PREMIERĂ Primii studenţi şcoliţi în accesarea fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru tinere clujence au întocmit, în cadrul unui masterat la Universitatea Babeş-Bolayai, un proiect aşa de complet, încât experţii spun că ar primi oricând finanţare. Tinerele au absolvit un masterat unic în România, în cadrul căruia învaţă, de la experţi şi specialişti care lucrează deja în domeniu, cum să realizeze proiecte de accesare a fondurilor europene şi, mai ales, cum să le implementeze.

Managerii proiectului şi o parte a studenţilor s-au întâlnit, ieri, la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) pentru a marca încheierea primului an de masterat „Auditul şi managementul financiar al fondurilor europene“. De cursurile urmate în cadrul masteratului au beneficiat, în primul an, 100 de studenţi clujeni şi 50 de timişoreni, proiectul fiind implementat de Universitatea „Babeş-Bolyai“ în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara. Anul viitor, tinerii vor face parte din prima generaţie de absolvenţi ai unui masterat unic în România, în cadrul căruia învaţă, de la experţi şi specialişti care lucrează deja în domeniu, cum să realizeze proiecte de accesare a fondurilor europene şi, mai ales, cum să le implementeze. În cadrul evenimentului de ieri au fost premiate trei echipe de studenţi care au realizat cele mai bune proiecte la un concurs desfăşurat la Buziaş weekendul trecut. Echipa formată din patru studente din Cluj a câştigat locul I cu proiectul de finanţare vizând construirea unei pensiuni.

Proiect de zece

Printre zecile de studenţi care au urmat cursurile programului se numără şi patru tinere din Cluj-Napoca, studente care au realizat un proiect de finanţare de aproape 400.000 de euro, pentru ridicarea unei pensiuni. E vorba de Szabo Brigitta, Emilia Luduşan, Maria Şteţcu şi Georgiana Popescu. „Ce se face în cadrul acestui masterat e diferit. Am învăţat lucruri practice mult mai mult decât cele teoretice şi contează asta, e altfel decât ce se face la facultate în alte domenii“, a spus Emilia Luduşan, una dintre studente. Ele au terminat toate facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor.

Tiberiu Hentea e unul din specialiştii care i-a evaluat pe studenţi şi spune, despre proiectul tinerelor, că poate fi implementat oricând. „Proiectul realizat de studente poate fi declarat eligibil. Au obţinut un punctaj de 5,2 puncte din 6, punctaj folosit în domeniu“, a spus expertul, care deţine o firmă în domeniu, în Alba Iulia. Deocamndată, cele patru tinere au primit numai diplome. Bărbatul, care le-a fost profesor celor o sută de studenţi clujeni, susţine că domeniul este unul nou, însă foarte atractiv. „E o muncă de echipă, multidisciplinară şi e frumos că tot timpul trebuie să fii pus la punct cu ultimele cerinţe“, a afirmat Hentea.

S-a angajat după un an de masterat 

Un an de masterat a fost necesar pentru ca Szabo Brigitta să îşi găsească de lucru în domeniu. „Am fost angajată la 1 iunie într-o firmă care se ocupă de proiecte pentru accesarea de fonduri europene. Masterul pe care îl urmez a avut un cuvânt de spus în momentul angajării“, a povestit aceasta. A spus că va continua cursurile, alături de colegele ei, iar la anul toţi studenţii urmează să susţină examenul de disertaţie. Până atunci, în anul II de master, studenţii vor învăţa cum să implementeze un proiect, după ce în primul an au învăţat cum să se documenteze şi cum să scrie unul.

Au lucrat cu experţi

Munca depusă de studenţi a fost evaluată de mai mulţi experţi şi specialişti care lucrează deja în domeniul fondurilor europene în toată ţara. Alături de aceştia, studenţii au fost împărţiţi în echipe şi de-a lungul anului au învăţat paşii necesari scrierii unui proiect şi chiar au lucrat la scrierea a trei proiecte.

În data de 5 septembrie începe o nouă etapă de înscrieri în cadrul masteratului. Cei care vor aplica, însă, vor da un examen. „Va fi un concurs scris, cu tematica pusă la dispoziţie. Anul trecut am avut peste două sute de candidaţi“, a declarat Răzvan Nistor, managerul de proiect. Începând din toamnă, noul masterat va avea ramuri de învăţământ atât la zi, cât şi la distanţă. Anii de studiu sunt gratuiţi, 16 dintre studenţi obţinând chiar şi burse de 400 de lei în anul care tocmai s-a încheiat.

Masteratul e gratuit, dar admiterea se face pe bază de examen

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite