Posibilă dramă evitată în centrul Clujului. Pompierii au dărâmat balustradele unei clădiri vechi, care ar fi putut cădea în orice moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trecătorii au privit miraţi ceea ce li s-a înfăţişat ochilor. FOTO / Ovidiu Cornea
Trecătorii au privit miraţi ceea ce li s-a înfăţişat ochilor. FOTO / Ovidiu Cornea

Pompierii clujeni au înlăturat luni dimineaţă două balustrade de beton de mari dimensiuni de pe acoperişul unei clădiri vechi din zona ultracentrală a Clujului. Eventuala cădere a segmentelor respective, care părea iminentă, ar fi putut pune în real pericol integritatea trecătorilor.

Clădirile vechi din centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca le dau tot mai mult de furcă autorităţilor şi clujenilor. După ce recent un ornament căzut de pe clădirea „părăsită” a hotelului Continental a rănit o tânără, luni dimineaţă, 28 decembrie, a fost evitat un incident ale cărui consecinţe puteau fi încă şi mai grave.

Unul din proprietarii clădirii de pe Bulevardul Eroilor numărul 19, ]n care ]n preyent funcíoneay[ mai multe firme, a sesizat Poliţia Locală şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al judeţului Cluj cu privire la desprinderea unor bucăţi de tencuială de pe faţada clădirii, orientată spre zona pietonală, una din cele mai circulate din centrul oraşului.

Au înlăturat balustradele de beton

Ajunşi la faţa locului pompierii au constatat că pe lângă tencuiala respectivă două balustrade amplasate pe clădire, de o parte şi de alte a laturii exterioare, „stăteau” să cadă şi au decis să le înlăture de urgenţă.

„Am fost sesizaţi de către un cetăţean, cu privire la căderea unor bucăţi de tencuială. Ne-am deplasat la faţa locului cu două maşini auto-speciale, una dotată cu echipament de salvare de la înălţime, iar cealaltă cu autoscară. Când s-au apropiat de partea superioară clădirii, colegii au constatat că două balustrade, cu lungime de aproximativ 6 metri, erau foarte instabile şi au decis să le înlăture. Noi am înlăturat ceea ce vizual părea că ar fi putut să cadă, pentru intervenţii mai în amănunt este nevoie de o expertiză a unor societăţi de specialitate”, a precizat pentru Adevărul Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

Priviri nedumerite

Imediat după intervenţia pompierilor, suprafaţa din faţa clădirii de pe pietonala Eroilor a fost delimitată cu panouri şi bandă de interzicere a trecerii. Perimetrul delimitat arăta „ca după război”, cu unele bucăţi de beton destul de voluminoase aşternute pe asfalt. Trecătorii priveau cu nedumerire peisajul, având impresia că au de a face cu o dezintegrare spontană a clădirii. „Inadmisibil domnule, priviţi cum a crescut vegetaţie pe imobil”, deplânge un pensionar situaţia. Câţiva metri mai încolo, alt coleg de generaţie contemplă îndelung imaginea şi dă vina pe legislaţia insuficient de strictă în a responsabiliza proprietarii clădirilor, mulţi dintre ei câştigători ai unor acţiuni de revendicare a imobilelor, cu privire la recondiţionarea acestora. Numeroşi tineri chicotesc şi ei, în trecere pe lângă clădirea cu faţadă mov, flancată acum de bucăţi de beton gri căzute pe caldarâm.

Bucati cladire Eroilor Cluj

Sesizare de la unul din proprietari  

Conform poliţiştilor locali prezenţi la faţa locului clădirea de la numărul indicat are mai mulţi proprietari, cum se întâmplă şi în cazul a numeroase alte imobile ultra-centrale şi unul dintre ei a sesizat pompierii.

Unul dintre proprietari a precizat că a sesizat pompierii pentru că şi-a făcut griji vizavi de posibila cădere a unor bucăţi din clădire. El a evitat să detalieze şi să explice de ce nu a întreprins mai devreme, alături de ceilalţi proprietari, acţiuni de restaurare a faţadei, rezumându-se la a afirma că este dispus să participe, la asigurarea reabilităţrii clădirii.

Reprezentanţii municipalităţii au reiterat faptul că au somat toţi proprietarii de clădiri degradate din centrul Clujului să înceapă demersurile de refaţadizare.

„Există o hotărâre de consiliu local conform căreia cine nu se conformează somaţiilor va plăti un impozit de cinci ori mai mare pentru clădire”, arată Mirela Ogruţan, angajat în cadrul Biroului Mass-Media al Primăriei Cluj-Napoca.

Caldire Eroilor Cluj

"Marea refaţadizare"  

Conform datelor Primăriei Cluj-Napoca, în anul 2015 au fost identificate şi somate 558 de imobile în diferite stări de deteriorare, dintre care 40 sunt într-un stadiu avansat de degradare. Dintre acestea, 116  vor intra, ca prima urgenţă, în programul de refaţadizare - prin dispoziţia primarului, din noiembrie 2015. iar 19 dintre imobile sunt în execuţie, în regie proprie.
În paralel Primăria a pornit procedura de experizare tehnică a 10 imobile la care este proprietară, însă procedura de achiziţie publică este blocată.
Municipalitatea clujeană a demarat în iulie 2013 un program de refaţadizare a clădirilor din centrul istoric, care ar urma să se încheie în 2018, însă calendarul iniţial nu a fost respectat. Unul din elementele de dificultate e dat  de faptul că municipalitatea oferă 20% din costurile refaţadizării iar restul de 80% este apanajul proprietarilor. Destul de mulţi dintre locatarii imobilelor sunt persoane în vârstă sau cu posibilităţi materiale limitate, air altele sunt plecate în străinătate.

Citeşte şi:

Cum a ajuns clădirea de la kilometrul zero al Clujului din simbol al Transilvaniei pericol public

Clădire din centrul Clujului, pericol public. Un ornament de pe fostul hotel Continental a căzut în capul unei tinere

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite