Primarul Emil Boc, dat în judecată de o asociaţie de jurnalişti din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) a acţionat în judecată Primăria Cluj-Napoca, solicitând respectarea legii în ceea ce priveşte organizarea conferinţelor de presă. Primarul Emil Boc a participat la ultima conferinţă în urmă cu circa doi ani, în condiţiile în care legislaţia prevede organizarea „de regulă o dată pe lună.

APPC dă în judecată Primăria Cluj-Napoca.


Ultima conferinţă de presă organizată de primărie a avut loc în decembrie 2017.


Asociaţia cere în instanţă respectarea Legii 544/2001. 

Asociaţia Profesioniştilor din Presă – Cluj (APPC) a iniţiat vineri, 17 mai 2019, o acţiune în instanţă prin care urmăreşte obligarea Primăriei Cluj-Napoca să organizeze conferinţe de presă conform legii 544/2001, „de regulă o dată pe lună”. Demersul survine în contextul în care cea mai recentă conferinţă de presă organizată de instituţia menţionată a avut loc în data de 11.12.2017. 

Menţionăm că APPC a încercat o rezolvare amiabilă a acestei situaţii, prin transmiterea a două notificări către primărie, prin care s-a solicitat aceeaşi intrare în legalitate. Prima dintre ele a fost făcută încă din 2017, în data de 31 ianuarie, în vreme ce a doua a fost trimisă anul acesta în 15 aprilie. Notificările au rămas fără efect.

„Cea mai eficientă modalitate prin care se poate realiza un dialog între administraţie şi presă”

APPC consideră că utilizarea noilor mijloace de comunicare este binevenită, dar aceasta este o măsură complementară şi nu suplineşte necesitatea comunicării nemijlocite cu reprezentanţii presei. Conferinţele de presă presupun, prin natura lor, şi întrebări spontane, legate de chestiuni care pot sau nu să convină organizatorilor, de aceea le considerăm cea mai eficientă modalitate prin care se poate realiza un dialog între administraţie şi presă, ca reprezentantă a intereselor legitime ale opiniei publice. Emisiunile radio sau TV (unde nu există o pluralitate media), comunicatele, mesajele pe reţelele sociale, newsletterele, briefingurile de la evenimente punctuale sau publicaţia „Jurnalul Municipal” nu pot substitui o conferinţă de presă, deoarece ele nu asigură transparenţa necesară, fiind instrumente unidirecţionale, prin care se promovează aproape exclusiv „realizările” primăriei.  

Ce spune legea

Considerăm că toţi ziariştii clujeni interesaţi trebuie să aibă posibilitatea să obţină informaţii de la primărie în mod direct, într-un cadru oficial, iar acesta este conferinţa de presă organizată în mod regulat.

Articolul 41 din Legea 544/2001 prevede:

(1) Autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public.

 (2) În cadrul conferinţelor de presă autorităţile publice sunt obligate să răspundă cu privire la orice informaţii de interes public. (subl. n)

Date fiind toate cele menţionate anterior, APPC s-a adresat Tribunalului Cluj printr-o acţiune civilă în care cere obligarea primăriei la respectarea legii citate.

APPC anunţă că va notifica toate instituţiile publice să respecte Legea 544/2001  cu privire la organizarea conferinţelor de presă. 

Despre APPC

Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) activează din 2005 pentru creşterea gradului de profesionalizare al jurnaliştilor şi a calităţii presei clujene.

APPC editează de peste un deceniu Anuarul APPC, care reuneşte cele mai bune articole scrise în presa clujeană, iar din 2015 organizează „Gala Premiilor APPC”. În 2019, APPC a lansat seria de dezbateri profesionale Cluj Press Talks.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca nu au nu au dorit, deocamdată, să comenteze. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite