Platformă ultramodernă de studiere a climei, la Universitatea din Cluj-Napoca. Finanţare de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planul noilor construcţii ACTRIS-UBB din platforma UBB INFOBioNano4Health. FOTO: UBB
Planul noilor construcţii ACTRIS-UBB din platforma UBB INFOBioNano4Health. FOTO: UBB

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a obţinut o finanţare de 4,5 milioane de euro pentru realizarea unei platforme unde se va studia compoziţia atmosferei şi schimbările climatice. Vor fi realizate laboratoare şi un observator cu dotări de ultimă generaţie.

Platforma UBB INFOBioNano4Health îşi dezvoltă prima componentă paneuropeană de sănătate a mediului/populaţiei (UBB-ACTRIS). 

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa proiectul „Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB cu scopul de a contribui la cercetarea paneuropeană privind compoziţia atmosferei şi schimbările climatice“, cofinanţat prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020. Proiectul a fost clasat pe primul loc în cadrul competiţiei, valoarea totală a acestuia fiind de 22.264.758,58 lei (circa 4,5 milioane de euro-nr).


Obiectivul general al proiectului este crearea unei infrastructuri de nivel mondial pentru observarea şi caracterizarea atmosferei terestre prin metode de teledetecţie avansate, cu scopul de a îndeplini criteriile de facilitate naţională integrată a infrastructurii paneuropene de cercetare ACTRIS-RI şi obiectiv de interes major pentru segmentul de obervare de la sol, din programul European Spatial Agency (ESA) de observare a Terrei. Infrastructura creată va include facilităţi de observare de la sol, laboratoare asociate şi centre de date care să contribuie semnificativ la activităţile de observare a Pământului. 
 

„Principalul rezultat al proiectului este construcţia de noi laboratoare de cercetare“   

Decanul facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din UBB şi directorul componentei ACTRIS din Platforma InfoBionano4Health, Nicolae Ajtai, arată că „principalul rezultat al proiectului este construcţia de noi laboratoare de cercetare în cadrul Cluj Atmospheric Remote Sensing Observatory (CARO).

Observatorul va fi dotat cu echipamente ce oferă observaţii continue şi pe termen lung în ceea ce priveşte aerosolii şi proprietăţile norilor şi va fi participant activ la infrastructura europeană de cercetare pentru mediu, ACTRIS.

Laboratoarele noi se vor dota cu echipamente de cercetare a aerosolilor şi a norilor prin metode de teledetecţie şi in-situ (fotometru solar şi lunar; radiometru în microunde pentru măsurarea profilelor de umiditate şi temperatură; sistem LIDAR; Doppler de vânt; ceilometru; radar de nori; analizor al distribuţiei dimensionale a particulelor (APS); spectrometru pentru monitorizarea continuă a speciilor chimice de aerosoli (ACSM).

Pentru monitorizarea gazelor atmosferice de interes, precum şi pentru prelevarea de eşantioane necesare instrumentelor in-situ se va achiziţiona un autolaborator pentru investigaţii în coloană şi in-situ (laborator mobil cu sistem LIDAR aerosoli şi staţie meteo). Instrumentele vor fi conectate la un nou Centru de Date (CARO DC) care va fi echipat cu sisteme IT performante (server pentru aplicaţii, sisteme de stocare a datelor)”.

La rândul său, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, afirmă că „într-o lume tot mai globalizată şi/sau interacţionistă, România are nevoie de avantaje competitive (poli de excelenţă/competitivitate), pentru a evita situaţia în care devine o «colonie» ştiinţifică/tehnologică/culturală. Pentru a-şi dezvolta competitivitatea la nivel internaţional, România trebuie să-şi creeze structuri academice magnet de prestigiu, cu vizibilitate şi impact internaţional deja confirmate, integrate cu mediul socio-economic (naţional şi internaţional). Un exemplu de un astfel de demers este „Laserul de la Măgurele”.

UBB reprezintă cea mai mare comunitate academică din ţară, iar clasamentele internaţionale ale universităţilor o arată ca o universitate internaţională cu contribuţii inovative la cunoaştere. Pornind de la aceste nevoi şi prerechizite, recent, UBB a iniţiat Platforma InfoBioNano4Health, ca un pol academic cu anvergură pan-europeană, cu impact pozitiv asupra competitivităţii Clujului/Transilvaniei/ţării şi UE.

Proiectul UBB-ACTRIS, care, pentru a include noua infrastructura de cercetare, presupune şi noile construcţii descrise în pozele de mai jos, se înscrie în acest demers, cu implicaţii pentru sănătatea mediului şi a populaţiei. Aştept ca tot mai multe facultăţi/grupuri academice de excelenţă ale UBB să propună astfel de proiecte de anvergură concentrate în Platforma InfoBioNano4Health”.

   

Citeşte şi:

Două universităţi din România în cel mai prestigios clasament european. Universitatea Babeş-Bolyai, pe primul loc

Cercetător celebru de la UBB: „Cei care spun că virusul este o exagerare fac propagandă pentru crimă”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite