Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Reacţia preşedintelui Academiei Române la scandalul „interzicerii Crăciunului” de către UE: „Lăsaţi-ne aşa cum suntem!”

100
1 Dec 2021 13:21:29
Autor: Remus Florescu
Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop susţine că şi regimurile comuniste au interzis folosirea termenului Crăciun şi Moş Crăciun. FOTO: Arhivă personală
Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop susţine că şi regimurile comuniste au interzis folosirea termenului Crăciun şi Moş Crăciun. FOTO: Arhivă personală

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a reacţionat dur la aşa-zisa intenţie a Comisiei Europene de a interzice folosirea termenului „Crăciun”, care ar trebui înlocuit cu „sărbători”. Este vorba despre un ghid intern de comunicare pentru oficialii UE, care însă a fost retras în urma reacţiilor politicienilor de dreapta.

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a comentat pe Facebook pe marginea scandalului izbucnit pe marginea propunerii lansate de comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, la sfârşitul lunii octombrie, cu privire la noile principii de comunicare incluzivă. 

Documentul a fost interpretat de ziarul italian Il Giornale drept tentantivă de interzicere a termenului „Crăciun”. 

„Aud, în preziua Sărbătorii Naţionale de 1 Decembrie – când ne bucuram de o altă sărbătoare naţională, cea a Sfântului Andrei – că se gândesc unii să ne interzică Crăciunul. Aceşti „unii” nu sunt oricine, ci Comisia Europeană, dornică să introducă în Parlamentul European un proiect de rezoluţie prin care termenul „Crăciun” să fie înlocuit cu „sărbătoare”. Aflu că, de această dată, nu s-a reuşit. Pentru unii pare stupefiant, pentru alţii pare ideal, iar pentru cei mai mulţi faptul rămâne indiferent”, scrie Ioan-Aurel Pop pe pagina sa de Facebook. 
 
Preşedintele Academiei Române face o comparaţie cu regimurile comuniste care au făcut acelaşi lucru: În România, cuvântul „Crăciun” a fost înlocuit cu „Sărbătorile de iarnă”, iar „Moş Crăciun” a devenit „Moş Gerilă”.  
 

Interzicerea termenului „Crăciun”?

Scandalul a pornit de la un document intern al Comisiei Europene, întocmit de comisarul pentru egalitate, Helena Dalli,, care îi sfătuia pe oficiali să folosească un limbaj incluziv. 

Oficialii care lucrează în Comisia Europeană au fost sfătuiţi să evite să presupună că toată lumea este creştină, albă şi căsătorită. În loc să se refere la Crăciun, oficialii ar trebui să spună „sezonul sărbătorilor”, sugerează documentul, relatează The Guardian

De asemenea, oficialii au fost sfătuiţi să evite pronumele specifice genului şi cuvintele şi expresiile bazate pe gen, cum ar fi „doamne şi domni”, care ar trebui înlocuite cu termenul „colegi” (care în limba engleză, limbă oficială a UE, nu are gen).

S-a sugerat ca oficialii să întrebe oamenii care sunt prenumele oamenilor şi să fie atenţi la folosirea unor termeni precum „gay” şi „lesbiene” ca substantive. În schimb, se recomandă folosirea sintagmelor „persoane trans, homosexuale”. De asemenea, în document se sugerează folosirea, atunci când se dau exemple de genul „Maria şi Ion sunt un cuplu internaţional” a unei game mai variate de nume care să reflecte diversitatea eruopeană cum ar fi „Malika şi Giulio sunt un cuplu internaţional”. 
 
Ioan-Aurel Pop sugerează că oficialii de la Bruxelles şi de la Strasbourg încearcă să ne îndepărteze de tradiţia creştină. 

„Azi avem un globalism neomarxist care urmăreşte, cu aceleaşi cuvinte ori cu altele, apropiate ca sens, scopuri similare. În curând, ni se va spune cum şi dacă să folosim termenul „Paşti” şi ni se va indica cine a înviat şi dacă a înviat cineva acum două milenii. Lamentabile iluzii şi inutile consumuri de energie, pe banii contribuabililor naivi! Mulţi alţii, mai puternici decât liderii de la Bruxelles şi de la Strasbourg, au încercat să juguleze credinţa noastră creştină şi au falimentat”, a detaliat preşedintele Academiei Române. 


Ghidul a fost retras 

Mai multe reacţii negative din partea unor politicieni de dreapta au determinat-o pe iniţiatoarea propunerii, comisarul maltez Helena Dalli, să retragă ghidul de comunicare propus. Inclusiv fostul preşedinte al parlamentului european Antonio Tajani, membru al Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, a susţinut că ghidul este „absurd”: „Incluziunea nu înseamnă negarea rădăcinilor creştine ale [UE]”, a scris Tajani pe Twitter.

Helena Dali a precizat: „Iniţiativa mea de a elabora acest ghid ca un document intern pentru comunicarea realizată de personalul comisiei în sarcinile lor a fost menită să atingă un obiectiv important: să ilustreze diversitatea culturii europene şi să evidenţieze natura incluzivă a Comisiei Europene în toate categoriile sociale şi convingerile cetăţenilor europeni”.

Comisarul pentru egalitate a recunoscut că mai este nevoie să muncească la document şi a decis retragerea acestuia: „Versiunea ghidurilor publicate nu serveşte în mod adecvat acestui scop. Nu este un document matur şi nu îndeplineşte toate standardele de calitate ale comisiei. În mod clar, liniile directoare necesită mai multă muncă. Prin urmare, retrag propunerea şi voi lucra în continuare la acest document”.

Concluzia lui Pop: „Lăsaţi-ne aşa cum suntem!”


Preşedintele Academiei cere instituţiilor europene să se ocupe de treburile administrative ale Europei şi să lase credinţa şi tradiţiile în pace:

„Revoluţia Franceză de la 1789 a înlocuit creştinismul cu numitul „cult al raţiunii”, dovedit a fi, în scurt timp, un fiasco total. Un mare prelat român – cel care a citit la 1 Decembrie Rezoluţia de Unire de la Alba Iulia, în faţa „Măritei Adunări Naţionale” şi care acum este „Fericit” în calendar – a spus: „credinţa noastră este viaţa noastră”. Lăsaţi-ne aşa cum suntem şi cum am apucat de la moşi şi strămoşi şi ocupaţi-vă de treburi administrative pentru Europa, că sunt destule! Până atunci – chiar dacă ne modernizăm şi ne adaptăm zi de zi lumii trepidante în care trăim – „noi locului ne ţinem”, vorba Poetului. La mulţi ani, România!” 
 
Vă mai recomandăm 

Preşedintele Academiei, mesaj de Ziua Naţională: „Suntem «condamnaţi» să ne bucurăm. Dacă ţara nu ne mai ocroteşte, nu este vina ei, ci a noastră”  
 
Preşedintele Academiei Române despre corectitudinea politică din SUA: „Li s-a spus să dea nepoţilor nume neutre, să nu aibă probleme când îşi vor alege sexul”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Pisicul Tunetului
1.12.2021, 13:43:52

Noi mai stim cand erai obligat sa zici Mos Gerila in loc de Mos Craciun...se pare ca UE a preluat ideile comuniste , doar ca acum le zic progresiste.....UE=URSS

-2 (52 voturi)
miron miron
1.12.2021, 14:14:21

Ar fi bine, ca un pic sa schimbam, adica sa nu se schimbe nimic. Vrem sa schimbam putin si pe musulmani, dar acestea spun. ,,Lasati-ne in legea noastra, asa ne-am nascut, asa vrem sa murim,, Pana la urma schimbarile vin in mod natural, ca o necesitate a vietii omului.

+13 (25 voturi)
Lucifer
1.12.2021, 13:57:47

Până la urmă CE a retras idioţenia cu interzicerea cuvântului Crăciun. Dar faptul rămâne, CE este o structură anti-creştină şi anti-europeană.

-4 (32 voturi)
marin boy
1.12.2021, 14:01:21

- Da, lasati-ne la soba cu lemne si latrina in fundul curtii, da inebuniti dupa ,,Pasti", care este o sarbatoare evreiasca si dupa craciun, sarbatoarea porcului,vinului si tuicii pentru saracii si a vacantelor in Maldive si Dubai pentru crestinii cu stare. Da mai lasa-ne si sa aderam la o religie daca si cand vrem noi, nu ne-o baga pe gat cand nici nu vedem bine lumea si deabia invatam sa oracaim.

+7 (23 voturi)
berenger
1.12.2021, 14:02:32

individul aberează, ca și gurnaliștii de la adevărul și cam toți din presa românească. ghidul intern de recomandări de comunicare elaborat de comisia europeană, strict pentru uz intern, între funcționarii instituției (între timp retras) este de fapt, excelent. iar modul în care a fost reprezentat în presa românească a fost unul decontextualizat și frivol, trădând analfabetismul funcțional și intenția de manipulare (așa cum sigur o face președintele academiei), alimentând un eurosceptiscism în goana după click-uri prin apăsarea pedalelor care alimentează războaie culturale importate. orice act de comunicare trebuie să fie fundamentat pe empatie și pe înțelegerea publicului țintă, iar apoi mesajul transmis să fie cât mai precis. toate elementele acestea sunt esențiale ca ceea ce dorești să fie înțeles să și ajungă la destinatar. iar ghidul fix asta face, oferă un framework foarte util de abordare a comunicării, învățând oamenii cum să fie preciși în ceea ce spun. orice persoană care are vreo tangență cu actul de comunicare, fie că e și vorba de trimis un mail la serviciu, o să găsească ghidul util și chiar recomand să-l salvați și să-l citiți. cine înțelege recomandările și mai ales de ce sunt făcute — de ce este încurajată rigurozitatea în exprimare — va gândi mai limpede. documentul e mai jos: https://www.balkanweb.com/wp.../uploads/2021/11/europa.pdf

+4 (28 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările