Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Primarul din Beliş, lăsat în libertate. Schema mafiotă prin care a încercat să acopere furtul pădurii pe care era plătit să o păzească

2
16 Aug 2017 14:00:13
Autor: Remus Florescu
Primarul PSD al comunei Beliş - Viorel Matiş a fost şeful Ocolului Silvic Beliş. FOTO: Arhivă personală
Primarul PSD al comunei Beliş - Viorel Matiş a fost şeful Ocolului Silvic Beliş. FOTO: Arhivă personală

Parchetul Huedin a decis eliberarea şi cercetarea sub control judiciar a primarului comunei Beliş, Viorel Matiş şi a trei angajaţi ai Ocolului Silvic Beliş, după ce aceştia fuseseră reţinuţi. Inculpaţii au pus la cale tăierea ilegală a pădurilor pe care trebuiau să le păzească şi apoi au emis contravenţii pe numele unor persoane nevinovate.

Magistraţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin au decis, marţi seara, cercetarea sub control judiciar a primarului comunei Beliş, Viorel Matiş, şi a trei angajaţi de la Ocolului Silvic Beliş – Roşu Ardelean, Ilie Nicolae Goga şi Marcel Lung, a declarat pentru „Adevărul” purtătorul de cuvânt al insituţiei, prim procurorul Petru Secan. De asemenea, împotriva acestora s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru infracţiuni de instigare la infracţiunea de tăiere ilegală de arbori din fondul forestier naţional, furt de arbori din fondul forestier naţional şi fals intelectual, prejudiciul fiind estimat la 250.000 de euro. Cei patru inculpaţi au fost reţinuţi marţi, chiar în ziua sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului”, după ce cu o zi înainte poliţiştii clujeni au au efectuat 8 percheziţii în locaţii din municipiul Cluj-Napoca, oraş Huedin şi comunele Beliş, Poieni şi Mărişel, din judeţul Cluj. La domiciliile acestora au fost descoperite şi ridicate bunuri şi înscrisuri cu valoare probatorie şi au fost sechestrate obiecte şi diverse sume de bani.

De ce este acuzat primarul

Vorel Matiş  a fost ales primar în Beliş anul trecut, ca reprezentant al PSD, după ce a condus Ocolul Silvic Beliş timp de mai mulţi ani. El este acuzat de instigare la infracţiunea de tăiere ilegală de arbori din fondul forestier naţional,  faptă pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani în forma săvârşită de edil conform procurorilor. Limitele de pedeapsă pentru instigator sunt aceleaşi cu cele pentru autorul faptelor. De asemenea, edilul este acuzat de furt de arbori din fondul forestier naţional, infracţiune sancţionată tot de la 2 la 7 ani şi fals intelectual ( de la 6 luni la 5 ani).

Jaf de 250.000 de euro

Practic edilul social-democrat este acuzat că „în perioada februarie-aprilie 2013, în calitate de şef al Ocolului Silvic Beliş, judeţul Cluj a determinat, cu intenţie mai multe persoane, să taie fără drept şi să sustragă arbori din pădurea aflată în administrarea Ocolului Silvic Beliş”. Este vorba despre lemn în valoare de 1,1 milioane de lei (250.000 de euro). De aceeaşi faptă sunt acuzaţi şi subordonaţii săi de atunci cu care se pare că a lucrat în echipă: Roşu Ardelean (pădurar la Ocolul Silvic Beliş), Ilie Nicolae Goga (şef district silvic în cadrul Ocolului Silvic Beliş) şi Marcel Lung (tehnician silvic în cadrul Ocolului Silvic Beliş).

Au găsit ţapi ispăşitori

Inculpaţii au găsit şi o metodă de a acoperi paguba: au întocmit procese verbale de contravenţie pe numele unor localnici, care nu aveau nicio legătură cu tăierea de arbori, iar conform unor surse din interiorul anchetei contravenţiile au fost întocmite chiar pe numele unor persoane decedate. Au fost întocmite 123 astfel de procese verbale, pădurarii folosind date cu caracter personal şi încălcând Legea 677/2011. De asemenea, aceştia au contrafăcut semnăturile persoanelor amendate. Contravenienţii nu ar fi aflat niciodată despre aceste procese verbale, deoarece Viorel Matiş, şeful Ocolului, care  avea atribuţii de a stabili sancţiunile a dat doar un „Avertisment” în cazul tuturor celor 123 de contravenţii.

Au scăpat de arestul preventiv

Toţi cei 4 inculpaţi au fost puţi sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, ei fiind obligaţi să respecte anumite măsuri precum: prezentarea la postul de poliţie, informarea cu privire la schimbarea locuinţei, să nu depăşească o anumită limită teritorială, să nu se deplaseze în locuri anume stabilite de organul judiciar sau să se deplaseze doar în locurile stabilite de acesta.
Purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin, prim procurorul Petru Secan, a declarat pentru „Adevărul” că deocamdată măsura nu a fost contestată.

Citeşte şi

Trei bărbaţi din judeţul Cluj, reţinuţi pentru tăieri ilegale şi fals intelectual. Printre acuzaţi e şi primarul comunei Beliş. Prejudiciul: 250.000 de euro

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Soroş
16.08.2017, 17:52:53

Deci cum era cu legea in romania? Elevul ala idiot care s-a jucat de-a isis pe internet si acum zace in celula si se roaga sa fie lasat liber sa poata da bacul. In timp orice jeg uman din administratia publica n-are nici cel mai mic stres sa fure. ba mai mult dragnea vrea 200.000 euro prag de ciordeala fara sa raspunda in fata legii.. si va mirati ca prostii de ce pleaca romanii in vest. sa scape de jegul vostru prostilor.

+2 (2 voturi)
Quiet Guy
18.08.2017, 04:20:35

Romania pare sa fi devenit paradisul hotzilor.

+1 (1 vot)
Modifică Setările