Rezultate la Evaluare Naţională 2022. De ce au elevii clujeni cele mai bune rezultate din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai bune rezultate s-au înregistrat în judeţul Cluj. FOTO: Adevărul
Cele mai bune rezultate s-au înregistrat în judeţul Cluj. FOTO: Adevărul

Elevii din Cluj au avut cea mai mare rată de promovare a evaluării naţioanale 2022: 92,7% dintre elevi obţinând medii peste 5, în condiţiile în care media pe ţară este de 82,3%.  „Secretul” succesului elevilor clujeni este explicat prin munca de echipă a părinţilor şi profesorilor.

Ministerul Educaţiei-- şi Inspectoratele Şcolare Judeţene au publicat rezultatele la Evaluarea Naţională 2022. 

Elevii clujeni au avut, la fel ca anul trecut, cea mai mare rată de promovare a examenului de Evaluare Naţională - 92,7%.Pe locul II se află Bucureştiul (91,6%) urmat de Brăila (91%).

Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei, Clujul a stat bine şi în ceea ce priveşte mediile de 10 la examne. Astfel, nu mai puţin de 17 elevi  au obţinut media 10 la examenul de Evaluare Naţională 2022. 

Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, Colegiul Naţional Emil Racoviţă şi Liceul Teoretic Onisifor Ghibu au avut câte trei elevi care au reuşit să termine examenul cu media 10. La „Iuliu Haţieganu” a învăţat doi dintre elevii de 10, iar câte un elev cu media zece au absolvit la: Şcoala „Ion Agârbiceanu”, Şcoala „Ioan Opriş” din Turda, Şcoala „Constantin Brâncuşi”, Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Şcoala „Ioan Bob”, Liceul Teoretic „Avram Iancu”. 

De ce sunt clujenii în top

Anul trecut, când elevii clujeni au obţinut, de asemenea, cea mai bună rată de promovare la Evaluarea Naţională (dar şi la examenul de Bacalaureat), „Adevărul” a căutat explicaţiile acestor rezultate. Marinela Marc, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar  Judeţean Cluj, susţine că sunt mai mulţi factori care au determinat aceste rezultate bune în ultimii ani. 

„E un efort de echipă  în sensul că toţi cei implicaţi în examene sunt serioşi, responsabil şi fac ceea ce trebuie, începând de la familie şi până la  şcoală. Părinţii sunt alături de copii, sunt alături de şcoală, monitorizează evoluţia copiilor şi ţin legătura cu şcoala astfel încât să nu apară sincope”, spune inspectoarea. 

O mare parte din rezultate se datorează cadrelor didactice

„Cadrele didactice sunt conectate la schimbări, sunt informate cu privire la modificările din programa şcolară, participă la cursurile de formare pentru că sunt resimt nevoia de a fi conectaţi la noutăţi, la schimbarea. În plus, participă şi la alte evenimente ştiinţifice, chiar în pandemie am avut foarte multe conferinţe şi simpozioane online dedicate  profesorilor şi personalului auxiliar”, precizează Marc.

Pe de altă parte, Inspectoratul a monitorizat tot ceea ce s-a întâmplat în şcoli. „Ne-am asumat să fim prezenţi în şcoli, mai ales că anul acesta examenul la clasa a VIII-a s-a desfăşurată după o programă nou, s-au organizat inspecţii la limba română şi la matematică în toate absolut toate şcolile din judeţ, pentru a fi siguri că profesorii sunt la curent cu modificările şi că predau după noua programă. Am ajuns la toţi profesorii de limba română şi de matematică din judeţ şi raportul a fost îmbucurător”, explică inspectoarea.  

„Singurul judeţ din ţară fără toalete în curte”

Marc susţine că la toate şcolile din judeţ, profesorii care predau la clase terminale au organizat programe de pregătire la materiile de Evaluare Naţională respectiv de Bacalaureat.  „Din câte ştiu toţi aceşti profesori au astfel de programe care sunt comunicate elevilor şi părinţilor la început de an şcolar. Aceste programe sunt organizate de fiecare şcoală în parte şi în funcţie de nivelul fiecărei clase în parte. În perioada vacanţei prelungite de Paşte sunt profesori care de comun  acord cu copiii şi părinţii au ales să lucreze online şi să ne există aceste întreruperi în programul de pregătire”.

Marc susţine că s-a colaborat foarte bine cu directorii de şcoli, dar şi cu administraţia locală, mai ales în Cluj-Napoca, unde primăria oferă transport gratuit elevilor, a mărit bursele, a reabilitat mai multe şcoli. „De asemenea, începând de anul şcolar trecut, suntem singurul judeţ care nu mai are toalete în curte”, completează inspectoarea. 

Meditaţii plătite: „Nu putem să le oprim dacă nu sunt impuse”

Inspectorul şef susţine că foarte mulţi părinţi aleg, de asemenea, în anumite cazuri să ofere meditaţii plătite elevilor. 

„Nu cred că ar fi nevoie de astfel de meditaţii pentru a lua note bune la aceste examene. Am avut o fetiţă care a luat 10 la Bac şi a spus că nu a avut nevoie de meditaţii, s-a pregătit singură. De cele mai multe ori părinţii doresc să se asigure că copiii au un nivel bun de pregătire şi doresc să confrunte rezultatele obţinute la şcoală cu rezultatele obţinute în urma evaluării făcute de alte cadre didactice. Noi nu putem opri aceste meditaţii şi nu putem să le condamnăm atâta timp cât nu sunt impuse de cadrele didactice, dar nu cred că ne mai confruntăm cu astfel de probleme. Este dorinţa părinţilor şi dacă sunt bine primite de copii, de ce să nu se facă. Eu sper doar că nu se aglomerează prea mult programul copiilor cu aceste activităţi”, explică Marc.  

Media promovabilităţii pe ţară - 82,3%

Ministerul Educaţiei a făcut o statistică a examenului 

155.561 de elevi înscrişi (numărul este superior totalului de elevi înscrişi în anii 2016, 2017, 2018, 2019, iar în raport cu anul trecut se constată un + 24.000 de candidaţi)

* 144.494 de elevi prezenţi (95,5%); Rata de prezenţă (in raport cu numărul de elevi înscrişi) a fost, de asemenea, foarte bună (cea mai mare din ultimii 5 ani).

* Numărul notelor peste 5 este la un maxim absolut în raport cu ultimii 10 ani.

* Rata mediilor peste sau egale cu 5 este 82,3% (122.166 elevi), în creştere semnificativă faţă de anul trecut (76,8% - 94.660 de elevi) 

* La proba de Limba şi literatura română, rata notelor peste sau egale cu 5 este 85,9% (127.920 de elevi), comparativ cu 84 % (103.836 de elevi) - anul trecut.

* La Matematică, rata notelor peste 5 este 77,5% (115.126 de elevi), comparativ cu 67,4% (83.145 de elevi) - anul trecut.

* La proba de Limba şi literatura maternă, 8.901 candidaţi (96,1% versus 95,9% în 2021) au obţinut note peste sau egale cu 5.

Vă mai recomandăm:
 

Rezultate Evaluare Naţională 2022. Notele şi mediile elevilor au fost postate. Notele pe judeţe 

Analiză: singurul judeţ care nu mai are toalete în curtea şcolii, pe primul loc în ţară la Evaluarea naţională şi la BAC. „În Cluj, educaţia e calea regală spre succes”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite