Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Primul hypermarket din România amendat pentru că nu a respectat regula certificatului verde. S-a întâmplat la Cluj

6
29 Oct 2021 10:05:48
Autor: Ştefan Lică
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Hypermaketul Cora din Cluj a fost amendat, joi, 28 octombrie, pentru că nu a respectat noile reguli impuse de autorităţi pentru limitarea transmiterii SARS-CoV-2.

Conducerea lanţului de hypermaketuri Cora a fost amendată cu cu 5.000 de lei, după ce a impus propriile reguli de acces inclusiv pentru cei nevaccinaţi, la hypermarketul din Cluj. Astfel, poliţiştii din Cluj au fost sesizaţi că accesul în hypermarket se face pe două culoare, unul cu acces la toate magazinele, cu prezentarea certificatului verde, conform noilor reguli decise de autorităţi, iar celălalt cu acces doar la magazinul alimentar, fără să li se solicite certificatul verde clienţilor. 
 
Într-un comunicat, conducerea Cora a anunţat cum au fost gândite aceste măsuri.
 
„Având în vedere statutul de magazin esenţial al hipermarketurilor cora, ceea ce înseamnă, conform legislaţiei în vigoare, că toţi consumatorii au accesul liber, cora a organizat culoare şi fluxuri separate de acces pentru persoanele care nu pot prezenta un certificat verde la intrarea în galeriile comerciale.
 
Mai mult, atragem atenţia că actuala formă a Hotărârii de Guvern adoptată pe 25 octombrie 2021 nu are prevederi vizavi de vreo interdicţie expresă sau explicaţie privind felul în care se face accesul din galerii în hipermarket. Prin urmare, persoanele care nu pot prezenta un certificat verde vor avea acces în spaţiul hipermarketurilor cora prin coridoare autonome şi securizate, care nu permit deplasarea către alte spaţii comerciale din incinta galeriilor, astfel cum a rămas prevăzut şi descris în prevederile Legii 55/2020.
 
Atragem atenţia asupra unor confuzii privind definiţia „unităţii alimentare”, noţiune reglementată de HG 843/1999, ignorată în acest moment. Ultimile modificări explică şi descriu doar accesul în mall cu privire la restul activităţilor economice, dar nu au nicio prevedere legată de hipemarket – autorităţile înţelegând importanţa respectării accesului clienţilor la activitatea alimentară esenţială”, arată reţeaua, într-un comunicat.
 

Explicaţiile conducerii lanţului de hypermarketuri nu au fost acceptate. Reprezentanţii Poliţiei Cluj au informat că a fost aplicată o amendă de 5.000 de lei. Conducerea hypermarketului este obligată să se conformeze de acum noilor reguli şi să permită accesul clienţilor exclusiv pe baza certificatului verde. 

„În cursul zilei de ieri, cu ocazia activităţilor de verificare a respectării prevederilor specifice contextului epidemiologic actual, întreprinse în intervalul orar 10.30 – 13.30, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca s-au sesizat cu privire la faptul că la nivelul unui centru comercial nu sunt respectate măsurile de prevenire şi combatere a efectelor virusului SARS-CoV-2.
 
Verificările au indicat faptul că în zona de acces în centrul comercial erau afişate panouri şi delimitate două culoare distincte ce indicau faptul că pe un culoar este permisă intrarea în întregul spaţiu comercial prin prezentarea Certificatului Verde Covid, pe culoarul ce duce doar în zona hipermarket-ului nefiind necesară prezentarea acestuia.
 
Poliţiştii au dispus eliminarea afişelor neconforme, societatea fiind sancţionată în acord cu Legea 55/2020, cu amenda în valoare de 5.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor stabilite prin HG 1090/2021”, au transmis reprezentanţii Poliţiei Cluj.

Vă mai recomandăm şi:

Cercetător clujean, despre valul 4  al pandemiei: „Avem prima săptămână cu ceva veste bună”
 
Premieră în România: Inspectoratul Şcolar Cluj plăteşte daune unor elevi pentru discriminare lingvistică
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

relu de la prefectura
29.10.2021, 11:02:20

Amenda poate fi usor desfintata in instanta. HG 1090/2021 nu respecta art.53 alin.2 si art.110 alin.4 din Constitutia Romaniei. Guvernul demis si-a depasit atributiile constitutionale cand a dat acest HG. In plus prevederiile ei sunt discriminatorii.

-3 (13 voturi)
relu de la prefectura
29.10.2021, 11:02:56

"prevederile ei..."

-4 (10 voturi)
Adrian Foangӑ
29.10.2021, 11:28:58

Se astepta cineva sa se respecte vreo regula in cloaca aceea de cluuj?

-22 (28 voturi)
legendele olimpului
29.10.2021, 13:07:38

Genul acela de replică al cărui singur scop e să învrăjbească.

-7 (13 voturi)
fact check
29.10.2021, 13:43:40

@legendele, uitat-te la poza sa vezi cu ce copitat ai de'a face. Grohaielile lui sunt zgomot de fond. Trateaza-le ca atare. Ignore.

+6 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările