Răfuiala intelectualilor după atentatele de la Bruxelles: Papahagi şi Danileţ, acuzaţi de rasism. „Cretinii care ţin lecţii de toleranţă să se ducă binişor naibii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentatele de la Paris au provocat dezbateri aprinse în spaţiul public din România. Filologul Adrian Papahagi şi judecătorul Cristi Danileţ, membru în CSM, sunt dur criticaţi de un intelectual clujean, unul dintre liderii informali ai societăţii civile, Dumitru-Cornel Vîlcu, pentru poziţiile dure la adresa musulmanilor.

Cadru diactic universitar şi membru M10, Adrian Papahagi, a scris, marţi, pe Facebook un mesaj foarte dur la adresa musulmanilor:  “Cât timp se va mai lăsa Europa terorizată de aceşti barbari? Câtă vreme va răspunde la crimă cu simpozioane despre multiculturalism? Nu există multiculturalism, doar război între culturi. Cele mai vitale se impun. La asta se reduce totul. Sintezele, chiar fertile, se nasc din confruntare, nu din toleranţă. Ce ne-a venit valoros din lumea islamică, între cruciade şi reconquista, a fost elenism la conservă, deci tot un produs european. Să nu ne mai minţim”.

Reacţia profesorului universitar a venit şi pe fondul faptului că jumătate din familia sa trăieşte la Bruxelles, sora, mama şi doi nepoţi. “Nu avem astăzi nimic valoros de preluat din civilizaţia islamică. Nimic. Nici spiritual, nici intelectual, nici politic, nici literar, nici artistic, nici uman, nici măcar gastronomic. Nu au de exportat decât resentiment şi teroare. Cărora Occidentul, spălat pe creier de bien-pensisme şi droitdelhommisme stângist, le face loc sfios, atrofiindu-şi timorat propria identitate. Clocotesc de indignare. (...) Iar cretinii care îmi ţin lecţii de toleranţă şi predici despre păcate imaginare ale “ortodoxiştilor”, să se ducă binişor naibii!”, a scris Papahagi. 

„Nu avem astăzi nimic valoros de preluat din civilizaţia islamică. Nimic. Nici spiritual, nici intelectual, nici politic, nici literar, nici artistic, nici uman, nici măcar gastronomic. Nu au de exportat decât resentiment şi teroare. Cărora Occidentul, spălat pe creier de bien-pensisme şi droitdelhommisme stângist, le face loc sfios, atrofiindu-şi timorat propria identitate. Clocotesc de indignare”, a spus Adrian Papahagi, filolog
Adrian Papahagi

Adrian Papahagi. FOTO: Arhivă personală

“Îmi cer scuze pentru existenţa şi postările colegului meu Adrian Papahagi”

Papahagi a primit, joi, replica de la unul dintre colegii de catedră de la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Dumitru-Cornel Vîlcu (foto jos), unul dintre liderii informali ai societăţii civile din Cluj, aflat în primul rând la manifestaţii de genul „Uniţi salvăm” ,protestele la adresa clasei politice sau alte mişcări civice. Vîlcu a posta pe Facebook:

“Dragi clujeni şi dragi români, dragi intelectuali şi dragi universitari, ţin, prin prezenta, să-mi cer scuze pentru existenţa şi postările colegului meu Adrian Papahagi. Recunosc: nu pentru prima oară, domnia-sa mă face să mă ruşinez că sunt la rându-mi clujean, intelectual etc. Am vrut să vă asigur, însă, că nu gândim şi nu ne comportăm public, nici pe departe, cu toţii aşa - ba chiar că instigările şi enormităţile promovate de domnia-sa sunt necaracteristice, ca să nu spun ciudate pentru un om educat / civilizat. Cum bine ştim, însă, nu există pădure fără uscături”. Activistul a ţinut să precizeze “despre partea cu occidentul creştin care nu datorează nimic, dar absolut nimic civilizaţiei arabe, ce altceva pot face decât să-mi încurajez fascinant-de-informat-şi-cult-ul coleg, pe acelaşi Adrian Papahagi, ca - în numele, să zicem, al ortodoxiei creştine - să repudieze algebra?”. 

Dumitru-Cornel Vîlcu. FOTO: Arhiva personala

image

Educaţia în spirit rasist

“Adevărul” l-a întrebat pe activist care este originea unor poziţii exprimate în opinia publică din România în care se asociază problema atentatelor cu cea a refugiaţilor? “Greu de răspuns, pentru că nu reuşesc deloc să mă pun în locul acestor oameni - însă cred că sunt două surse în principal. În ce priveşte însăşi formarea acestei concepţii, de vină nu poate fi decât educaţia (şi autoeducarea) într-un spirit, în esenţa lui, rasist - chiar dacă de data asta criteriul de discriminare nu e neapărat culoarea pielii, ci statutul social (pentru Papahagi, cel puţin, e evident că dreptul deplin la existenţă are doar o elită intelectual-creştină din care el însuşi e convins că face parte) sau opţiunea/ apartenenţa religioasă”, a precizat activistul. 

“Sindromul Băsescu”

Dumitru-Cornel Vîlcueste de părere că Papahagi trebuia să-şi ţină aceste convingeri pentru el: “În ce priveşte renunţarea la bunul-simţ (şi inteligenţa intersubiectivă) care ar fi trebuit să-i îndemne a nu destăinui vreodată poziţiile lor discriminatorii, de vină e notorietatea. Fiecare dintre aceşti oameni are un public - de aceeaşi factură şi cu aceleaşi convingeri ca şi sine, dar poate cu o capacitate ceva mai redusă de a le articula verbal; în situaţii dramatice cum e cea post-atentate, acest public, cu agenda lui cu tot, trebuie aţâţat - uneori chiar cu preţul pierderii respectului celorlalţi”.

Activistul face o comparaţie cu fostul preşedinte Traian Băsescu: “Aş putea numi reacţiile astea şi <<sindromul Băsescu>> - desigur la un nivel de notorietate mult mai mic (cu grobianismul intelectual nu ştiu, însă, cum stăm; sunt surprins că fostul preşedinte pare a avea concurenţi chiar şi la acest capitol). E vorba de simpla dorinţă de vizibilitate şi adepţi, dusă până la îmbrăţişarea/ încurajarea celor mai obscure tendinţe din societate, mai ales dacă ele coincid cu ceea ce simt, la urma-urmelor, şi viscerele tale. Trist, desigur, din punct de vedere intelectual, dar nu imposibil”.

Concluzia lui Vîlcu este “pentru formatorii-de-opinie de tip Papahagi, teroriştii şi refugiaţii pot fi şi trebuie să fie puşi în aceeaşi oală pentru un motiv de o simplitate zdrobitoare: se vede de la prima privire - după cum sunt îmbrăcaţi, după culoarea pielii, după direcţia în care se închină la rugăciune - că ăştia, comparaţi cu noi, sunt sub-oameni”. 

Papahagi revine 

Reporterul Adevărul a încercat să ia legătura cu Adrian Papahagi pentru o reacţie dar acesta nu a răspuns la telefonul mobil. În schimbă, Papahagi a scris din nou pe Facebook: “Mi-am promis să-mi interzic orice manifestare în acest spaţiu derizoriu. Regret că nu am reuşit să mă abţin, sub efectul unei imense indignări faţă de atentatele de la Bruxelles, oraşul unde locuiesc mulţi prieteni şi o bună parte din familia mea, inclusiv doi nepoţei de nouă şi patru ani. Am redescoperit cu această ocazie specia detestabilă a stângistului moralizator, care la fiecare atentat islamist redescoperă pericolul "ortodoxist" sau intoleranţa creştinilor. Toleranţa şi umanismul nu sunt totuna cu ura de sine şi suicidul identitar”.

image

Cristian Danileţ 

Mesajul lui Cristian Danileţ 

De criticile lui Vîlcu a avut parte şi judecătorul Cristian Danileţ, membru CSM, care a scris, marţi, pe Facebook: “Ceea ce se întâmplă azi la Bruxelles înseamnă război. Sper că ne-a pierit tuturor spiritul de ospitalitate şi alte baliverne cu care suntem îndoctrinaţi doar ca să fim corecţi politic. Când două culturi sunt total diferite, concilierea dintre ele e imposibilă. Orice contact masiv înseamnă ciocniri violente, soldate cu morţi, răniţi şi distrugeri. Politica e una, realitatea - dupa cum se vede - e alta. Dumnezeu sa ii ierte pe mortii de azi. Si pe cei din Ankara, şi pe cei din Paris. Ca şi pe cei care iau decizii pentru noi zilnic si...”. Cristian Danileţ.

Citeşte şi:

Atentate la Bruxelles. Clujeancă din capitala Belgiei: „Viaţa merge înainte. Nu poţi să te gândeşti în fiecare secundă că va exploda bomba”

Atentate la Bruxelles. Româncă martoră la explozii: „Scenele cu supravieţuitorii răniţi, unii fără membre, nu vor fi uşor de uitat“

Teroriştii din Bruxelles lovesc în simbolurile noastre – inclusiv în Batman, Superman sau Tintin. Geopolitică aplicată, ep. 07

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite