Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Propunere controversată făcută de un fost deputat. „Ce ar fi dacă palatele ţigăneşti din Huedin ar deveni un brand al Clujului?”

44
15 Jun 2021 02:56:11
Autor: Ştefan Lică
Unul dintre palatele romilor din Huedin are zeci de încăperi şi ar costa o adevărată avere. FOTO Adiran Dohotaru
Unul dintre palatele romilor din Huedin are zeci de încăperi şi ar costa o adevărată avere. FOTO Adiran Dohotaru

Fost deputat din partea USR, iar mai apoi independent, Adrian Dohotaru a venit cu o propunere surprinzătoare. El crede că palatele romilor din Huedin, un orăşel aflat la aproximativ 50 de kilometri de Cluj, ar trebui să devină unul dintre simbolurile capitalei Ardealului.

Activistul Adrian Dohotaru consideră că vilele romilor din Huedin ar putea şi ar merita să devină un punct de atracţie turistic pentru străinii care ajung în România. Într-o postare pe pagina de Facebook Clujul Civic, Dohotaru a scris că moştenirea romilor ar fi preţuită prin tururi ghidate în aceste pe care le consideră  spectaculoase. În plus, el crede că şi românii ar fi interesaţi să viziteze aceste palate şi că mulţi dintre ei şi-ar schimba preconcepţiile faţă de romi.

„Ce ar fi dacă palatele ţigăneşti din Huedin ar deveni un brand al Clujului?
 
Ce ar fi dacă am reuşi să integrăm moştenirea romă a ţării făcând tururi ghidate în astfel de palate, bineînţeles cu bunăvoinţa gazdelor din Huedin sau Turda, care are ambiţii turistice?
 
Ce ar fi dacă 80 la suta dintre români, potrivit unui sondaj IRES, care nu îşi doresc să aibă în oraşul lor romi, sau în familie sau ca vecini, ar vizita astfel de palate şi ar intra în contact cu rezidenţii? Şi-ar schimba preconcepţiile? Ori şi le-ar întări? Oare ar accepta rezidenţii din astfel de palate expo temporare ce se întamplă la Pata Rât, cu oamenii din ghetou, cu gropile, pardon, munţii de gunoaie?
 
Oare kitschul devine uber kitsch sau camp, vorba Susanei Sontag, dacă sublimăm realitatea noastră, hai să recunoaştem, în bună masură, kitschoasă? Oare turiştii străini ar veni la Casa Matei sau ar prefera un palat ţigănesc? Oare România nu ar putea da mix original orientalo-occidental de muzică ţigănească, electro si muzica, oh, Dzeul meu cooltura, cultă la vreun Electric Palace, nu la Electric Castle ori Untold, unde ne chinuim cu tot dinadinsul să fim pop-occidentali?
 
Sunt întrebări care m-au bântuit vizitând palatele goale ţigănesti din Huedin. Mulţumesc gazdelor pentru ospitalitate”, a scris Adrian Dohotaru.
 
Reacţiile nu au întârziat să apară. „Nu mai bine facem un brand al Clujului cu oamenii care îşi plătesc cu greu chiriile, sau ratele la bănci pe 30 ani, se trezesc la 5 dimineaţa să meargă la muncă?”, a scris cineva, iar un alt internaut l-a întrebat pe fostul deputat: „Care brand, de evaziune fiscală?” 
 
Au existat şi reacţii mai radicale: „Milităm să demolăm Hotelul Cristian construit ilegal, dar vrem să organizam tururi la alte case construite ilegal. Casele alea sunt construite fără autorizaţie de construire, fără proiecte (structural sunt un pericol), din venituri obţinute ilegal (cu siguranţă proprietarii nu figurează la ANAF cu taxe/impozite plătite - şanse să fie şi pe ajutor social).”
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Cel mai scump proiect imobiliar din România, ca un film SF: shopping cu drone şi transport cu telegondola VIDEO
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

44 Comentarii

Dorin Popa
15.06.2021, 03:17:09

Are dreptate fostul deputat, Orasul Fanion merita orice, chiar si-un palat tiganesc pe stema sa. Noi astia regatenii ne multumim cu blocurile comuniste.

+5 (15 voturi)
Zev Zevescu
15.06.2021, 07:50:56

Meh, Dorian, oare chiar ne pasa? Sa faca ce vor, who gives a flying Boc?

-4 (10 voturi)
Zev Zevescu
15.06.2021, 07:51:59

Scuze, Dorin.

-6 (10 voturi)
muresan anna
15.06.2021, 07:56:28

Multi nebuni in lume, iar in politica romaneasca fara numar...........

+12 (12 voturi)
Amdo Odma
15.06.2021, 07:53:02

O propunere perfecta pentru tiganizarea completa a Romaniei. Nu mai bine propune schimbarea numelui in RRomania?

-4 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (44)

Modifică Setările