Povestea tristă a fratelui lui Iuliu Haţieganu, supranumit „Hipocrate al românilor“. Cum au eliminat comuniştii elitele cu origini burgheze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai cunscut dintre cei patru fraţi Haţieganu este medicul internist clujean Iuliu Haţieganu, supranumit „Hipocrate al românilor” pentru contribuţia lui la dezvoltarea medicinei româneşti. Puţină lume cunoaşte activitatea fratelui său, Emil, profesor eminent şi politician, care după ce fost deportat de Gestapo pentru că a înfierat Dictatul de la Viena, a fost trimis de comunişti în puşcărie pentru „activitate PNŢ”.

Institutul de Istorie Orală Cluj-Napoca dedică unul dintre episoadele sale profesorului Emil Haţieganu, personalitate marcantă a vieţii academice din Transilvania. Intitulat „Profesori universitari clujeni. Victimele Securităţii”, documenatarul vorbeşte despre primele măsuri luate de regimul comunist împotriva intelectualilor clujeni.

„O perioadă nefastă în istoria universităţii clujene a fost cea din primele decenii de după instaurarea comunismului. În conjunctura geopolitică din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la 23 august 1944 în România au intrat trupele sovietice, dată care a marcat instaurarea comunismului. În condiţiile ocupării militare sovietice a ţărilor din centrul şi din sud-estul Europei, după cel de-Al Doilea Război Mondial, în aceste ţări au fost transplantate regimuri comuniste. Cu toate că la acea dată comuniştii din România erau constituiţi într-un partid minuscul, cu circa 800 de membri, în perioada 1945-1959 s-a instituit controlul sovietic asupra principalelor instituţii politice şi administrative, dar şi a celor culturale, spirituale şi de învăţământ”, se arată în documentar. 

Transformări puternice în Universitate 

Perioada 1945-1959 a fost una în care s-au produs puternice transformări în Universitatea de la Cluj. „La 6 martie 1945 a fost instaurat Guvernul Petru Groza, sprijinit de Andrei Vîşinski, comisarul adjunct pentru Afaceri Externe al URSS, care se conducea după doctrina lui Lenin conform căreia dictatura proletariatului exceptează inevitabil pe exploratori de la beneficiul libertăţii obţinut şi ca urmare orice mijloace de eliminare a acestora sunt permise. S-a trecut la lichidarea elitelor economice, politice, culturale şi spirituale ale românilor prin arestări masive şi impunerea unui regim de frică şi teroare. În condiţiile în care se impusese o nouă ideologie, Marxism-leninismul, considerată o concepţie revoluţionară despre lume şi viaţă, Universitatea din Cluj, principalul organism cultural al Transilvaniei, cu puternică înrîurire asupra tinerei generaţii şi a mentalităţilor, a fost supusă în perioada 1945-1959 unor puternice transformări”, se arată în documentar. 

Membru în Guvern, apoi deţinut politic 

Emil Haţieganu cade victimă a regimului comunist în 1948, în ciuda valorii sale culturale şi politice. „În anul universitar 1921-1922  a fost ales decan al Facultăţii de Drept, iar în anul 1928-29 rector al Universităţii Regele Ferdinand I din Cluj (actuala UBB - n.r.). Nu mai puţin importantă a fost prezenţa sa în viaţa politică a ţării. A fost membru marcant al PNŢ,  fiind ales deputat în şase legislaturi. A fost ministru al Muncii şi al Justiţiei în guvernele Alexandru Vaida-Voievod şi Gheorghe Mironescu. A fost vicepreşedinte al organizaţiei Partidului Naţional Ţărănesc, pe Transilvania şi Banat. La uriaşa manifestaţie la care au participat zeci de mii de cetăţeni din Cluj şi din satele din jur care au protestat faţă de Dictatul de la Viena, principalul orator, Emil Haţieganu, a înfierat cu indignare actul şi a propus rezistenţă armată. La 1 septembrie 1944, a fost arestat de Gestapo şi deportat până în aprilie 1945. La puţin timp după revenirea în ţară, Academia Română avea să-l omagieze pe neînfricatul luptător naţional Emil Haţieganu, prin alegere sa, în iunie 1945, ca membru de onoare al prestigioasei instituţii. Emil Haţiegaanu avea să trăiască apoi drama ţării din perioada instalării regimului comunist. A fost, în 1946, membru al Guvernului Petru Groza, în 1946, pentru ca apoi din 1948  şi până în 1955 să fie deţinut politic la Cluj, Caransebeş şi la închisioarea deminitarilor de la Sighet”, se arată în documentar. 

image

Fişa matricolă de la Sighet a lui Emil Haţieganu. FOTO: Muzeul Memorial Sighet

Fişa matricolă de la Sighet

În anul 1945 a fost arestat la Sibiu de autorităţile comuniste şi anchetat de temutul ofiţer de Securitate Gheorghe Crăciun. Arestat pentru „activitate P.N.Ţ.”, la 6 noiembrie 1948, a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru „sabotaj”. A fost „internat” la Sighet pe timp de 36 luni, conform Deciziei M.A.I. numărul 638/1951, iar apoi pedeapsa i-a fost majorată cu 60 luni, conform Deciziei M.A.I. numărul 671/1953. A fost eliberat la 15 iunie 1955, iar după 4 ani a decedat. În fişa sa matricolă de la închisoarea Sighet apare în dreptul rubricii „Origine socială” – cuvântul „Burgheză”. El s-a născut în familia unui preot greco-catolic de pe Valea Someşului, având alţi 4 fraţi (Iuliu Haţieganu, Eugen Haţieganu, Simion Haţieganu, Ioan Haţieganu).  

Ce declara Emil Haţieganu la întoarcere de la Conferinţa de Pace de la Paris

Conferinţa de Pace de la Paris a respins, pe 27 august 1946, cererea României privind statutul de cobeligerantă. La întoarcerea delegaţiei române de la Paris, Emil   Haţieganu, vorbind pe 23 septembrie a spus:


„Partidul Naţional-Ţărănesc nu poate considera ca o izbândă a Guvernului ceea  ce pentru opinia publică şi chiar străină este un prilej de întristare a ţării românesti. P.N.Ţ. a cerut ca şi reprezentanţii săi să poată merge pentru a apăra punctul de vedere al naţiunii române şi interesele ei fundamentale la Conferinţa Păcii. Guvernul nu luat în consideraţie această cerere, de aceea delegaţia trimisă de Guvern la Paris n-a putut reprezenta naţiunea, ci un guvern dictatorial, ieşit dintr-o lovitură de stat. Ca orice dictatură, pentru a se menţine la conducerea unui Stat, foloseşte violenţa si metodele dictatoriale. Suprimarea progresivă în România a libertăţii presei, întrunirilor manifestaţiilor politice în general şi a drepturilor omului... n-au putut considera delegaţia română ca o emanaţie a unui guvern democrat şi reprezentativ...

Recunoaşterea frontierelor noastre de vest se datorează P.N.Ţ, care, prin preşe¬dintele său, încă de acum şase ani obţinea declaraţia Guvernelor Statelor Unite şi Marii Britanii, prin miniştrii acestora la Bucureşti, domnii Chunter şi Sir Reginald Hoare, că Transilvania este şi va rămâne a României.

Iar în aprilie 1944, Uniunea Sovietică se declara la rândul său de acord ca Tran¬silvania să rămână României, în textul Conferinţei de armistiţiu, negociată la Cairo de reprezentanţii domnului Maniu, considerat de Marii Aliaţi ca singurul calificat să vorbească în numele opoziţiei române, care reprezenta atunci, ca şi acum, imensa majoritate a ţării.

Nu s-a cerut nici cel puţin anularea Tratatului de la Craiova, impus României cu forţa de Hitler şi Mussolini...

Frontiere, cobeligeranţă, chestiunea Dunării, reparaţii - iată probleme fundamentale româneşti, care sau au fost rezolvate contra noastră, sau au puţine şanse de a fi tratate potrivit drepturilor şi intereselor noastre. Această situaţie grea, în care este ţara noastră, se datorează regimului de dictatură practicată de acest guvern. .. Prin violenţă şi teroare, P.N.Ţ. este împiedicat  nu numai de la o acţiune politică normală, dar şi de la apărarea drepturilor şi intereselor României la Conferinţa Păcii. Această realitate nu poate fi înlăturată prin asasinate, atentate, agresiuni, cenzură sau împiedicarea alegătorilor să se înscrie în listele electorale...

Partidul Naţional-Ţărănesc lasă întreaga răspundere Guvernului, care încearcă să ascundă înfrângerea suferită prin ieftine mijloace de reclamă..."

Citeşte şi

Cum a trăit Doina Cornea Revoluţia din 1989: „Să fi ştiut că mor, că fac un infarct de frică şi tot m-aş fi dus!

FOTO Parcul clujean premiat cu bronz la Olimpiada deschisă de Hitler

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite