REPORTAJ Turism în vremea pandemiei la Viena: exclusiv pentru cei vaccinaţi FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pandemia a dus la dispariţia cozilor la bilete pentru palatul Schönbrunn din Viena. FOTO: Remus Florescu
Pandemia a dus la dispariţia cozilor la bilete pentru palatul Schönbrunn din Viena. FOTO: Remus Florescu

Viena, o destinaţie foarte populară în perioada sărbătorilor de iarnă, şi-a pierdut o bună parte din turişti, dar şi un pic din strălucire, din cauza pandemiei. Vestea bună pentru cei vaccinaţi este că vor putea avea acces fără a se călca pe picioare la obiectivele turistice foarte aglomerate de obicei.

„Austriecii nu-s totuşi nemţi”, mă gândeam în timp ce stăteam la coadă să treceam graniţa dintre Ungaria şi Austria, în drum spre Viena. Doi poliţişti de frontieră înfriguraţi verificau certificatele de vaccinare ale turiştilor care doreau să-şi petreacă Crăciunul într-una dintre feericele destinaţii din Europa pentru această perioadă a anului. Ţara a ieşit pe 12 decembrie dintr-o carantină strictă şi a impus măsuri hotărâte de siguranţă sanitară. Poţi să intri în Austria dacă ai dovada vaccinării sau a vindecării, plus un test PCR actual. Cel mai liniştit stai dacă ai şi vaccinul booster, caz în care scapi de test. Dacă acestea nu sunt disponibile, intrarea în Austria este posibilă, dar este necesară intrarea în carantină, care se poate încheia imediat ce există un rezultat negativ al unui test PCR. Cu toate acestea, un test PCR nu te ajută, dacă nu eşti vaccinat, să ai acces în hoteluri, restaurante, spaţii de recreere şi activităţi sportive, muzee, instalaţii de transport pe cablu, târguri de Crăciun şi în locuri aglomerate. Copiii până la 12 ani intră „la liber”. Având în vedere regulile stricte, mă aşteptam ca şi verificarea acestora să fie la fel de strictă, pe stil „nemţesc”. 


Piaţa din faţa bisericii Sfântul Ştefan. FOTO: Remus Floresu

cluj viena pandemie. foto remus florescu

VEZI AICI O GALERIE FOTO 

Mai greu să intri la târgul de Crăciun decât în ţară


În realitate, poliţistul de frontieră s-a uitat sumar peste hârtiile care atestau vaccinarea, fără să le scaneze. E mai greu să intri la un târg de Cărciun din Viena, unde ţi se cere certificat de vaccinare şi un act de identitate. Capitala Austriei a adoptat cele mai dure măsuri, deschizându-şi turismul doar pe 20 decembrie. În plus, aici se cere, la hotel sau la unele destinaţii turistice precum Grădina Zoologică, un test PCR copiilor începând cu vârsta de şase ani. Pe de altă parte, în Austria testele PCR sunt gratuite, iar în Viena, sunt valabile testele PCR faringiene, de asemenea, gratuite, pe care le poţi face acasă. Una peste alta, există un soi de verificări încrucişate care-ţi fac viaţa imposibilă dacă nu eşti vaccinat. Dacă recepţionerul de la hotel te crede pe cuvânt că eşti vaccinat, şi mi s-a întâmplat, nu poţi intra la târgul de Crăciun, la un muzeu, la un magazin sau la un restaurant, unde se verifică acest aspect. În „Mecca” shoppingului european - centrul comercial de la Parndorf, aflat la circa o oră de Viena, în unele magazine ţi se scana certificatul de vaccinare, iar în cele mai multe, nu. Aceste măsuri şi carantina prelungită au făcut ca la Viena să fie, cel mai probabil, unul dintre cele mai proaste sezoane turistice de iarnă.

 

Un singur carusel era funcţional la parcul de distracţii Prater. FOTO: Remus Florescu   Prater a intrat la apă 


Poate că cel mai bine se vede cât de mult a afectat pandemia turismul din Viena la Prater, celebrul parc de distracţii din Viena, întins pe şase kilometri pătraţi, un fel de Disneyland mai pestriţ cu atracţii variante de la montagnes russes, la divere tipuri de carusel, un muzeu al figurilor de ceară şi până la cam orice fel de distracţie pentru copii îţi poţi imagina. Din cele 250 de tipuri de distracţii disponibile la Prater în mod obişnuit, acum erau disponibile două: celebra roată panoramică şi un carusel, între care au fost amenajate mai multe căsuţe de unde puteai cumpăra vafe, cârnatul tradiţional vienez, vin fiert sau punci. Mai bine de 90% din parcul de distracţii a fost închis.

De asemenea, parcă pieţele principale şi târgurile celebre de Crăciun şi-au pierdut din strălucire. Pietonala care duce la celebra Stephans Platz (Piaţa Ştefan) era aproape goală în seara de Crăciun, iar „luminiţele” de sărbători erau „spartane”. Spre comparaţie, zona similară din Budapesta (celebra Vaci Utca), pare cu două clase peste cea vieneză. De asemenea, târgul de Crăciun din jurul Catedralei Sfântului Ştefan era format din câteva căsuţe unde puteai cumpăra de-ale gurii.

Fără cozi la Schönbrunn

Târgul de Crăciun din Piaţa Primăriei (Rathaus Platz) a fost singurul care mi-a amintit de vremurile bune ale Vienei, cu luminiţele sale spectaculoase, cu zeci de căsuţe unde puteai găsi de la cele mai ingenioase decoraţiuni şi jucării, până la cele mai delicioase dulciuri. Într-o căsuţă erau până şi cadouri pentru căţei şi pisici. Nişte gogoaşe umplute cu dulceaţă, o prăjitură tradiţională cu mac sau o felie din celebrul tort de ciocolată „Sacher” costau 3,9 euro, iar un punci vienez delicios costa 4 euro. Am găsit târgul plin de turişti şi o atmosferă plăcută.

În 24 decembrie, nu mai puteai găsi bilete la antrenamentul de dimineaţă al superbilor lipiţani de  la celebra Şcoală spaniolă de călărie. Circa o oră poţi vedea caii cum sunt antrenaţi să „danseze” pe muzică clasică.  În 25 decembrie, la Casa Mării - o ciudăţenie de parc acvatic construit într-o fostă clădire de birouri, unde poţi vedea de la rechini şi şerbi boa, până la crocodili gigantici şi te poţi plimba printr-o pădure tropicală, în timp ce pe deasupra capului tău zboră, liberi, lilieci mari cât porumbeii - era plin de turişti.  

Un alt barometru al numărului de turişti din Viena sunt cozile de la intrarea în celebra reşedinţă imperială de vară - Palatul Schönbrunn. În 26 decembrie, când am ajuns aici, pe la ora 11.00, erau câţiva oameni care aşteptau să-şi cumpere bilete. De obicei, cozile aici durează de la o oră în sus.

cluj viena pandemie. foto remus florescu


Decoraţiuni spectaculoase în piaţa din faţa Primăriei. FOTO: Remus Florescu

 

Turism în pandemie


Una dintre situaţiile în care austriecii sunt „nemţi” este purtarea măştii, şi nu a oricărui tip de mască, ci a celor FFP2 în magazine, transportul pulic, muzee, locuri aglomerate. Turişti sau vienezi chiar respectă această regulă. Transportul public se derulează exemplar, iar vagoanele metroului erau  aproape goale. Ca turist vaccinat în Viena te vei bucura de accesul lejer la obiectivele turistice care, de obicei, sunt supraaglomerate, însă dacă nu eşti vaccinat nu te vei putea bucura de accesul la majoritatea acestor obiective, chiar dacă ai un test negativ. Se poate observa cu ochiul liber că o mare parte din turiştii, în special estici, au fost „pierduţi” din cauza măsurilor referitoare la vaccinare. Guvernul austriac a pus pe primul loc sănătatea publică, impunând poate cele mai dure măsuri sanitare din Europa. Susanne Kraus-Winkler, preşedinta Asociaţiei profesionale pentru industria hotelieră din Camera de Comerţ Austriacă, declara în cel mai important cotidian - „Osterreich” – că industria turismului a scăzut în 2021 cu între 30 şi 50%. 

cluj viena pandemie. foto remus florescu

Una dintre destinaţiile vieneze care şi-a păstrat farmecul este Grădina Zoologică. FOTO: Remus Florescu

 

Vă recomandăm să mai citiţi: 


Insula grecească Ammouliani, paradis pentru familie, aproape de România

Austria, în prima zi de lockdown: străzi pustii şi târguri de Crăciun închise FOTO

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite