Românca din ţara nerecunoscută de ONU. Cum a trăit în rezervaţia de gheparzi salvaţi de lăcomia braconierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Ionică s-a ocupat de puii de gheparzi din adăpostul din Somaliland. FOTO: Arhivă personală
Angela Ionică s-a ocupat de puii de gheparzi din adăpostul din Somaliland. FOTO: Arhivă personală

Angela Ionică s-a aflat întreaga lună noiembrie în Somaliland, o ţară nerecunoscută de ONU de pe continentul African, unde a asigurat asistenţă veterinară îngrijitorilor unui centru special de gheparzi salvaţi de armele braconierilor.

Angela Ionică (30 de ani) este cercetător ştiinţific la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca şi a ajuns la începutul lunii noiembrie în Africa. Tânăra s-a aflat în Somaliland cu două scopuri: în primul rând, ea le-a asigurat asistenţă veterinară îngrijitorilor unui centru special care adăposteşte pui de ghepard şi le-a ţinut studenţilor de la Universitatea Hargeisa mai multe cursuri de parazitologie şi diagnosticare. 

„Noi suntem aici să ajutăm la o mai bună organizare a centrului, îi consiliem pe partea de diagnostic, iar în paralel, încercăm să facem o bază de date care să cuprindă fişele fiecărui pui de ghepard care se află aici, dar şi medicamentele necesare şi tot ceea ce trebuie aici.  Ne ocupăm şi de partea de parazitologie, vom recolta nişte probe, iar pe termen lung, vrem să contribuim la înfiinţarea unui laborator de diagnostic aici. Centrul a fost amenajat de cei de la Hargeisa, ajutaţi de o fundaţie germană şi de fundaţia Cheetah Conservation Fund (CCF), care se ocupă de aceşti pui“, ne-a explicat Angela Ionică. 

Nu vor putea fi eliberaţi

Clujeanca a mai vizitat Africa în trecut, însă atunci a lucrat doar cu animale domestice. „Experienţa de acum, cu puii de gheparzi, este unică pentru mine şi cred că e visul oricărui veterinar“, spune ea.

angela ionica cercetator somaliland pui de gheparzi foto arhiva personala

Puii de ghepard din centrul la care lucrează Angela au fost salvaţi de armele braconierilor şi din mâinile celor care îi deţineau ilegal ca animale de companie. Felinele sunt ţinute deocamdată în cuşti, dar sunt scoase periodic în curtea adăpostului, iar cu timpul, vor fi trimise într-un centru mai mare destinat lor. Un lucru este cert: aceşti pui de gheparzi nu vor putea fi niciodată eliberaţi în natură, din cauza faptului că nu au deprinderile pentru a putea supravieţui în sălbăticie.

„Nimeni n-ar trebui să-i ia ca animale de companie“

Specialistă în domeniul paraziţilor de sânge, Angela a stat timp de o lună în Somaliland, până la 1 decembrie, timp în care s-a ataşat foarte mult de puii de ghepard, chiar dacă unii dintre ei au o personalitate mai puternică.

„Unii pui sunt mai temperamentali. Rainbow e cel mai mare, are 8 luni şi e foarte agresiv. E aproape imposibil să intri la el în cuşcă, pentru că scuipă şi ameninţă, mereu încearcă să atace. Kidi e cea mai mică, are numai câteva luni şi e foarte blândă. Când am ajuns aici, avea ceva probleme, avea diaree, aşa că am intrat direct pe terapie cu ea. Puii cei mici au fost crescuţi cu biberonul, ei acceptă mai uşor oamenii. În schimb, cei mai mărişori sunt ceva mai dificili. Toţi sunt foarte drăgălaşi, dar eu vreau să subliniez că animalele sălbatice nu sunt pet, nimeni n-ar trebui să-i ia ca animale de companie“, avertizează Angela.

Somaliland, ţară nerecunoscută de ONU

Clujeanca a vorbit şi despre ceea ce a găsit în Somaliland. Desprinsă din Somalia, Somaliland este o ţară care nu a fost încă recunoscută oficial de ONU, însă are guvern, monedă şi armată proprie. Spre deosebire de Somalia, ţară care se confruntă cu grave probleme şi este nesigură pentru turiştii străini, în Somaliland a fost restabilită ordinea, iar luptele care au avut loc în zonă timp de zeci de ani au încetat. 

„Somaliland este o ţară sigură, nu am avut niciun fel de probleme aici şi totul a decurs conform planului. Fiind o ţară musulmană, a trebuit să-mi acopăr capul cu un voal atunci când ieşeam pe stradă şi, bineînţeles, şi picioarele şi mâinile. De altfel, nici măcar bărbaţii nu au voie să iasă în pantaloni scurţi oricât de cald ar fi. Dar oamenii sunt OK şi nu am ce să le reproşez“, a mai afirmat cercetătoarea clujeană.

Hub pentru exportul ilegal de animale

Prezenţa cercetătorilor clujeni de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca în Somaliland este rezultatul unei colaborări dintre instituţia clujeană, specialiştii Universităţii Veterinare şi Farmaceutice din Brno (Cehia), fundaţia VSF (Vétérinaires Sans Frontières) Cehia şi Universitatea Hargeisa din Somaliland. 

angela ionica cercetator somaliland pui de gheparzi foto arhiva personala

Protocolul a fost încheiat în septembrie 2018. Prorectorul USAMV Cluj-Napoca pe Relaţii Internaţionale, Andrei Mihalca, s-a deplasat pentru asta în Somaliland. „Din cauză că nu a fost recunoscută ca ţară de către ONU, Somaliland are câteva probleme. Aici nu există reprezentanţe ale unor organisme internaţionale precum Convention on Internaţional Trade in Endangered Species – CITES, care se asigură că se respectă convenţiile internaţionale privind comerţul transfrontalier cu animale, plante şi orice organism protejat. Aşa s-a ajuns ca Somaliland să fie un adevărat hub pentru exportul ilegal de animale. În lipsa CITES, autorităţile se descurcă aşa cum pot şi încearcă să rezolve problemele. De exemplu, puii de ghepard confiscaţi de la braconieri ajung în acest centru special“, explică prorectorul Andrei Mihalca.

Acesta a povestit şi contextul în care USAMV Cluj-Napoca şi Universitatea Veterinară şi Farmaceutică din Brno au semnat parteneriatul prin care asigură asistenţă celor din Somaliland. „Am fost acolo, am vizitat Hargeisa şi am decis să dezvoltăm nişte programe şi să punem la punct, împreună cu Ministerul Mediului de la ei şi cu universitatea lor nişte clinici pentru animale mari. E vorba despre vite, cămile, oi şi capre. Din discuţii în discuţii, am ajuns la acest adăpost pentru gheparzi şi ne-am dat seama că au nişte lipsuri mari. În primul rând, n-au specialişti, de problemele animalelor se ocupă studenţii. Atunci ne-a venit ideea să le acordăm asistenţă, noi şi cei din Brno, pe partea de medicină veterinară şi să sprijinim dezvoltarea unei curricule de medicină veterinară acolo.“ Acest lucru implică inclusiv dotarea centrului pentru puii de gheparzi cu un echipament minim pentru diagnostic şi strângerea de fonduri, respectiv materiale, medicamente şi sponsorizări.  

Protocolul încheiat cu Universitatea Hargeisa nu are o durată determinată. Prorectorul Adrian Mihalca spune că va dura cel puţin un an şi că USAMV Cluj-Napoca va trimite şi alţi specialişti în următoarea perioadă pentru a-i consilia şi a le acorda asistenţă omologilor din Somaliland.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite