Regele Mihai a murit. Conducerea celei mai mari universităţi din România: monarhul „a fost un apropiat prieten al tinerilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea centrală a UBB FOTO Adevărul
Clădirea centrală a UBB FOTO Adevărul

Conducerea UBB a transmis un mesaj de condoleanţe Familiei Regale. ”Acum, la ceas de întristare şi de rememorare, provocate de trecerea în veşnicie a celui care a fost Maiestatea Sa Mihai I, Regele României, a venit rândul comunităţii academice a Universităţii noastre să fie alături de Familia Regală”, se arată în comunicatul celor de la UBB, postat şi pe Facebook.

Reprezentanţii cei mai mari universităţi din România, ca număr de studenţi - UBB - au adresat public un mesaj de condoleanţe Familiei Regale:

„Comunitatea UBB este alături de Familia Regală „Coroana [regală] este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie”. Cuvintele acestea, rostite de însuşi Regele Mihai I în Parlamentul României, în toamna lui 2011, sintetizează în mod strălucit rolul jucat de Familia Regală în viaţa statului român modern.  La fel ca iluştrii săi predecesori, regele Carol I şi regele Ferdinand I ,,Întregitorul”, Maiestatea Sa Mihai I a slujit cu devotament România, de-a lungul întregii sale vieţi. Asumându-şi povara tronului de foarte tânăr, Maiestatea Sa a fost şef al Statului Român în momente cruciale: prima dată în perioada 1927-1930, iar apoi între 1940 şi 1947.  În anii tulburi şi complicaţi ai celui de-al Doilea Război Mondial, Regele a fost artizanul principal al actului de la 23 august 1944, încercând salvarea României dintr-un dezastru şi urmând linia consacrată de orientare a noastră spre valorile civilizaţiei occidentale. De la instaurarea treptată a regimului comunist în România şi până la abdicarea sa forţată din decembrie 1947, regele Mihai I s-a poziţionat ca un simbol al rezistenţei şi demnităţii naţionale, rol pe care a continuat să îl îndeplinească şi pe durata lungului său exil. Reluându-şi strânsa legătură cu ţara natală după 1990, regele Mihai I a rămas un suveran foarte iubit şi apreciat de români.  A fost un apropiat prieten al tinerilor şi în special al Universităţii Babeş-Bolyai, pe care a vizitat-o în mai multe rânduri, alături de regina Ana. Suntem onoraţi să spunem că Regele Mihai I a stat alături de comunitatea academică clujeană, el fiind profesor şi senator de onoare al Universităţii noastre. Acum, la ceas de întristare şi de rememorare, provocate de trecerea în veşnicie a celui care a fost Maiestatea Sa Mihai I, Regele României, a venit rândul comunităţii academice a Universităţii noastre să fie alături de Familia Regală. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai“.

Mai puteţi citi:

Regele Mihai a murit. Universitatea din Cluj, dată ca exemplu de monarh în ultima sa vizită în inima Ardealului
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite