Recordul pentru “cele mai multe femei care se rujează simultan”, criticat de societatea civilă: "e o chemare dezgustătoare şi umilitoare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa unui mall din Cluj de a intra, pe data de 8 Martie, în Cartea Recordurilor pentru “cele mai multe femei care se rujează simultan” este criticată de Grupul de iniţiativă cetăţenească S.O.S (Societate Organizată Sustenabil)  şi de Fundaţia Desire pe motiv că aduce o abordare consumeristă şi vulgară Zilei Internaţonale a Femeii.

Iulius Mall Cluj le oferă doamnelor şi domnişoarelor un cadou  special pentru a le sărbători de ziua lor: ocazia  de a participa la încercarea oficială Guinness World Records pentru cele mai multe femei care se rujează simultan. Evenimentul are loc sâmbătă, 8 martie, începând cu ora 18.00. Rujurile  vor fi oferite tuturor participantelor de o companie internaţională, prezentă în peste 100 de ţări, cu mai mult de 6 milioane de reprezentanţi. Doamnele şi domnişoarele  vor trebui să se rujeze timp de 1 minut, simultan, pentru a stabili recordul. Evenimentul  va beneficia de prezenţa unui reprezentant oficial al Guinness World Records. Cel care se va ocupa de buna dispoziţie a publicului va fi îndrăgitul prezentator Cătălin Măruţă, în timp ce darul muzical special va fi oferit de trupa Vama.  Recordul actual este deţinut de Ésika, un brand sud-american de cosmetice, care a reunit 1.002 consultanţi în centrul comercial Tamanaco din Caracas, Venezuela, pe 19 august 2012.

Protestul S.O.S

Grupul de iniţiativă cetăţenească S.O.S (Societate Organizată Sustenabil)  şi Fundaţia Desire critică abordarea consumeristă şi vulgară dintr-un mall al Clujului cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii. 8 Martie este una dintre cele mai frumoase sărbători laice ale umanităţii şi semnifică strădania femeilor de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX de a primi drepturi egale cu bărbaţii: drept de vot, drept de a deţine funcţii publice, drept la remuneraţie egală la locul de muncă şi de emancipare dintr-un rol delimitat strict la munca domestică.

“Chemare dezgustătoare şi umilitoare”

„A trecut aproape un sfert de secol de democratizare promisă după o perioadă în care „emanciparea femeii” fusese instrumentalizată în România prin „planul de dezvoltare a societăţii socialiste multilateral dezvoltate” şi printr-o politică demografică naţionalistă. Atunci, acestea împreună au transformat femeia într-un obiect al patriarhatului public cu rolul de a reproduce naţiunea (română) ca forţă de muncă. Este revoltător cum după toate astea, în 2014, vedem iniţiative care re-supun femeia patriarhatului privat şi consumerismului capitalist. La începutul anilor 2000, ani la rândul am organizat evenimente prin Fundaţia Desire din Cluj care aminteau publicului de semnificaţiile politice şi activiste ale Zilei Internaţionale a Femeilor. Azi mă văd faţă-n faţă cu dezgustătoarea şi umilitoarea chemare a firmei Avon lansată către femei cu ocazia zilei de 8 martie prin care le cheamă la Iulius Mall/Cluj pentru a bate „Recordul celor mai multe femei care se rujează simultan”. Feminismul meu politic protestează faţă de astfel de manifestaţii nu doar pentru că ele transformă femeia într-un obiect bun de rujat la plural, ci şi reduce „feminitatea” la o competiţie între consumatoare incapabile să protesteze faţă de subjugarea şi exploatarea lor. Ca alternativă – participaţi la Gala Femeilor Romehttps://www.facebook.com/events/753013768050186/.  Gala transmite un “mesaj de încurajare, de vizibilitate şi de implicare constantă a femeilor rome în viaţa publică”, oferind recunoaştere publică femeilor dedicate soluţionării problemelor cu care se confruntă comunităţi şi persoane marginalizate de sistemul actual capitalist şi patriarhal. Anul acesta Gala este dedicată temei evacuărilor forţate. Una dintre persoanele nominalizate pentru premiu este Claudia Greta din Cluj, activistă prin Asociaţia Comunitară a Romilor din Coastei”, a susţinut  prof. univ. dr. Enikő Vincze, preşedinta Fundaţiei Desire.

“Femeia devine redusă la stadiul de obiect al fanteziilor bărbaţilor”

„Ca istoric, am documentat eforturile feministelor şi progresiştilor români pentru drepturi egale ale femeilor cu ale bărbaţilor, iar un astfel de concurs mi se pare jignitor la adresa câştigurilor civico-politice anterioare. Într-o asemenea ipostază rizibil competitivă pentru Cartea Recordurilor, femeia devine redusă la stadiul de obiect al fanteziilor falice ale bărbaţilor după cum evidenţiază şi reclama cu buzele întredeschise şi crăpătura vizibilă a fustei mini. Unde a dispărut subiectul emancipator care prin presiuni stăruitoare a reuşit să ridice femeia de la statutul de animal, acordat de gânditori pre-moderni, la statutul de cetăţean din contemporaneitate? Nu sunt un moralist scorţos pentru că iubesc senzualitatea feminină, dar pot fi găsite forme mult mai adecvate decât vulgaritatea acestui spectacol pentru a preţui atât frumuseţea femeii cât şi inteligenţa ei”. – Adrian Dohotaru, istoric & activist S.O.S

Citeşte şi 

Ştefan Bănică sărbătoreşte Ziua Femeii, cu două concerte la Circul Globus

„Femeia, eterna poveste“, concert jazz   de 8 Martie. Ce spectacole ne pregătesc teatrele bucureştene de Ziua Femeii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite