Protecţia dată de vaccinarea anti-COVID versus cea oferită de trecerea prin boală. Verdictul surprinzător dat de experţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studiile arată că imunizarea naturală asigură o protecţie superioară, însă riscurile sunt imense. FOTO Pixabay
Studiile arată că imunizarea naturală asigură o protecţie superioară, însă riscurile sunt imense. FOTO Pixabay

Mitul potrivit căruia trecerea prin infecţia cu SARS-CoV-2 nu ar asigura ulterior imunitate a fost risipit de ultimele studii. Aceleaşi studii au lămurit şi care e nivelul de protecţie dat de vaccinare comparativ cu imunizarea naturală, obţinută în urma trecerii prin boală.

Întrebarea care a stat pe buzele a numeroşi experţi, care e nivelul de protecţie dată de vaccinare comparativ cu imunizarea naturală şi care e cea mai eficientă imunizare, pare să-şi fi găsit răspuns. 

Trei experţi bine cunoscuţi în ţară spun că imunitatea dată de trecerea prin boală e cel puţin la fel de eficientă ca cea dată de vaccin.

Asta după ce ultimele studii au arătat că imunitatea naturală e chiar mai eficientă decât cea obţinută în urma vaccinării. Vestea proastă este, însă, că există riscul ca cei care intră în contact cu virusul să nu mai apuce să dezvolte acest tip de imunitate şi să piardă lupta cu boala. 

Chiar dacă oarecum surprinzător, trecerea prin boală ar asigura o mai bună protecţie decât vaccinarea, riscul este enorm. Aceasta este şi opinia expertului în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheş, care citează două studii recente.

„Excelentă analiză a celor două studii (CDC şi Israel) care au analizat nivelul de protecţie dată de vaccinare comparativ cu imunizarea naturală. Pe locul 1 ca protecţie este imunizarea naturală -trecerea prin infecţie) - plus vaccinare. Pe locul doi ca protecţie este imunizarea naturală. Pe  locul trei ca protecţie este vaccinarea. Acest lucru nu înseamnă că este preferabil să te imunizezi natural”, atrage atenţia Cherecheş.

Acesta precizează însă că zeci de mii de români şi milioane de oameni infectaţi nu au supravieţuit în urma bolii ca să aibă imunitate după contactul cu virusul. De aici devine evident faptul că este de preferat protecţia obţinută prin vaccinare, care protejează fără riscurile majore pentru sănătate date de infecţie.

Mituri contrazise

De aceeaşi părere este şi Laszlo Lorenzovici, medic şi expert în politici de sănătate publică, cu supra-specializare în economie sanitară şi management sanitar şi cu studii postuniversitare inclusiv la Oxford şi la Budapesta. 

„Cea mai bună imunitate e de departe cea dată de trecerea prin boală plus vaccin, însă nu recomand absolut nimănui să se bazeze pe asta. Cea mai sigură imunitate rămâne cea oferită de vaccin, fără să mai aşteptăm să trecem prin boală. Asta pentru că e riscant şi aşa cum se ştie, boala poate duce la deces în cazul nevaccinaţilor”, spune el.

Lorenzovici atrage atenţia asupra faptului că certificatul verde, acordat celor vaccinaţi sau imunizaţi natural, ar trebui implementat cât mai curând deoarece fiecare zi de întârziere poate costa vieţi.

„Cum au fost anunţate noile restricţii pentru cei nevaccinaţi şi cum s-a anunţat implementarea certificatului verde, cum centrele de vaccinare au fost luate efectiv cu asalt. Asta e singura soluţie pentru a ne asigura că oamenii se vaccinează şi că vom depăşi pandemia. Pentru că e anormal ca cei vaccinaţi şi cei care nu au trecut prin boală şi refuză să se vaccineze să aibă aceleaşi restricţii”, a mai spus Laszlo Lorenzovici.

Şi Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” contrazice mitul potrivit căruia cei trecuţi prin boală nu ar avea imunitate. 

„Nu este adevărat nici că cei trecuţi prin boală o fac din nou. Se întâmplă ca unii să se îmbolnăvească din nou, dar asta se întâmplă mai rar. Şi când totuşi se întâmplă, fac forme mai puţin grave”, a punctat Marinescu.  

Cunoscutul medic nu este de acord cu informaţiile vehiculate în spaţiul public potrivit cărora varianta Delta a SARS-CoV-2 ar fi mai agresivă şi mai letală decât celelalte tulpini ale virusului. „Varianta asta, varianta Delta, nu e mai agresivă, aşa cum tot se spune greşit. Însă e însă mai contagioasă. Dacă era şi mai agresivă, am fi avut cu adevărat o problemă imensă”, a precizat Adrian Marinescu. 

Vă mai recomandăm şi:

Investiţie uriaşă care va salva vieţile a sute de mii de români, la Cluj. Suma enormă asigurată deja din bani europeni

Teoria unui epidemiolog francez de origine română despre virulenţa SARS-CoV-2. „Nici HIV nu a devenit mai puţin agresiv în timp”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite