Muncitori disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii, patroni pe bani europeni la o fabrică ce lucrează pentru Ikea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 70 de şomeri de la Mechel Câmpia Turzii s-au întâlnit, miercuri, cu prefectul Clujului şi directorul AJOFM Cluj ca să discute şi despre combinatul social FOTO: Florina Pop
Peste 70 de şomeri de la Mechel Câmpia Turzii s-au întâlnit, miercuri, cu prefectul Clujului şi directorul AJOFM Cluj ca să discute şi despre combinatul social FOTO: Florina Pop

Şomer şi patron în acelaşi timp este ideea de la care s-a plecat într-un proiect gândit la Cluj. „Combinatul social de la Câmpia Turzii“ este primul de acest gen din ţară şi este destinat disponibilizaţilor de la Mechel

Muncitorii disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii îşi fac propriul combinat social, primul de acest gen din ţară, cu bani de la Uniunea Europeană. Ideea este a directorului Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj. Concret: 250 de foşti muncitori de la Mechel Câmpia Turzii vor forma o asociaţie, iar fiecare persoană va primi 15.000 de euro, bani din care să vor cumpăra utilaje pentru noua fabrică.

Proiectul a fost depus în numele asociaţiei pe componenta de start-up-uri finanţată de Uniunea Europeană. „Combinatul social de la Câmpia Turzii“ are o valoare de 6,4 milioane de euro, jumătate fiind fonduri europene, iar restul, bani de la Guvern.

Viitoarea fabrică va fi construită pe locul fostelor grajduri ale CAP din Câmpia Turzii şi va produce componente de mobilă pentru concernul suedez IKEA.

Proiectul asigură locuri de muncă pentru 380 de şomeri de la Mechel, disponibilizaţi în perioada septembrie-noiembrie 2012. Dintre aceştia, 250 vor lucra la combinatul social, iar restul vor fi angajaţi, prin acelaşi proiect, la diverse firme din judeţ.

Investitorii ocoleau Câmpia Turzii

Cel care a avut această idee este directorul AJOFM, Daniel Don. „În toamna anului trecut, am văzut ce se întâmplă la Mechel Câmpia Turzii şi am căutat agenţi economici care să investească aici. Firmele mă întrebau ce le iese. Atunci mi-am dat seama că va trebui să atragem altfel investitorii în zona respectivă“, explică Daniel Don.

Cum nu îi era străină finanţarea UE, Don ştia că pe componenta de start-up asociaţiilor li se dau bani frumoşi. S-a apucat de scris proiectul, a făcut şi un parteneriat cu Grupul Chimica, desemnat să se ocupe de instruirea viitorilor angajaţi şi care le-a adus un contract pe patru ani cu IKEA.

„Grupul Chimica va stabili cum vor fi plătiţi angajaţii, ţinând cont şi de piaţă. Iar timp de patru ani, tot ce se va face la combinatul social de la Câmpia Turzii va merge la export pentru IKEA. După această perioadă, contractul se poate prelungi. Oamenii vor putea să-şi aleagă singuri conducerea şi să caute alte parteneriate şi alte comenzi“, detaliază şeful AJOFM.

Fabrica va avea trei secţii: una de metal, una de textile şi a treia de plastic. I se va da drumul la producţie din septembrie anul acesta.

Combinat unic în Europa

Proiectul trebuia să fie început deja, însă a întârziat din cauza filei de buget, necesare în dosarul proiectului, care a venit abia zilele acestea. Exista riscul ca finanţarea de la UE să se piardă. Proiectul a fost depus pe 21 decembrie şi trebuia să înceapă la trei luni de la depunere, adică pe 21 martie. Daniel Don susţine că de la 1 aprilie va începe testarea psihologică a celor 250 de şomeri pentru a se vedea pe ce post să îi încadreze pe fiecare.

Şeful AJOFM spune că, după ce va începe producţia, acesta va fi primul combinat social din Uniunea Europeană.

„Cei de la Comisia Europeană s-au arătat foarte interesaţi şi au venit, la sfârşitul lui februarie, să vadă proiectul de la Câmpia Turzii. Ne-au zis că vor să invite toate statele europene să cunoască acest proiect. Există posibilitatea multiplicării acestuia atât în ţară, cât şi în străinătate“, explică Don. Până atunci însă trebuie să facă dovada că formula funcţionează.

„Nu deschizi un butic, ci o fabrică!“

Ideea combinatului social îl încântă şi pe prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, care înţelege disperarea foştilor muncitori. „Astea sunt procedurile. Durează. Nu deschizi un burtic, ci o fabrică“, adaugă Vuşcan.

El speră să atragă investitori privaţi în micul oraş metalurgic cum sunt acei olandezi specialişti în horticultură care vor veni pe 19 martie, iar pe disponibilizaţii de la Câmpia Turzii vrea să-i convingă să se reprofileze.

Muncitorii sunt sceptici

Pentru foştii muncitori de la Mechel Câmpia Turzii, combinatul social e o poveste frumoasă în care nu cred. Nu neagă că le-ar plăcea să-l vadă pe picioare şi să-şi câştige pâinea acolo, dar s-au săturat să mai spere.

Batjocura pe care o trăiesc camarazii lor disponibilizaţi în ultima tranşă prin neplata salariilor compensatorii şi greutatea cu care acceptă să vadă în paragină fosta lor fabrică de sârmă ridicată prin truda părinţilor şi bunicilor lor, îi face să nu mai creadă că lucrurile se vor îndrepta.

„Sună bine ce ne-au zis domnii, dar să înceapă odată. Până în septembrie, anul ăsta, îi vor da drumul. Aşa au zis. Dar mă întreb unde va fi combinatul ăsta, că ei nu au încă terenul, nu ştiu unde îl vor face. Ne spun poveşti“, afirmă Tudor Bulbău, fost muncitor la Mechel Câmpia Turzii şi unul dintre cei 250 care vor munci în combinatul social.

El mai zice că nu are încredere că se va realiza combinatul fiindcă „bugetul de stat a omis“ cele 3 milioane de lei care să le dea pentru Câmpia Turzii. „De unde să le scoată? Nu sunt doi lei ca să-i muţi din stânga în dreapta. Ministerele sunt sărace“, crede omul.

Viaţa în „ţara lui nimeni“

Are 49 de ani, iar 16 i-a petrecut la fabrică. Spune că i se rupe sufletul când vede ce se întâmplă cu fostul său loc de muncă. „Să-l cumpere cu 52 de euro? Îşi bat joc de noi şi nimeni nu face nimic să-i oprească. Asta e ţara lui nimeni“, spune dezamăgit bărbatul.

El ar munci oriunde numai să câştige un ban cinstit şi sunt mulţi ca el.
„Vreau să muncesc pentru că e greu. Am familie de întreţinut, soţia e pensionată pe caz de boală, fiica mea nu lucrează, am o nepoţică de 15 ani în întreţinere. Şi vă zic că sunt zile când nu avem pâine să punem pe masă“, mărturiseşte Tudor Bulbău.

Datoriile, tot mai mari

A fost disponibilizat în octombrie anul trecut. Se numără printre cei care şi-au primit salariile compensatorii, dar nu se mai poate bucura pentru că nu crede că va fi bine şi pentru că, de la lună la lună, datoriile îi cresc. 

Acum e în şomaj. Câştigă 470 de lei, soţia are o pensie de 350 de lei, iar cheltuielile lor ar atârna greu pe umerii oricui: 430 gazul, 180 de lei lumina, 210 de lei apa.
Şi-a căutat de lucru în Câmpia Turzii, dar nu a găsit. La fel şi foştii săi colegi. 60% dint ei au credite de nevoi personale la bănci.

Disperarea lor e mare, de aceea, acest combinat social făcut şi cu bani europeni ar fi soluţia salvatoare.
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite