Primul crematoriu uman din Transilvania se va amenaja în Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crematoriul „Cenuşa“ din Capitală va avea de acum concurenţă la Cluj-Napoca
Crematoriul „Cenuşa“ din Capitală va avea de acum concurenţă la Cluj-Napoca

Consilierii locali au decis ca municipalitatea să se asocieze cu firma RDK Cremation şi să realizeze primul crematoriu uman din Transilvania.

Compania SC RDK Cremation SRL va amenaja un crematoriu uman în incinta cimitirului Mănăştur. Potrivit proiectului votat de consilieri, Primăria Cluj-Napoca pune la dispoziţia firmei terenul necesar, de 500 de metri pătraţi, evaluat la 200.000 de euro. În urma dezbaterilor, reprezentanţii municipalităţii au decis ca RDK Cremation să plătească o taxă anuală de 15.000 de lei şi cheltuielile cu agentul termic. Firma care va realiza crematoriul trebuie să asigure şi incinerarea gratuită a 40 de cadavre pe an, mai precis cazuri sociale pentru care municipalitatea solicită acest lucru.

O mie de solicitări pe an

Racz Levente, reprezentantul RDK Cremation, spune că studiile de piaţă pe care le-au realizat susţin necesitatea unui crematoriu uman. „Estimările noastre arată că în momentul de faţă există circa 1.000 de cereri pe an, care sunt incinerate la Bucureşti. Noi sperăm să crească această cifră, pentru că foarte mulţi merg în Ungaria", spune Racz Levente. În cazul crematoriului din Bucureşti, tariful perceput pentru o incinerare este cuprins între 1.599 şi 2.199 de lei. Firma clujeană va investi în jur de 850.000 de euro pentru realizarea crematoriului.

În ciuda investiţiei mari, credibilitatea companiei a fost pusă la îndoială de unii consilieri locali pentru că RDK Cremation a fost înfiinţată în iunie 2011. Totuşi, în Ardeal nu există firme cu acest specific, iar municipalitatea se bazează pe condiţiile riguroase impuse pentru a evita, după cum spune consilierul local Claudia Anastase, „o altă asociere ratată".

Biserica nu vrea crematoriul

Preoţii ortodocşi sunt împotriva incinerării pentru că, potrivit ritul creştin, morţii trebuie îngropaţi. „Au mai fost discuţii pe această temă în perioada comunistă, dar creştinismul e o altfel de credinţă tocmai pentru că presupune înmormântarea persoanelor decedate. Urmează să vedem cum ne vom raporta noi la această chestiune", spune Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Acesta consideră că Primăria ar fi trebuit să le ceară o părere vizavi de realizarea crematoriului. „O minimă comunicare trebuia să existe, chiar dacă nu e obigatoriu. Încă mai sunt şi repere religioase. Vom vedea care e poziţia Înalt Prea Sfinţitului Andrei Andreicuţ şi cum vom aborda situaţia", a încheiat Ivanov.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite