Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Românul care a reuşit imposibilul. Are mâinile amputate, dar a obţinut permisul auto în Spania

10
23 May 2022 18:05:25
Autor: Ştefan Lică
Daniel Scapău are ambele mâini amputate, dar asta nu l-a oprit să devină şofer Sursa arhiva personală
Daniel Scapău are ambele mâini amputate, dar asta nu l-a oprit să devină şofer Sursa arhiva personală

Un român din Spania, care are ambele mâini amputate, a reuşit să obţină permisul de conducere, după ce a urmat timp de 10 ani cursurile unei şcoli de şoferi.

Daniel Scapău are 32 de ani, trăieşte în oraşul spaniol Malaga şi a rămas fără mâini încă de când avea 11 ani. Acest lucru nu l-a îmăiedicat să ducă o viaţă normală, iar de curând să realizeze ceea ce părea imposibi, scrie Ştiri Diaspora.

Dornic să conducă o maşină, bărbatul nu s-a lăsat deşi nimeni nu îi dădea nicio şansă. El s-a înscris la cursurile unei şcoli de şoferi, iar după 10 ani şi-a văzut visul împlinit şi a obţinut carnetul de şofer. „Nu a fost uşor", a spus Jose Mari Andrés, directorul şcolii de şoferi Irrintzi. Aceasta este de altfel şi singura şcoală de şoferi pentru persoanele cu deficienţe fizice grave. 

Maşina pe care o conduce este adaptată. Daniel controlează acceleraţia şi frâna cu piciorul drept, ca la un vehicul automat, iar cu vocea transmite acţiunile computerului de bord pentru a activa farurile, semnalizarea sau pentru a claxona, menţionează sursa citată. El conduce desculţ, fără şosete, pentru a putea prinde mai bine joystick-ul cu care controlează volanul.
 
În total, Daniel Scapău a luat peste 50 de lecţii practice poentru a obţine acest carnetul de şofer şi în total a avut nevoie de 10 ani. Problema cea mai mare a fost pentru el să strângă banii necesari, 7.000 de euro, pentru deplasare, cazare, pregătire, şi taxe.
 
„Viaţa mea depinde de societate. Dacă ei sunt bine şi fericiţi, sunt şi eu", a spus Daniel, în presa spaniolă. 

El a povestit drama prin care a trecut în copilărie, la 11 ani. Pe atunci, el lucra pentru un bărbat, dar a fost electrocutat şi abandonat într-un şanţ. A fost găsit mai mult mort decât viu, însă cangrena îi distrusese deja membrele, iar medicii au fost nevoiţi să i le amputeze. 

Chiar şi aşa, Daniel a tras de el şi a reuşit să se integreze oriunde s-ar fi aflat. Mai întâi, el a a învăţat să conducă tractoare cu prietenii săi, iar la 18 ani a plecat în Spania, la Madrid, să lucreze. 
 
Daniel a fost al cincilea cursant declarat admis într-un vehicul complet adaptat în acest scop. Acum, el are un nou scop: să înceapă să economisească cei 20.000 de euro, bani de care are nevoie pentru a-şi adapta maşina automată la stilul său de condus. Şi ar putea să aibă noroc: numele său apare pe primul loc la tragerea la sorţi pe care Primăria din Malaga şi Junta de Andalucía o organizează în fiecare an pentru a subvenţiona costul ridicat al adaptării unei maşini. 
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Ivan Constantin
23.05.2022, 20:50:26

Foarte tare.

0 (2 voturi)
'Rectal Fecalescu
23.05.2022, 21:50:11

Doamne ferește..... Asta e macabru nu știrea aia cu aia de dansau cu scheletii

0 (2 voturi)
Radu Mircea
23.05.2022, 21:58:35

# Ce nu me ai.Asta e macabru. Felicitari pentru staruinta in asi atinge scopul.

0 (2 voturi)
mihai radu
23.05.2022, 22:59:13

Este de admirat tenacitate lui,totuși nu cred ca se descurcă singur în nicio activitate ,îmbrăcat,mâncat,nevoi fiziologice etc,probabil are un asistent plătit !

+2 (2 voturi)
loco loco
24.05.2022, 01:31:18

Bun, poare conduce, dar cum se sterge la fund??????

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările