Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Propaganda rusă halucinantă, analizată de UE: Oţelăria Azovstal nu a fost cucerită din cauza „ritualurilor satanice”

11
13 May 2022 13:32:49
Autor: Remus Florescu
Vladimir Putin nu a putut să anunţe vreo victorie de Ziua Victoriei. FOTO: Twitter
Vladimir Putin nu a putut să anunţe vreo victorie de Ziua Victoriei. FOTO: Twitter

Lipsa unei victorii în Ucraina în preajma sărbătoririi Zilei Victoriei a determinat propaganda pro-Kremlin să atingă noi limite ale absurdităţii, se arată într-o analiză a platformei Eu vs Disinfo. Astfel, eşecul de a cuceri oţelăria Azovstal ar fi cauzat de „ritualurile satanice” ale ucrainenilor.

Site-ul Comisiei Europene - EU vs Disinfo - a analizat temele propagandei pro-Kremlin care au apărut în jurul Zilei Victoriei – 9 mai. 
 
Site-ul Eu vs Disinfo este un proiect pilot al Grupului de lucru East StratCom al Serviciului European de Acţiune Externă înfiinţat în 2015 pentru a răspunde mai bine la campaniile de dezinformare ale Federaţiei Ruse care afectează Uniunea Europeană.
 
Săptămâna trecută, lumea occidentală a comemorat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, sărbătorind Ziua Victoriei în Europa pe data de 8 mai, marcând cea de-a 77-a aniversare a victoriei Aliaţilor asupra naziştilor şi a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial în Europa. Kremlinul, totuşi, şi-a concentrat atenţia asupra datei de 9 mai, considerată a fi „adevărata” zi a victoriei.
 
În acest an, din cauza în mare parte a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, început pe 24 februarie, ecosistemul de dezinformare pro-Kremlin a fost plin de naraţiuni înşelătoare şi minciuni despre „operaţiunea militară specială” în curs de desfăşurare în Ucraina. În timp ce majoritatea mass-media şi instituţiile de ştiri de renume au făcut predicţii despre eventualul conţinut al discursului lui Putin de Ziua Victoriei, instituţiile de dezinformare controlate de statul rus au profitat de oportunitate pentru a acuza Occidentul de „rusofobie” şi de producere a panicii.
 

Putin nu a proclamat victoria 

„În special, în zilele care au precedat data de 9 mai, simţind probabil absurditatea copleşitoare de a prezenta dezastrul militar rusesc din Ucraina ca un succes, dezinformatorii Kremlinului au muncit din greu pentru a îndepărta parada ocazionată de „Ziua Victoriei” de evenimentele din Ucraina. Aşa că, atunci când Putin a rostit discursul, nu a fost surprinzător că menţiunile privind „victoriile” din Ucraina nu au fost găsite nicăieri. În schimb, discursul  a reciclat în mare măsură binecunoscutele teme de dezinformare ale Kremlinului, reluând discursul lui Putin din 24 februarie”, arată specialişti de la EU vs Disinfo. 
 
Pe scurt, s-au promovat ştiri cu privire la faptul că Ucraina s-ar pregăti să invadeze teritoriul Donbasului şi chiar Rusia. Afirmaţiile absurde despre presupusa „monstrozitate” a Ucrainei au fost juxtapuse în mod convenabil cu afirmaţiile absurde conform cărora Rusia vrea doar pace. Bineînţeles, nicio dispută din partea lui Putin despre Ucraina nu ar putea fi completă fără subiectul de dezinformare preferat al Kremlinului. Apoi a urmat reciclarea acuzaţiilor potrivit cărora Ucraina a comis genocid şi a atacat civili  în Donbas. Plus, subiectul de dezinformare preferat al Kremlinului – Occidentul foloseşte Ucraina pentru a „păta” gloria Rusiei. 


„Rusia încă se luptă cu naziştii din cel de-al Doilea Război Mondial”

„Au existat, totuşi, câteva unghiuri noi de dezinformare în naraţiunea falsă a Kremlinului despre Ucraina. Cel mai demn de remarcat este faptul că Putin a caracterizat fără ruşine „operaţiunea militară specială” din Ucraina drept continuarea Marelui Război Patriotic, susţinând practic că Rusia încă se luptă cu naziştii din cel de-al Doilea Război Mondial. Obsesia Kremlinului de a lupta împotriva naziştilor a fost apoi oferită cu uşurinţă drept motiv pentru un atac preventiv asupra Ucrainei”, se arată în analiza amintită. 

În timp ce subiectele din jurul sărbătorii din data de 9 mai au dominat în general ecosistemul de dezinformare controlat de stat rus în ultima săptămână, acesta nu a fost singurul obiectiv al propagandiştilor pro-Kremlin. Astfel, încercările Kremlinului de a muta vina pentru crimele sale din Ucraina sunt aproape finalizate. În încercarea de a distrage atenţia lumii de la atrocităţile pe care Rusia le-a comis în teritoriile ocupate din Ucraina, instituţiile de dezinformare pro-Kremlin au acuzat fără ruşine Ucraina de crime împotriva umanităţii.
 
În urma tacticii de a proiecta greşelile Rusiei asupra altora, actorii de dezinformare pro-Kremlin au continuat să lanseze acuzaţii fără temei împotriva Occidentului pentru că a folosit Ucraina pentru a destabiliza securitatea globală. În mod ciudat, aceleaşi instituţii de dezinformare care îşi ameninţă publicul cu „Occidentul atotputernic” care încearcă să distrugă Rusia susţin, de asemenea, că ajutorul Occidentului pentru Ucraina este inutil.
 
Cea mai recentă ţintă a jocului Kremlinului de a transfera altora vinovăţia unor acte reprobabile se referă la incidentele care se presupune că au fost organizate împotriva Rusiei în Moldova, de fapt, operaţiuni ruseşti sub steag fals, spun specialiştii europeni citaţi. Dezinformarea a variat de la stârnirea panicii cu privire la atacurile din apropierea unu mare depozit de muniţii din Transnistria, până la prezentarea sprijinului financiar al UE pentru Moldova ca finanţare pentru „propaganda anti-rusă” şi la acuzaţii potrivit cărora Occidentul militarizează Moldova pentru a o atrage în războiul din Ucraina. Niciuna dintre aceste afirmaţii de dezinformare nu este susţinută de fapte, dar toate se potrivesc perfect cu manualul de dezinformare al Kremlinului folosit cu alte ocazii. 


Un nou nivel de absurditate: Rusia se luptă cu Satan

„În ultima vreme, actorii ruşi de dezinformare şi propagandă păreau să fi plonjat cu capul înainte într-un bazin de absurd. Acuzaţiile false cu privire la comploturi occidentale clandestine privind dezvoltarea de arme biologice  în laboratoarele secrete din Ucraina, demne de filmele cu  James Bond, pălesc în comparaţie cu ultimele afirmaţii ale Ucrainei care îşi datorează succesul pe câmpul de luptă ritalului de magie neagră pe care-l săvârşeşte. Şi acest lucru nu este şoptit în unele colţuri întunecate ale canalelor Telegram dedicate conspiraţiilor. Acestea sunt propagate de marile instituţii media ruseşti precum Ria Novosti şi sunt susţinute activ de „gânditorul” rus Aleksandr Dugin. Din nou, aceasta nu este prima dată când Rusia pretinde că este implicată într-o luptă epică între lumină şi întuneric, atacându-l pe însuşi Satan în Ucraina.
 
Această luptă este poate cel mai bine exemplificată prin portretizarea bătăliei de la Azovstal, în cadrul căreia apărătorii fabricii de oţel ar folosi  civili ca scuturi umane sau că civili sunt ţinuţi în uzină cu forţă şi le este interzis accesul la coridoarele de evacuare. 

Pe scurt, toate lucrurile legate de „Azov” sunt în mod clar opera lui Satan sau, în mod interschimbabil, a naziştilor, care, conform mijloacelor de propagandă ale Kremlinului caută orice oportunitate de a trage asupra civililor din Ucraina. „Realitatea, totuşi, este că forţele ruse care asaltează Ucraina întrerup coridoarele de evacuare a civililor, interzic accesul la ajutorul umanitar şi bombardează fără discernământ zone rezidenţiale din toată Ucraina”, se arată în analiza Eu vs Disinfo.

Absurditatea finală este afirmaţia că Ucraina, ajutată de Occident, încearcă să prelungească războiul.
 
Vă mai recomandăm:
 
Strategia de dezinformare a Rusiei folosită pentru a nega masacrele de la Bucea, Kramatorsk şi Borodianka 
 
Şapte mituri despre conflictul Rusia-Ucraina promovate de propaganda rusă

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Neti Sandu minte
13.05.2022, 14:21:16

Propaganda care functioneaza la sosocari hauristi manelari semianalfabeti dupa cum se vede.

+5 (5 voturi)
www.brave.com
13.05.2022, 14:40:52

"Rusia se luptă cu Satan"... sa-l aduca p-asta sa lupte: https://assets.republica.ro/20151203/473502ce7c1b13031a3381b8299bdd31b3e98df8.jpg

-7 (15 voturi)
www.brave.com
13.05.2022, 14:52:00

Apropos de Satan orthodox : Potrivit materialelor din arhivele sovietice, Kirill era un agent KGB (la fel ca și Alexei). Aceasta înseamnă că era mai mult decât un informator, dintre care erau milioane în Uniunea Sovietică. A fost un ofițer activ al organizației. Potrivit unui raport din 2006, averea lui Kirill era de 4 miliarde de dolari, iar un raport din Novaya Gazeta din 2019 a estimat valoarea sa la 4-8 miliarde de dolari. Conform unei investigații din 2020 a lui Proekt, Kirill și doi dintre verii săi dețineau nouă imobile separate în valoare de 2,87 milioane USD în regiunea Moscova și Sankt Petersburg. În 2009, Kirill a fost fotografiat purtând un ceas Breguet din aur de 30.000 USD. Biserica Ortodoxă a fotografiat ceasul dar Kirill a susținut că ceasul a fost photoshoped într-o fotografie a lui. Kirill a recunoscut mai târziu că de fapt deținea ceasul. Jurnaliștii ziarelor Kommersant și Moskovskij Komsomolets l-au acuzat pe Kirill de profit și abuz de privilegiul de a importa fără taxe vamale de țigări acordat bisericii la mijlocul anilor 1990 și l-au numit „Mitropolitul tutunului”. Se presupune că Departamentul pentru Relații Externe cu Biserica a acționat ca cel mai mare furnizor de țigări străine din Rusia. Sociologul Nikolai Mitrokhin a estimat că profiturile acestei operațiuni, presupus sub conducerea lui Kirill, au totalizat 1,5 miliarde de dolari în 2004, iar The Moscow News în 2006 la 4 miliarde de dolari. În calitate de Patriah, Kirill a spus că domnia lui Putin este un miracol. El a susținut în mod deschis candidatura lui Putin la președinție în 2012 și a spus că Putin a corectat calea istoric greșită a Rusiei după venirea la putere și a organizat o ceremonie specială de rugăciune în onoarea realegerii lui Putin de două ori, la 7 mai 2012 și în mai 2018. Citeste mai mult: adev.ro/rbtflt

-7 (15 voturi)
The Fog
13.05.2022, 14:44:52

Ortopezii si proctologii rusi nu mai fac fata cu tratamentele acestor "ganditori" ai regimului.

+3 (3 voturi)
Ionica Porumbel
13.05.2022, 14:52:16

să vezi circ după ce primește ucraina hârtia luna viitoare deja răsună aplauzele europenilor procopsiți cu milioanele de căpușe

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările