Profesorul de sport care plăteşte lunar o bursă copiilor nevoiaşi. A început cu banii de la propria nuntă: „Am învăţat de la bunica mea să fac totul cum trebuie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Adrian Muntean (34 de ani), dascăl de sport din Cluj, profesia e mai mult decât un mod prin care îi învaţă pe copii rostul mişcării. E mijlocul prin care, lună de lună, dă din puţinul lui copiilor nevoiaşi sau bolnavi.

În ultima joi din ianuarie, pe un ger de crapă pietrele, Adrian Muntean făcea exerciţii fizice cu copii într-o sală din localitatea clujeană Floreşti. Are 34 de ani şi ţine mult să facă lucrurile în cel mai profesionist mod posibil.

„De la bunica mea am învăţat să fac totul cum trebuie. Mi-a spus foarte clar după ce am absolvit facultatea de sport să fiu serios chiar dacă salariul de profesor este mic: «Dă tot ce poţi, munceşte şi o să vină şi banii!»“, ne povesteşte Adrian.

Crede în puterea sportului de a modela caractere şi corpuri. Din acest motiv a creat Asociaţia „Minute de Mişcare“ care-i permite să demonstreze principiile în care crede: muncă, disciplină, mişcare, corectitudine, calitate. Entuziasmul cu care vorbeşte despre programele sportive de la asociaţie şi puterea cu care creează continuu jocuri atractive pentru copii sunt copleşitoare. Nu se limitează la orele pe care le are la Şcoala Elf, ci face sport cu piticii de la grădiniţe din Cluj-Napoca şi Floreşti.

„Dumnezeu m-a ajutat. Am început cu o singură grupă şi cu cinci copii în sală. Era un salariu mizerabil. Treptat, în timp, prin seriozitate, prin muncă, prin reclamă am reuşit. Facebook m-a ajutat foarte mult“, mărturiseşte el. De ce copii mici? Pentru că, zice Adrian, ei au nevoie de timpuriu să înveţe că e bine să facă sport.

image

La concurs cu cei mai mici fani ai mişcării FOTO: arhivă personală

A început cu banii de la nuntă

Acum, la cei 34 de ani, regretă că nu a făcut sport de performanţă când era mic. Povesteşte că sportul îi făcea cu ochiul încă din şcoală, dar nu cât desenul. După ce un profesor de desen i-a explicat că ar fi mai bine să nu urmeze o carieră artistică s-a apucat de înot, karate şi atletism. În ultimul s-a şi specializat la facultate. Îşi dorea un club sportiv, dar cum actele ce trebuiau făcute erau mult prea multe, Adrian şi-a deschis o asociaţie în urmă cu aproape şase ani. Tocmai se căsătorise şi trebuia să-şi întreţină familia.

„Cu banii de la nuntă mi-am început această mică afacere. Soţia m-a susţinut. Nu a fost o sumă imensă, dar au fost mici investiţii în materiale. Am vrut să fac ceva pentru copiii care nu caută performanţă. Am gândit un program special pentru cei mici, cu multe jocuri şi exerciţii inventate de mine. Unele jocuri sunt aduse de afară şi le-am adaptat pentru ce am eu în sală“, explică el.

Vara îi învaţă printre altele şi jocurile copilăriei lui: „de-a v-aţi ascunselea“, „raţele şi vânătorii“, „hoţii şi vardiştii“. „Mulţi nu ştiau ce sunt raţele şi vânătorii“, adaugă Adrian.

În sala de sport din Floreşti, copii între 3 şi 10 ani fac iniţiere în baschet, circuite motrice, dans sportiv şi modern. De la ore nu lipseşte joaca, buna-dispoziţie, corturile, tunelurile colorate şi alte năzdrăvănii prin care cei mici fac sport şi îşi însuşesc anumite deprinderi motrice.

image

Şoţia a pictat pe un perete al sălii de sport din Floreşti un cuplu care susţine idee de mişcare FOTO Florina Pop 

Şi-a făcut o echipă cu trei studenţi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), iar împreună îşi împart cursurile pe care le ţin la Asociaţia „Minute de Mişcare“. Au şi o clasă unde vine rândul adulţilor să facă mişcare. Programele asociaţiei sunt gândite să încurajeze, şi financiar, întreaga familie să facă mişcare. „Calitatea este pe primul loc. Niciodată n-am căutat cantitate, să vină banul. Nu. Seriozitate. Nu ne abatem de la acest principiu“, subliniază Adrian Muntean.

„Nu ofer bani spitalului“

Dacă în urmă cu câţiva ani a început programul la asociaţie cu o singură grădiniţă, acum sunt mult mai multe care l-au sunat şi l-au chemat să facă mişcare cu copiii. Adrian Muntean mărturiseşte că se simte împlinit profesional şi simte nevoia să dea înapoi ceea ce a primit. De aceea, de mai bine de un an donează lunar între de 300 şi 500 de lei, în funcţie de veniturile care intră lunar în bugetul asociaţiei. „Oferim în fiecare lună o bursă «Minute de mişcare»“, spune el.

Merge fie la o clinică de Pediatrie din Cluj, fie la Oncopediatrie (n. r. ‒ secţie a Institutului Oncologic din Cluj), unde doctorii îi spune ce copii sunt internaţi şi ce nevoi au. „Nu ofer bani spitalului sau doamnei doctor, ci direct părintelui“, explică Adrian. Singura lui condiţie: părintele să folosească toată suma pentru copil.
Caravană sportivă la sate

Îşi aminteşte cu drag primii săi ani din învăţământ când avea vreo 26 de ani şi preda la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă“ din Cluj. Dimineaţa, la ora 8, făcea sport cu elevii în parcul de lângă şcoală. Altă dată i-a dus în Parcul UBB-ului şi a organizat tot felul de competiţii cu elevi de la alte şcoli. „Ne-am implicat, deşi era mic salariul. Aşa de pasionat eram şi de atunci am căutat tot felul de soluţii ca să-i atrag pe copii să facă sport“, zice el.

image

În sala de sport  FOTO arhivă personală

Aşa se implică şi acum: prin martie-aprilie organizează a doua ediţie a Cupei asociaţiei, anul acesta va scoate o carte cu exerciţii fizice şi jocuri alături de alţi doi pasionaţi de sport din Cluj, iar când e cerere face petreceri sportive pentru cei mici. „Mă gândesc să fac caravana «Minute de Mişcare» prin sate, unde nu orice copil are posibilitatea să sară pe o trambulină. Muzică, ştafete, jocuri, să-i atragem spre sportul general“, spune Adrian. Ideea asta i-a venit de la un profesor şi sportiv din Sălaj care a făcut ceva similar pe rugby, Gheorghe Sabău.

Visul cel mai al lui Adrian e să deschidă o sală mare unde să facă sport centrat pe motricitatea copiilor, să nu lipsească panourile de căţărare, frânghiile, tunelurile împletite şi alte lucruri care să clădească, în timp, o minte sănătoasă într-un corp sănătos.

Mai puteţi citi:

Specialist în turism de la Oxford: „România are nevoie de drumuri, nu de Dracula”

Peter McGuniggle, cadru didactic specializat în turism la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie, ne sfătuieşte să mizăm pe zona rurală, pe oraşele cu tradiţie şi pe căldura oamenilor pentru a atrage mai mulţi vizitatori din străinătate. Englezul spune că realizarea unui Dracula land nu ar avea succes în România, prioritare fiind infrastructura şi o campanie pentru schimbarea imaginii ţării în Vest.

Profesor la Oxford despre bucătăria transilvană: „Aveţi produse mult mai bune decât restul Europei“

Paul Bloomfield, profesor la Oxford Brookes University, a vorbit, ieri, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), despre „noua bucătărie mediteraneană, potenţialul bucătăriei transilvane". Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Slow Food în Campus". 

EXCLUSIV Povestea româncei care l-a cucerit pe Obama. Cum a ajuns Rada Mihalcea în topul geniilor din SUA

Rada Mihalcea, profesor asociat la Universitatea Michigan, din SUA, a fost inclusă în top 100 cercetători în domeniul inteligenţei artificiale din Statele Unite, distincţie primită din partea preşedintelui american Barack Obama. Recent, a devenit şi cetăţean de onoare al oraşului Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite