Privarea de somn reprezintă un foarte bun antidepresiv. Rezultatele uimitoare extrase din revizuirea a 2.000 de studii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Privarea de somn – administrată într-un mediu controlat, în regim de internare - reduce rapid simptomele de depresie la aproximativ jumătate din pacienţi, arată un studiu publicat de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania.

Studiul realizat de Şcoala de Medicină Perelman a Universităţii din Pennsylvania mai arată că privarea de parţială de somn (somn timp de trei până la patru ore, urmată de trezire forţată 20-21 de ore) a fost la fel de fel de eficace ca privarea totală de somn (privarea de somn timp de 36 de ore), iar medicamentele nu au influenţat semnificativ aceste rezultate. Rezultatele au fost publicate, zilele trecute, în Jurnalul Clinic de Psihiatrie, citat de Science Daily.

 

Cu toate că privarea de somn totală sau parţială poate produce o ameliorare clinică în termen de 24 de ore a simptomelor pacienţilor cu depresie, medicamentele antidepresive sunt acum cel mai folosit tratament pentru depresie. Astfel de medicamente îşi fac efectul, de obicei, în săptămâni sau chiar mai mult, însă 16,7% din cei 242 de milioane de pacienţi americani au scos cel puţin o dată reţete pentru medicamente psihiatrice în 2013. Rezultatele acestei meta-analize speră să ofere ajutor celor circa16,1 milioane de adulţi americani care au prezentat episoade depresive major pe perioada unui an. 

Descoperire de 30 de ani 

Studii anterioare au arătat că privarea de somn are efecte antidepresive rapide pentru aproximativ 40-60 la suta dintre pacienţi. Cu toate acestea, din 1990 încoace nu s-au făcut analize pentru a obţine un cifre mai exacte, în ciudat faotului că s-au făcut 75 de studii cu privire la acest subiect de atunci.

„Mai mult de 30 de ani au trecut de la descoperirea efectelor antidepresive ale privării de somn şi încă nu avem o înţelegere eficientă cu privire la cât de eficient este tratamentul şi la modul în care se pot obţine cele mai bune rezultate clinice“, a spus principalul autorul al studiului - Philip Gehrman, PhD, profesor asociat de psihiatrie şi membru al Centrului Penn Sleep, care, de asemenea, tratează pacienţii de la Centrul Medical „Michael J. Crescenz”. ”Analiza noastră arată cu precizie cât de eficientă este privarea de somn şi la ce tip de pacienţi ar trebui sa fie administrată”, completează el. 

„Privarea de somn este eficientă în depresie”

Revizuind mai mult de 2.000 de studii, echipa a extras datele dintr-un ultim grup de 66 de studii realizat pe o perioadă de 36 de ani pentru a determina cum poate fi afectată reacţia la tratament în funcţie de tipul de privare de somn (totală sau parţială), de eşantionul clinic (dacă pacientul e maniacal sau cu episoade depresive, sau o combinaţie a celor două), medicamentele ce au fost administrate, precum şi vârsta şi sexul eşantionului. Ei au explorat, de asemenea, modul în care răspunsul la privarea de somn poate diferi în funcţie de studii, în funcţie de modul în care se defineşte „răspunsul” în fiecare studiu.

„Aceste studii analizate de noi demonstrează că privarea de somn poate fi eficientă pentru multe tipuri de pacienţi“, a spus autorul principal Elaine Boland, psiholog şi cercetător asociat la Centrul Medical „Michael J. Crescenz”. „Indiferent de modul în care a fost cuantificat răspunsul, modul în care a fost livrată privarea de somn, sau de tipul subiectului confruntat cu depresie, am găsit o rată de răspuns aproape constantă.“

Autorii notează faptul că sunt necesare studii suplimentare pentru a identifica exact modul în care privarea de somn produce reduceri rapide şi semnificative în severitatea depresiei. 

Citeşte şi

De ce cumpără extrovertiţii mai multe bunuri de lux. „Personalitatea pare a fi un factor important în modul în care oamenii gestionează resursele limitate

Cum îţi afectează supărările sănătatea

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite