FOTO Proteste faţă de exploatarea gazelor de şist în peste 60 de localităţi din ţară. La Cluj s-au adunat peste 50 de manifestanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi au loc simultan, în peste 60 de localităţi din România şi în mai multe oraşe din străinătate, mitinguri şi marşuri împotriva exploatării gazelor de şist. Manifestanţii cer Parlamentului şi Guvernului interzicerea prin lege a fracturării hidraulice ca metodă în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, inclusiv a gazelor de şist. La Cluj, protestul începe la ora 15.00, în Piaţa Unirii.

UPDATE 16.30 Peste 50 de clujeni au ieşit să protesteze în centrul oraşului împotriva exploatării gazelor de şist. Protestul a fost unul paşnic, manifestanţii venind cu pancarte pe care erau scrise mesaje ca: „Dictatură la Pungeşti, România unde eşti?“, „stop fracturării hidraulice“, „Fracturăm oase de politicieni corupţi“, „Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu“, „Parlamentul României a ajuns casa hoţiei“, „Vrem apă curată, nu otrăvită“.

Unul dintre manifestanţi, universitarul Cornel Vîlcu de la Facultatea de Litere din cadrul UBB, a spus că a venit la protest deoarece dezaprobă total modul în care autorităţile gestionează situaţia la Pungeşti. „Am venit la protest şi fiindcă sunt interesat de tot ce înseamnă atac la adresa democraţiei şi a drepturilor omului“, a afirmat Vîlcu.

6 aprilie a fost declarată Zi Naţionala de Proteste Împotriva Fracturării Hidraulice, potrivit http://stopfracturare.ro, iar proteste în acest sens au fost anunţate în peste 60 de localităţi din România  şi străinătate.

Conform unui comunicat, manifestanţii solicită Parlamentului şi Guvernului:
„1. Interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, inclusiv a gazelor de şist.
2. Anularea Hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de şist.
3. Respectarea voinţei comunităţilor locale şi transparentizarea procesului decizional“.

Protestatarii mai susţin că „metoda fracturării hidraulice, în cea mai agresivă formă, începe să fie implementată pe ascuns atât la exploatările clasice de petrol şi gaze, pentru creşterea productivităţii, cât şi la explorările din largul Mării Negre, fără niciun fel de studiu de impact asupra sănătăţii şi mediului.
Tehnologia fracturării a fost interzisă în multe localităţi şi ţinuturi din 18 state din SUA şi ţări europene precum Franţa şi Bulgaria iar, în România, protestele au început în urmă cu doi ani“.

Mai puteţi citi:

Marş în centrul Chişinăului, contra presiunilor ruseşti din stânga Nistrului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite