printre cele mai scandate lozinci ale manifestanţilor au fost: "Uniţi salvăm Roşia Montană!", "Nu corporaţia face legislaţia", "Jos Guvernul". Reprezentanta Asociaţiei Alburnus Maior a susţinut că marţi şi miercuri se va deplasa la Roşia Montană membrii Comisiei Speciale a Parlamentului pentru a analiza situaţia. "Comisia specială este una ilegală şi imorală care nu se justifică în proiectul de autorizare a proiectului în această dezbatere politică. În continuare Alburnus Maior are patru revendicări: retragerea proiectului din Parlament, includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, interzicerea cianurii în România şi demisia Guvernului pentru ilgalităţile pe care le comite în fiecare zi şi pentru publicitatea pe care o face pentru acest proiect dăunător pentru România" .

Accidentul de la Certej

 Pe una dintre pancarte se scria: "Mineritul cu cianuri înseamnă moarte. Certej 1971: 89 de morţi". Unul dintre vorbitori a vorbit despre dezastrul ecologic de la Certej.  În tragedia de la Certej din 1971 au murit 89 de oameni şi au fost rănite 76. Pe o lăţime de 80 de metri digul s-a rupt şi din iaz au fost expulzaţi în câteva minute 300.000 de metri cubi de steril. Şase blocuri de locuinţe cu 25 de apartamente fiecare, un cămin cu 30 de camere, şapte locuinţe individuale şi 24 de gospodării au fost distruse sau avariate. Citeşte aici despre tragedia de la Certej. 

Protestul a blocat circulaţia 

Protestul a durat mai bine de două ore. După discursurile ţinute în Piaţa Unirii, oamenii au mers spre cartierul Mănăştur blocând o bandă de circulaţie. Traseul urmat a fost Piaţa Unirii-Memorandumului-Moţilor- Câmpului. După ce au ajuns în Mănăştur, protestatarii s-au întors spre centru. Pe pancerele acestora scria: "Opriţi jaful", "Ministerul mediului e scalvul goldului", "Băsescu, RMGC aceeaşi mizerie, "UNESCOatem aurul", "Gândesc deci nu cred reclamele RMGC". 

   Citeşte şi 

FOTO VIDEO Crin Antonescu la Cluj: „Protestele faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană, semn că există democraţie în ţară“

Primarul Clujului cere Guvernului să retragă proiectul de lege despre Roşia Montană

FOTO VIDEO Sute de clujeni au protestat din nou faţă de proiectul de la Roşia Montană, au cerut demisia a trei miniştri şi au blocat circulaţia aproape două ore

Un parlamentar îşi întreabă alegătorii  cum să voteze proiectul minier de la Roşia Montană

Proteste în ţară şi la Bruxelles ale ecologiştilor împotriva proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană

Protest la Timişoara împotriva proiectului minier de la Roşia Montană

FOTO VIDEO Circa 5.000 de clujeni au protestat faţă de începerea proiectului minier de la Roşia Montană. Soţia lui Emil Boc, printre protestari

FOTO În căutarea aurului din Munţii Apuseni, cu hurca şi şaitrocul

Acţiunile Gabriel Resources au crescut pe bursă după aprobarea în Guvern a proiectului de lege privind proiectul Roşia Montană

Cum motivează Guvernul proiectul de lege privind aprobarea proiectului Roşia Montană

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite