Premieră în educaţia românească: o şcoală „ca afară“ organizează un curs de drept civil şi penal pentru elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O şcoală privată din Cluj, acreditată Cambridge, va organiza din noiembrie cursuri de drept civil şi penal pentru elevii de gimnaziu şi liceu din oraş.

Transylvania College din Cluj-Napoca, o şcoală privată acreditată Cambridge, anunţă o premieră pentru învăţământul preuniversitar românesc: un curs de drept civil şi penal pentru clasele V-XII.

Ideea îi aparţine unui profesor de la această şcoală, Darius Ţenţ (cel din video-ul de mai jos) care predă business studies la Transylvania College.
Cursul, cu cele două module - civil şi penal - , îşi propune să explice, pe înţelesul elevilor, ce înseamnă drepturile şi obligaţile civile ale unei persoane, relaţia dintre familie şi căsătorie, tipurile de bunuri existente şi modul în care acestea se pot transmite, relaţia dintre moştenire şi testament, dar şi care sunt obligaţiile născute din contracte.

Cursul costă 1.320 de lei (câte 220 de lei pe lună), va începe din 3 noiembrie, va dura până pe 4 mai 2015. La el se pot înscrie elevii de gimnaziu şi liceu de la orice şcoală din Cluj. Lecţiile vor fi predate săptămânal, în fiecare zi de luni, între orele 16.30 şi 18.30, la Transylvania College. La sfârşitul cursului, elevii vor da un examen şi vor primi o diplomă de absolvire şi o scrisoare de recomandare din partea profesorului.

Cursul este deschis elevilor cu vârsta minimă de 14 ani, deoarece de la această vârstă tinerii încep să îşi dezvolte capacitatea de exerciţiu, iar legea le permite să întocmească anumite contracte.

Elevii de ieri, modelele de azi

Ca să-i familiarizeze pe elevi, cei de la Transylvania College au organizat, zilele trecute, o întâlnire dintre elevi şi avocaţi. La discuţii au dat curs invitaţiei: judecătorul Marian Lucian, preşedintele Judecătoriei Cluj-Napoca, procurorul Aurelian Mirel Toader de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, avocat Henrietta Ciutică de la societatea de avocatură Iordăchescu şi Asociaţii, Mihnea Radu în calitate de profesor universitar la Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir şi avocat reprezentând societatea de avocatură Revnic şi Asociatii şi avocatul Camelia Aldea.

Copiii de gimnaziu şi liceu au vrut să afle cum reuşeşte un judecător să-şi menţină imparţialitatea, cum se soluţionează cazurile cele mai complicate sau „pe muchie de cuţit”, care sunt provocările întâmpinate în profesia aleasă şi cum au fost acestea depăşite, despre calităţile pe care un tânăr aspirant la o carieră în domeniile prezentate ar trebui să le aibă.

„Mi-am ales profesia la 22 de ani dorind să impresionez o fată”, le-a mărturisit judecătorul Marian Lucian elevilor. Le-a mai spus că nu regretă alegerea făcută pentru că, în opinia sa, a fi judecător este cea mai nobilă misiune.

Aducându-şi aminte ce anume l-a determinat să-şi aleagă profesia, procurorul Aurelian Mirel Toader le-a spus copiilor că de mic avea un spirit justiţiar şi că în copilărie se vedea fotbalist. Însă, părinţii l-au încurajat să aleagă cariera juridică. În facultate şi-a dorit să devină judecător, dar din anul doi şi-a dat seama că profesia de procuror i se potriveşte cel mai bine.

Avocatul Henrietta Ciutică le-a împărtăşit elevilor faptul că nu s-a simţit, iniţial, susţinută în alegerea profesiei de avocat, ambii părinţi fiind medici. Acum însă nu se poate imagina făcând altceva şi se simte împlinită, deşi a muncit mult ca să aibă cariera de azi.

Fiecare vorbitor le-a amintit elevilor că, pentru a ajunge foarte bun în domeniul ales, este nevoie de foarte multă muncă, implicare, perseverenţă şi integritate.

Mai puteţi citi:

Ingredientul secret al succesului Coca-Cola. Fostul director de marketing al companiei, Peter Sealey: „Cum îţi faci un client pe viaţă? Fii sincer cu el!“

FOTO Celălalt BAC. Şcoala unde se dă Bacalaureatul fără stres, ca-n Anglia

FOTO-VIDEO Prima şcoală “verde”  din România: Transylvania College din Cluj. O investiţie de circa 650.000 de euro

Şcoală condusă ca o afacere. Modelul de succes al unei şcoli din Cluj va fi pus în practică în oraşe din România şi Europa

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite