Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele cremaţioniştilor din România, despre BOR şi BBC: „Suntem fericiţi cu atâtea biserici?  Nu prea văd…“

5
9 Aug 2013 19:23:17
Autor: Florina Pop
Marius Rotar FOTO: arhivă Adevărul
Marius Rotar FOTO: arhivă Adevărul

Universitarul ardelean Marius Rotar, autorul primei cărţi despre incinerare din ţară, spune că e surprins de  reacţia Bisericii Ortodoxe Române faţă de documentarul difuzat de BBC şi susţine că BOR blamează tot ce nu îi convine şi, deşi avem, multe biserici, românii nu sunt fericiţi şi se lamenteze.

BBC a făcut un reportaj în România, după sărbătorile de Paşte, în Maramureş, centrat pe modul în care societatea tradiţională se raportează la Biserica Ortodoxă Română, dar şi în Bucureşti, într-o antiteză evidentă a mediului urban.

“Reacţia BOR faţă de difuzarea de către BBC a unui documentar despre construirea, în ritm “drăcesc” de biserici în România după 1990 poate fi interpretată în două sensuri împletite. Primul se referă la ceea ce caracterizează discursul BOR, şi anume, existenţa unui tip de aroganţă specifică faţă de tot ceea ce nu-i convine: se blamează, într-o manieră triumfalistă, ceea ce nu convine, indiferent de justeţea sau nu a unor realităţi.

Dacă în ţara noastră, acest tip de aroganţă a BOR este arhicunoscut, acum BOR îl dilată, dându-i o dimensiune internaţională. Pentru că nu pot înţelege altcumva decât astfel afirmaţia cum că este mai demn să construieşti manelistic… “fără număr” (şi rost)… biserici după biserici în loc să le vinzi pentru că nu sunt credincioşi care să le frecventeze (cazul Marii Britanii, conform comunicatului BOR).
N-am ştiinţă de biserici vândute în Marea Britanie pentru a deveni săli de fitness, dar am ştiintă de nenumărate şmecherii ale BOR, care demonstrează cât de bine s-a adaptat această instituţie la capitalism (vezi doar implicarea BOR în domeniul funerar, de pildă). Poate ar fi mai demn ca BOR să facă ceva mai mult pentru populaţia săracă a ţării decât să construiască “fără număr” biserici”, scrie Mariu Rotar, preşedintele Asociaţiei Cremaţionistă din România Amurg, pe site-ul asociaţiei.

Un alt aspect pe care îl analizează ardeleanul are legătură cu fericirea, un concept central în orice religie.

"Mă întreb dacă conceptul de fericire vehiculat de BOR ar fi mult deasupra altor posibile definiţii ale fericirii, dacă, într-adevar, cetăţenii acestei ţări sunt fericiţi. N-am prea întâlnit oameni fericiţi în România. Dimpotrivă, aud în 99 % din cazuri doar lamentări, simt doar frustrări şi mâhniri şi pentru un segment mare din populaţia o dorinţă arzătoare de a pleca din ţară.

Aşadar, suntem aşa de fericiţi cu atâtea biserici? Suntem aşa de fericiţi, după cum ne-o spune BOR? Nu prea văd… Nicolae Iorga spunea că unii oameni preferă să se îngroape în fericirea proprie, iar afirmaţia lui capată, în acest caz, semnificaţii aparte…”, mai susţine ardeleanul.

Comunicatul BOR poate fi citit AICI, iar reportajul BBC, AICI.

Mai puteţi citi:
 

Autorul primei cărţi despre incinerare din România: „Nicio personalitate incinerată nu şi-a pierdut din respectul neamului românesc!“

Autorul primei cărţi despre incinerare cere public ca Biserica Ortodoxă să respecte dorinţa lui Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat

S-a deschis prima casă funerară de incinerare din România. Oferă un produs nou: contractul funerar din timpul vieţii, plătibil în rate, cu consiliere pentru familie

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Ciobotaru Iulian
9.08.2013, 19:41:33

sunt multe..ciori..pe care le cheama ANA-mercedesa...deci..propun..sa fie zidite..in fiecare noua biserica...facuta..de BOR...

0 (6 voturi)
M Costi
10.08.2013, 04:37:25

Da , nici o zi fara ca vreun smecher in cautare de audienta sau rating sa nu scrie ceva despre Biserica Ortodoxa ! Acum este randul "cremationistului" , daca n-ai sti ce hram poarta , te-ai gandi la vreo ...crema de pantofi sau de piele ! Iar legatura intre fericire si biserici este buna pt rubrica "Frustratii spun lucruri ...trasnite !" Ardelean-ardelean , e clar ca intelege greu , da' chiar asa ?

-3 (5 voturi)
Mc Gigi
10.08.2013, 12:22:05

Costi, sa fii stupid, nu e mandrie. De aceea, nu-ti mai exhiba lipsa de material celular cenusiu pe-aci. Ardeleanul o fi intelegand greu, dar intelege. Ailalti raman tampi o viata-ntreaga - asta pentru ca ai cerut-o. Si-acu hai, doamne-ajuta si carramba.

-1 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
10.08.2013, 13:13:46

Comentariu considerat abuziv.

Ionescu Dan
10.08.2013, 07:53:10

Am fost, din întâmplare, într-o biserică aflată în construcţie dintr-un sat dobrogean. La slujba de duminică erau 11 persoane. Biserica era mare, cu etaj. La ce o folosi, greu de răspuns. Ar fi interesant ca cei de la BBC să se ocupe şi de preoţi şi conducătorii lor. Eu am ţinut ani de zile rubrica pe această temă la o revistă satirico-politică. Numai la armată au fost escroci de asemenea talie ca cei din rândul preoţimii.

+2 (4 voturi)
Modifică Setările