Profesoară din Cluj, găsită moartă în casă la cinci zile după ce a sunat la 112. Medicul de pe ambulanţă nu a intrat pentru că nu i-a deschis nimeni uşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupul neînsufleţit al Simonei Bernat (41 de ani), lector la Universitatea Babeş-Bolyai, a fost găsit la aproape o săptămână după deces. Femeia apelase 112 pentru că i se făcuse rău. Când au ajuns angajaţii de la Salvare nu au putut intra în casă, pentru că femeia făcuse infarct. Medicul a încercat timp de circa 15 minute să ia legătura cu ea şi apoi a plecat la alt caz.

Duminica trecută, 9 august, în jurul orei 10.00 dimineaţa, Simonei Bernat i s-a făcut brusc rău şi a sunat la 112 după ajutor. Ambulanţa a venit repede, după declaraţia unei cunoştinţe de-a cadrului didactic, dar potenţialii salvatori au găsit uşa încuiată, relatează Buzznews.ro. Din nefericire, Simona n-a mai putut răspunde la uşă, nici măcar la apelul telefonic al celor de la ambulanţă, ajunşi în faţa uşii ei. Astfel că, nemaiavând acces în locuinţă,... angajaţii de pe ambulanţă au plecat. A fost găsită abia joi, fără suflare, de către sora ei. 

Ce s-a întâmplat?

Horia Simu, directorul Ambulanţei Cluj, a povestit pentru „Adevărul” ce s-a întâmplat. „Duminica trecută (9 august-nr), în jurul orei10 dimineaţa, la Ambulanţă a sunat un pacient. Echipajul a ajuns, dar nu a putut intra în apartament. Blocul avea şi interfon. O vecină a deschis uşa blocului, medicul a ajuns la apartament, a sunat, dar nu a răspuns nimeni. S-a cerut numărul apelantei şi aceasta a fost sunată de două ori. Medicul a sunat şi a stat cu urechea lipită pe uşă. Nu s-a auzit nimic, nimeni nu a răspuns. Întrucât nu s-a putut face accesul în apartament, ambulanţa a primit un alt caz”. Circa 15 minute au încercat ambulanţierii să intre în apartamentul Simonei Bernat, apoi au plecat. La cinci zile de la acest incident, un vecin a sunat la Poliţie pe 14 august, în noaptea de joi spre vineri, anunţând un miros puternic din apartamentul profesoarei. Poliţia a apelat la pompieri, care au spart uşa. Femeia era moartă, se pare că făcuse infarct.  

De ce nu au spart uşa?

Simu a susţinut că la nivelul Ambulanţei s-a demarat o anchetă. „Vrem să ascultăm înregistrările, să vedem cum s-a făcut apelul, pe urmă  vrem să auzim ce au discutat medicul de la Dispecerat cu cel de pe teren. Vrem să vedem dacă au existat indicii privind pericolul situaţiei.Un apel de urgenţă la care nu se deschide uşa nu este în sine un motiv de a sparge uşa locuinţei. Medicul de la dispecerat cu cel de pe teren trebuie să analizeze situaţia şi să ia o decizie. În cazul acesta nu a fost miros de gaz sau alte mirosuri care să indice pericolul”, a explicat Simu. El arată că dacă medicii ajung la concluzia că persoana este în pericol pot cere intervenţia pompierilor (ISU), care sunt singurii care pot forţa intrarea într-o locuinţă, în prezenţa poliţiei. O astfel de solicitare nu a fost făcută.  

Simu a arătat că există situaţii numeroase în care cei care apelează Ambulanţa nu deschid uşa. „Am avut o solicitare într-un cartier select al Clujului. Pentru că nu a răspuns nimeni, era şi 11 noaptea, am sărit gardul, dar după 15 secunde a trebuit să fug înapoi pentru că venea un câine după mine”, povesteşte Simu. 

„Nu există indicii medicale generale privind necesitate de spargere a uşii, ci se face de la caz la caz. Pot să vă dau exemplul spargerii uşii la acelaşi apartament al profesoarei. Joi, ISU a fost solicitat de Poliţie, care a fost contactată de un vecin din cauza mirosului care venea din apartamentlui Simonei Bernat pe căile de aerisire. În prezenţa Poliţiei, a aparţinătorilor şi a vecinilor, uşa a fost spartă. Au fost şi sunt situaţii când s-a spart uşa pentru că un aparţinător era îngrijorat, iar apoi s-a aflat că de fapt persoana dormea”, a mai arătat Simu. 

ISU: cine poate sparge uşa şi în ce condiţii

Singurii abilitaţi să intre în forţă într-o locuinţă sunt angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).  „Echipajele noastre  pot sparge uşa unei locuinţe sau pot intra pe geam când sunt solicitate de Ambulanţă, Poliţie sau alte instituţii care efectuează misiuni de acordare de asistenţă de urgenţă. De asemenea, pentru a intra în forţă într-o locuinţă trebuie să existe informaţii clare care să ateste faptul că o persoană are viaţa pusă în pericol şi e necesară intrarea în forţă. Spargerea uşii se face în prezenţa poliţiei”, a susţinut Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

El a povestit că în 14 august, în noaptea de joi spre vineri, la ora 1.00, Poliţia a solicitat intervenţia ISU în apartamentul profesoarei Simona Bernat. „Un vecin sunase la Poliţie anunţând că a simţit un miros specific pe căi de aerisire ale blocului. Poliţia ne-a solicitat pentru accesul în forţă, care s-a făcut şi în prezenţa vecinilor şi a aparţinătorilor. În apartament a fost găsită persoana decedată”, a arătat Biriş. 

El a susţinut că dacă informaţia privind pericolul persoanei aflate în locuinţă nu este clară, ISU poate fi reclamat şi i se poate cere daune. 

Ce se poate face

Simu crede că ar fi util ca o persoană singură care sună la Ambulanţă să sune şi un prieten, o rudă  sau un vecin să le spună despre problemă. „Ar ajuta şi să existe acel număr ca şi cel din paşaport, la care se poate suna în caz de urgenţă. Sau se poate pune o întrebare în plus la dispecerat; să fie întrebat cel ce solicită, dacă e singur în locuinţă şi să dea un număr de telefon al unui cunoscut. Asta ar rezolva de astăzi problema”, spune Simu.  

Dispecerul poate să-şi dea seama în ce pericol se află apelantul

Andrei Biriş crede că dispecerii care primesc apelurile de urgenţă, în general, îşi pot da seama dacă este vorba despre o persoană aflată în pericol. „Dispecerul care preia apelul întreabă despre toate informaţiile necesare pentru a-şi da seama despre starea apelantului.De asemenea, dispecerul poate verifica într-o anumită măsură dacă e un apel fals, uzual fiind să sune după 30 de secunde la apelant; de obicei cei care dau apeluri false nu răspund. Dispecerii noşti au şi o parte de pregătire medicală pentru a putea analiza starea de sănătate a apelantului”, a mai spus Biriş.
El a menţionat că în cazul profesoarei, ISU a fost solicitat doar joi de Poliţie. Ambulanţa nu a solicitat intervenţia. 

Reprezentantul pompierilor a mai susţinut că sunt foarte multe cazuri în care este sunată Ambulanţa şi pacientul nu este găsit acasă: „Fie pleacă singur, fie ia un taxi sau după ce solicită ambulanţa se răzgândesc şi nu mai sunt la locul de unde au solicitat urgenţa. Din păcate, aceste persoane de cele mai multe ori nu anunţă Ambulanţa să nu mai vină. De asemenea, există o tendinţă de exagerare în a apela 112 chiar dacă situaţia nu impune şi sistemul este suprasolicitat”.  

Cine a fost Simona Bernat

Simona Bernat a fost formator/profesor şi deţinea firma de cercetare în educaţie SC Learn&Vision SRL. „Ţin cursuri pentru adulţi mai ales, însă lucrez uneori şi cu grupuri de copii sau tineri ori cu grupuri mixte: două sau trei generaţii simultan. (...)Pentru că învăţarea este continuă şi se desfăşoară în orice timp şi spaţiu îmi place să ofer mentorat, consultanţă sau coaching celor care doresc să înveţe cu mine şi să sprijin transferul celor învăţate la locul de muncă sau în viaţa cotidiană”, a scris Simona pe blogul ei. 

Simona Bernat era asistentă la Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, din cadrul Universităţii "Babes-Bolyai" , Cluj-Napoca

Ce spun prietenii: „Ai fost o rază de lumină”

Zeci de mesaje de condoleanţe au apărut pe pagina de Facebook a profesoarei.

„Simona, dragă, Dumnezeu să te odihneasca! Nu ştiu cum sa exprim tristetea si golul..., parerile rau...Ai fost o raza de lumina pentru toti care te-au cunoscut! Fie ca sufletul tau deosebit sa-si gaseasca linistea!”, scrie o colegă. 

„D-zeu să va odihneasca sufletul în pace! Ati fost un om deosebit, un profesor extraordinar si eminent, un prieten si un confident de incredere. Nu stiu de ce D-zeu v-a luat asa devreme...nu e drept...veti ramane mereu in inima mea, v-am iubit si stimat in anii de studentie si va multumesc pt. ultima oara pt tot. Drum bun, suflet drag!!!!”, scrie o altă cunoştinţă. 

„Ce veste socanta si trista! De-a lungul anilor am colaborat cu Simona in mai multe proiecte si actiuni. Am admirat-o in mod deosebit pentru calitatile umane si profesionale. Un om calm, cald si cu bun simt, cu orizont larg, cu idei si actiuni deosebite in domeniul educatiei, pentru care a militat cu toata fiinta ei.

Pe birou am cartea Tehnica invatarii eficiente (editia a doua) cu autograful ei. Pe coperta cartii se afla o scara cu opt trepte (pentru a simboliza abilitatile de invatare eficienta). La capatul celor 8 trepte se afla o usa deschisa spre cer...locul unde Simona a ajuns atat de devreme. Regret nespus ca nu mai este printre noi. Dumnezeu s-o ierte si s-o odihneasca pe Simona!”, scrie o altă cunoştinţă. 

Autopsie la IML

Directorul IML, Ioan Vartic, spune că rezultatele autopsiei cerute de Poliţie vor fi disponibile în 30 de zile. 

Citeşte şi

Raed Arafat a cerut anchetă la Cluj: Ambulanţa, acuzată că a intervenit după 50 de minute la un accident mortal

Un bărbat a murit pentru că timp de 30 de minute nu a fost niciun echipaj liber la Ambulanţă sau SMURD. Raed Arafat: „Analizăm cazul!”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite