Povestea evadatului de la Cluj: cum a scăpat din închisoarea franceză unde era condamnat la 10 ani de detenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Bartuş este liber de sămbătă, 17 ianuarie 2015. FOTO: IPJ CLUJ
Cristian Bartuş este liber de sămbătă, 17 ianuarie 2015. FOTO: IPJ CLUJ

Cristian Bartuş, bărbatul de 32 de ani care a evadat sâmbătă seara din arestul Poliţiei Cluj, nu este la prima „ispravă” de felul acesta. El a reuşit să scape dintr-o închisoarea franceză, deşi era condamnat la 10 ani de detenţie pentru că a omorât un octogenar pentru un portofel în care se aflau 10 euro. În Franţa, nu a rupt gratiile arestului, ci i-a convins pe judecători să-i întrerupă o lună pedeapsa.

Misiunea poliţiştilor de a-l prinde pe Cristian Bartuş, bărbatul de 32 de ani care a evadat, sâmbătă seara, din arestul Poliţiei Cluj, nu este deloc uşoară, mai ales că infractorul are experienţă în fuga de autorităţi. Este un mister cum a reuşit Bartuş să revină în ţară, după ce în 2009 Curtea de Apel Cluj l-a dat pe mâna poliţiei franceze, care avea un mandat de arestare european pe numele lui.

Tribunalul din Besancon l-a condamnat, în 2011, la 10 ani de închisoare cu executare pentru tâlhărie urmată de moartea victimei. El era acuzat şi de o serie de circa 40 de spargeri de locuinţe din zone izolate din estul Franţei. Este greu de conceput cum a reuşit, în aceste condiţii, să convingă Tribunalul Corecţional din Besancon să-i aprobe o întrerupere temporară a detenţiei de mai bine de o lună, în perioada 29 iulie- 4 septembrie 2013.

În plus, românul a primit şi interdicţia de a intra în Franţa, odată ce-şi execută pedeapsa, deci prezenţa lui în Hexagon era ilegală. Trebuie remarcat că din relatările presei fraceze rezultă că românul avea o mare capacitate de persuasiune. „Prestaţia” lui în faţa juraţilor Tribunalului din Besancon i-au redus cu 5 ani pedeapsa propusă de procuror, în dosarul în care a fost judecat pentru moartea unui octogenar din Rennes-sur-Loue.

cluj

Închisoarea din Nancy. 

Infractorul persuasiv 

 Incidentul s-a întâmplat în 2004, când Cristian Bartuş împreună cu fratele lui Adrian şi un vecin din România, Marcel Inclezan, au patentat o mică escrocherie. Cereau apă de la proprietarii unor case aflate în zone izolate şi, profitând de neatenţia acestora, le furau diferite bunuri. Nu stăteau prea mult timp într-o zonă, pentru a nu ridica semne de întrebare. Aplicau metoda în Franţa, Italia, Austria, Elveţia.

Numai în arhivele poliţiei franceze au fost suspectaţi de 40 de astfel de infracţiuni. Presa franceză a relatat incidentul din 24 septembrie 2004, când  în jurul orei 18.30, cei trei infractori, aflaţi într-un jeep furat din Austria în urmă cu câteva zile, au ajuns în faţa casei deţinute de Colette (75 de ani) şi Philippe Julien-Laferriere (82 de ani), într-o zonă izolată a localităţii Rennes-sur-Loue. Bărbaţi au cerut apă, motivând că s-a încălzit motorul maşinii. După ce au fost invitaţi să aducă jeepul în curte, mai aproape de furtunul cu apă, Cristian Bartuş a cerut voie să folosească toaleta.

Câteva minute mai târziu, Philippe Julien-Laferriere îl suprinde scotocind prin casă şi ameninţă să cheme poliţia. În acel moment, Bartuş îl loveşte cu pumnul în faţă. Bărbatul dă cu capul de perete şi apoi se prăbuşeşte la pământ. La spital, intră în comă şi după o lună moare. Bărbaţii s-au ales cu portofelului lui , în care erau 10 euro. Procurorul a cerut 15 ani de închisoare pentru român, dar juraţii au stabilit o pedeapsă de 10 ani. În sala de judecată Bartuş a fost foarte convingător, el şi-a cerut de nenumărate ori scuze, arătând că îi pare rău pentru ce a făcut: "M-am panicat, l-am lovit. Un pumn în faţă. Eu sunt un hoţ, dar n-am vrut să-i iau viaţa, îmi pare rău. Am semănat durere  în jurul meu, îmi cer scuze”.  Cotidianul francez „estrepublicain.fr” a consemnat că la finalul procesului, familia victimei, care a aşteptat 7 ani judecarea românului, nu a demonstrat niciun restiment faţă de acesta. 

A ieşit din închisoare şi nu s-a mai întors 

Când a fost eliberat în iulie 2013 din închisoarea din Nancy, Bartuş nu avea nicio intenţie să revină. El s-a întors în România.  În timp ce funcţionarii de la Tribunalul de Corecţie din Besancon îl aşteptau pe 4 septembrie să revină în detenţie, Bartuş îşi începea „activitatea” în România. În aprilie 2014, la mai puţin de un an de la eliberarea lui, Judecătoria Alba emitea un mandat de arestare preventiv pe numele lui pentru  infracţiunea de furt calificat. Din Alba s-a mutat la Cluj, unde pe 7 ianuarie 2015, a spart, împreună cu un complice, o casă din Cluj-Napoca, provocând un prejudiciu de circa 4.200 de lei.

Au sustras un laptop, o tabletă, un telefon mobil şi mai multe sume de bani. Poliţiştii l-au prins repede, pe 8 ianuarie, dar la fel de repede, el a reuşit să evadeze din arestul IPJ Cluj pe 17 ianuarie. Ajutat de un complice care şi-a dat foc în celulă, distrăgând atenţia poliţiştilor, şi de angajaţii de la Apă-Canal, care au uitat să sudeze gratiile de la geamul sălii de recreere după o intervenţie, Bartuş a reuşit să scape din nou. De cinci zile este este căutat de poliţişti din toată ţara.  

cluj

În spatele copacilor se văd ferestrele arestului IPJ Cluj. Gratiile unei ferestre au fost slabite de angajaţii de la Apă Canal după o intervenţie. 

Poliţişti anchetaţi

Cei trei poliţişti care erau de serviciu sâmbătă seară, când patru deţinuţi au evadat din arestul IPJ Cluj, sunt cercetaţi penal pentru neglijenţă în serviciu, au susţinut surse din instituţie pentru „Adevărul”. Ei riscă închisoare de la o lună la 2 ani, dacă se va demonstra că au încălcat din culpă îndatoririle de serviciu. Dacă faptele lor au avut consecinţe deosebit de grave – adică o paguba materiala mai mare de 200.000 lei sau o perturbare deosebit de grava a activităţii, cauzata unei autorităţi publice – sunt pasibili de închisoare de la 2 la 10 ani. Cu fiecare zi care trece, consecinţele evadării lui Cristian Bartuş sunt din ce în ce mai serioase.

Pe de o parte, fiind dat în urmărire naţională, poliţiştii din întreaga ţară trebuie să fie în alertă. Întrucât fotografia infractorului a fost făcută publică la nivel naţional, poliţiştii trebuie să verifice sesizări şi din alte judeţe. „Am avut sesizări şi din Maramureş, de exemplu, care din păcate nu s-au adeverit”, arată surse din instituţie. În paralel, IPJ a demarat o anchetă internă. Primele măsuri au fost luate: inspectorul principal Constantin Diaconu, şeful arestului, a fost mutat la Serviciu Cazier, la cerere, au susţinut pentru „Adevărul” surse din IPJ.  

De asemenea, cei trei poliţişti care-i păzeau pe infractori au fost transferaţi pe alte secţii tot la cerere. Vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), Constantin Mandache, a declarat că angajaţii IPJ vor beneficia de consilierea unui avocat angajat de sindicat. „Instanţa va spune dacă au fost vinovaţi. Noi credem că există o problemă şi cu numărul de personal având în vedere numărul mare de persoane arestate preventiv. Noi am cerut să se plătească suplimentar zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale. Acest lucru nu s-a întâmplat şi mulţi colegi mai stau pe acasă”, a susţinut Mandache. 

Citeşte şi:

Poliţiştii care i-au păzit pe cei patru evadaţi au fost transferaţi şi sunt cercetaţi penal

Evadare ca în filme la Cluj: un complice şi-a dat foc, iar ceilalţi au profitat de neglijenţa unor muncitori care au lăsat mai multe gratii nesudate

Infractorul care a îngrozit Franţa este liber la Cluj. În capitala Ardealului fura tablete şi telefoane, iar în Rennes sur Loue a ucis un om pentru 10 euro

Evadări de sub nasul poliţiştilor. Patru deţinuţi au rupt grilajul de fier şi au fugit. Trei dintre dintre evadaţi au fost prinşi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite