Povestitorii Clujului. ”Avem nevoie să descoperim povestea nespusă a oraşului nostru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea crucifixurilor gemene de la Cluj şi Viena, cum descriau oraşul călătorii străini din lungul interval 1500-1900 şi poveşti despre spioni, ofiţeri şi infractori în urmă cu două secole sunt câteva din articolele cu care autorii volumului ”Poveşti despre Cluj” să îndeamnă să deschideţi cartea, să o răsfoiţi şi să porniţi într-o incursiune în trecutul oraşului din centrul Transilvaniei.

”Poveşti despre Cluj este un proiect în care se îmbină trecutul, prezentul şi viitorul. Un proiect iniţiat de adevăraţi iubitori ai acestui oraş, care şi-au propus să îi atragă alături de ei pe toţi cei care cunosc o parte mai mică sau mai mare din povestea sa adevărată. Acest volum este un prim pas. Ne propunem ca în viitor, să adunăm laolaltă toate poveştile adevărate ale Clujului. Poveştile despre oameni, despre locuri şi despre monumente, pentru cei care vor să descopere acest oraş, pentru clujenii de azi şi pentru cei de mâine”, scrie, pe coperta din spate a cărţii, istoricul Tudor Sălăgean, totodată autor în ”Poveşti despre Cluj” şi director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Ideea acestei cărţi a apărut în urmă cu 2 ani, când iniţiatorul proiectului, Sebastian Moga, un împătimit colecţionar, l-a căutat pe Tudor Sălăgean şi i-a spus ce vrea să facă. Apoi au urmat o serie de întâlniri, apoi s-a trecut la documentarea temeinică a textelor.

”Cu lansarea acestei cărţi eu, personal, mi-am împlinit un vis care cu siguranţă este a tuturor clujenilor. Cartea e un rezultat al unor întâlniri cu acelaşi nume în care noi, cei de la asociaţie, împreună cu invitaţii noştri le povestesc clujenilor ce s-a întâmplat, unde, ce a fost acolo şi cum s-a ajuns aici. Am aflat lucruri foarte interesante şi o să aflăm în continuare pentru că nu intenţionăm să ne oprim. Vom scoate volumul doi şi vom face totul pentru ca clujenii să-şi cunoască oraşul. Am observat că ei nu-şi cunosc prea bine oraşul”, a afirmat Sebastian Moga.

Potrivit acestuia, volumul lansat va avea o variantă şi în limba engleză, iar Asociaţia Vechiul Cluj al cărui coordonator este va propune administraţiei locale clujene ca unele străzi să primească numele unora dintre cei care au schimbat faţa oraşului. ”În 2016, Clujul va împlini 700 de ani de la primirea privilegiilor şi ridicarea la rangul de oraş. Am făcut demersuri la Banca Naţională ca să scoatem o monedă comemorativă şi la Romfilatelia ca să scoatem şi timbre comemorative”, a mai precizat acesta.

În opinia sa, aşa cum scrie şi în ”Poveşti despre Cluj”, ”o parte însemnată din ceea ce stă în spatele Clujului de azi reprezintă, încă, un mister, pentru publicul larg. Pe acest mister ne propunem să-l dezlegăm, pas cu pas, prin prezentarea istoriei marcante a acestuia. Avem nevoie de educaţie culturală şi istorică pentru a descoperi povestea nespusă a oraşului nostru”.

Cei care au semnat texte în ”Poveşti despre Cluj” sunt: Vladimir Alexandru Bogosavlievici, Tiberiu Fărcaş, Florin Mihai Hasan, Alexandru Laszlo, Vasile Lechinţan, József Lukács, Loránd L. Mádly, Sebastian Moga, Martyn Rady, Gabriel Virgil Rusu, Tudor Sălăgean, Bogdan Stanciu. Cartea costă 20 de lei şi a fost scoasă la Editura Şcoala Ardeleană. Cartea a fost lansată în cadrul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania.

O carte cu ”Poveşti despre Cluj”

Mai puteţi citi:

Poetul spaniol Antonio Gamoneda, premiat la Cluj: „Poezia nu face doctrină, dar poate să facă conştiinţele mai solidare”

Clujeanul care aduce scriitori de Nobel în Ardeal: „Omul e condamnat la lectură, are nevoie de poveste ca de aer“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite