Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Primul oraş din România care plăteşte chiria săracilor. Cine va beneficia

0
13 Feb 2018 16:13:58
Autor: Ştefan Lică
Familiile cu venituri reduse din Cluj vor beneficia de pe urma măsurii de subvenţionare a chiriei. FOTO: Sânziana Ionescu
Familiile cu venituri reduse din Cluj vor beneficia de pe urma măsurii de subvenţionare a chiriei. FOTO: Sânziana Ionescu

Între 400 şi 500 de persoane ar urma să beneficizeze de pe urma urma acestei măsuri. Cei vizaţi vor fi subvenţionaţi cu sume curprinse între 900 şi 1.400 de lei.

Consiliul Local Cluj-Napoca a adoptat luni, 12 februarie, o hotărâre prin care ar urma să subvenţioneze chiriile unor persoane defavorizate din oraş. Principalii beneficiari vor fi  tinerii proveniţi din casele de copii, familiile cu mulţi copii care au venituri până la 783 lei per membru de familie şi victimele violenţei domestice. Sumele care vor fi puse la dispoziţie variază între 900 şi 1.400 de lei.
 
Subvenţia poate acorda pe un an, cu posibilitatea prelungirii la doi ani. Primarul Emil Boc spune că măsura adoptată le va permite celor cu venituri mici să se integreze în societate. „Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat un proiect în premieră naţională pe componenta victimelor în familie care, pentru prima dată în România, beneficiază de o subvenţie pentru a-şi putea găsi chirie. De asemenea, proiectul vine să-i sprijine pe toţi cei care se află într-o stare de marginalizare socială sau în risc de marginalizare socială, adică nu au loc de muncă, nu au suficiente venituri pentru întreţinerea, la şcoală, a copiilor, şi a acoperi cheltuielile pe care le au cu chiria sau cu utilităţile. Scopul este să nu-i lăsăm pe oameni să se scufunde în sărăcie. Dacă aş fi bogat şi aş trăi într-un oraş cu oameni săraci nu m-aş simţi bine”, a mai spus Boc în cadrul unei emisiuni difuzate de postul de radio Realitatea FM.
 

Procedură greoaie

 
Persoanele care se încadrează trebuie să parcurgă mai mulţi paşi pentru a beneficia de aceste subvenţii. Pentru aceasta, cei interesaţi vor trebui să-şi depună dosarele la Direcţia de Asistenţă Socială şi la primăriile de cartier şi să facă dovada că au domiciul în Cluj-Napoca de cel puţin doi ani. Dosarul va mai curprinde şi declaraţia notarială prin care aceştia trebuie să facă dovada faptului că nu deţin sau nu au deţinut nicio proprietate imobiliară şi că nu au un loc de muncă.
 
Dosarele se pot depune începând cu data de 19 februarie, iar pentru stabilirea beneficiarilor vor fi efectuate anchete sociale. După aprobarea dosarelor, persoanele selectate au la dispoziţie trei luni pentru a-şi închiria o locuinţă, după care trebuie să-şi depună contractul de închiriere la Administraţia Financiară Cluj. Abia după parcurgerea acestor etape, municipalitatea va emite dispoziţia de acordare a subvenţiei pentru plata chiriei. Ajutorul poate fi anulat în cazul persoanelor care nu deţin un loc de muncă, dar refuză ofertele care vor fi făcute de primărie şi de AJOFM Cluj. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările