ROMATSA: angajări fictive pentru piloşi de partid. Cum au ajuns şoferii, soţiile şi secretarele experţi în trafic aerian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corpul de control al premierului a pornit vânătoarea piloşilor de partid angajaţi pe salarii uriaşe în regii şi companii de stat. Primele victime sunt PDL-işii şi liberalii angajaţi fictiv la ROMATSA. Analiştii spun că fenomenul este generalizat în toate structurile de stat, unde promovarea depinde de loialitatea faţă de partid. De ce a eşuat proiectul de aducere în ţară a 10.000 de români  absolvenţi de studii în Vest.

Colaboratori, consilieri sau rude ale unor demnitari au fost angajaţi în cadrul Regiei Autonome „Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian˝  (ROMATSA S.A) cu încălcarea prevederilor legale. Aceasta este concluzia raportul Corpului de control al primului ministru, realizat  în lunile ianuarie şi martie 2014 şi dat publicităţii sâmbătă. Documentul detaliază situaţia a doi consilieri din cabinetul ex-premierului Emil Boc, a şefei de cabinet a fostului ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, dar şi a soţiei şi fiicei unui politician liberal din Alba, Tiberiu Bărbuleţiu.

Au luat examenul fără a fi prezenţi

Darius Pintilie şi Marius Buzea - doi PDL-işti tineri aduşi de la Cluj-Napoca pe posturi de consilieri la cabinetul premierului Emil Boc - au depus la 16 februarie 2011, cereri de angajare la ROMATSA. În aceeaşi zi, directorul general al ROMATSA, Bogdan Donciu, a aprobat organizarea unor examene de angajare pe două posturi de experţi de trafic aerian, prin probă scrisă. 

Comisia de examinare, întrunită la 28 februarie 2011, a constatat că cei doi tineri sunt aşi în materie de trafic aerian, notând lucrările acestora cu 9,75. Nu numai nota a fost identică pentru cei doi candidaţi, dar şi greşelile de ortografie din lucrări, se arată în raport. Din datele înscrise în registrul special ROMATSA privind accesul persoanelor în instituţie, rezultă că pe 28 februarie 2011, data la care ar fi avut loc examinarea scrisă, cei doi nu ar fi intrat în sediul regiei. Aceasta în condiţiile în care  decizia directorului general al ROMATSA prevedea că examinarea în scris a celor doi candidaţi impunea în mod obligatoriu prezenţa la sediul instituţiei. De asemenea, corpul de control al premierului susţine că cererile de angajare ale celor doi au fost aprobate de către secretarul general din cadrul Ministerului Trasporturilor, Gheorghe Dobre, şi nu de directorul general al 

ROMATSA, aşa cum cere regulamentul.

image

Marius Buzea a fost şofer timp de 2 ani la PDL până să ajungă consilier al premierului Boc FOTO: Mediafax

"Cu Marius Buzea lucrez de peste 5 ani la partid, de când sunt eu într-o funcţie publică la PD-L, funcţie publică de conducere, reprezentativă la nivel naţional. Odată cu această funcţie pe care am dobândit-o şi eu, el şi-a continuat studiile universitare, şi-a terminat facultatea, este un om de încredere, în care am toată încrederea posibilă. Sunt mândru că are o calitate umană extraordinară şi este alături de mine când îmi este greu",

declaraţia lui Emil Boc când şi-a avansat şoferul la funcţia de consilier 

image

Darius Pintilie şi-a început cariera ca fotograf şi ca agent de vânzări, iar apoi a devenit inspector şi director la Primărie FOTO: monitorulcj.ro

Au mers la serviciu la un an de la angajare

În data de 1 martie 2011, cei doi PDL-işti au fost angajaţi direct pe funcţii de „expert I” în trafic aerian, salarizate la nivelul unui şef de serviciu. Ei au încasat un salariu brut de 9.910 lei lunar, plus un spor de 10% pentru vechime, mai mult decât primeau persoane cu activitate de până la 15 ani în ROMATSA. Peste numai 3 luni, salariile au ajuns la 11.777 de lei brut lunar, plus sporurile de vechime în munca.

În perioada martie 2011-mai 2012, cei doi au fost angajaţi concomintent atât la Guvern, unde erau consilieri cu normă de 4 ore pe zi, cât şi la ROMATSA, unde erau experţi plătiţi pentru 8 ore pe zi. Corpul de cotrol al premierului a mai stabilit că din registrul de acces a persoanelor în ROMATSA rezultă că cei doi experţi au intrat în sediul instituţiei abia la 7 mai 2012, la un an şi două luni de la angajarea lor. Abia pe data de 8 mai 2012, cei doi au renunţat la funcţiile de consilieri în cadrul Secretariatului Guvernului. 

Cum ajunge un şofer expert în trafic aerian

Conform Corpului de Control al Guvernului, cei doi consilieri ai lui Emil Boc nu aveau nicio experienţă în ceea ce priveşte traficul aerian. Astfel, Darius Pintilie şi-a început cariera profesională în 1999, când a fost angajat timp de un an pe post de fotograf la o firmă din Cluj. După doi ani de muncă de agent de vânzări, Pintilie a ajuns, odată  cu alegerea lui Emil Boc în funcţia de primar al Clujului, funcţionar în cadrul municipalităţii. El a ocupat succesiv, din 2004 până  în 2009, funcţiile de inspector debutant, inspector de specialitate şi director. În 2005, a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, specializarea mecanică  fină. În perioada 21 ianuarie 2009 – 8 mai 2012, Darius Pintilie a fost angajat pe post de consilier personal la Cancelaria primului-ministru şi apoi la Secretariatului General a Guvernului. Din 1 martie 2011, Darius Pintilie a fost angajat la ROMATSA pe postul de expert în servicii de trafic aerian, funcţie pe care o deţine încă. 

Marius Buzea a fost, în perioada 1 martie 2004 –  1 ianuarie 2009, angajat pe postul de şofer la PDL Biroul Municipal Cluj. De la finalul anului 2009 şi până în mai 2012, Buzea a fost consilier personal în cadrul Guvernului, iar din martie 2011 a fost angajat şi la ROMATSA. El a absolvit, în 2007, Facultatea de Ingineria Produselor Alimentare din cadrul Universităţii Bioterra din Bucureşti, specializarea ingineria produselor alimentare.

Berceanu şi şefa de cabinet

De asemenea, fostul Ministrul al Transporturilor, Radu Berceanu, a aprobat, în martie 2009, cererea de angajare a şefei sale de cabinet, pe Cristina Palloş, ca expert I la ROMATSA. Aceasta, deşi legea prevede că actele de angajare trebuie semnate de directorul ROMATSA. Până în septembrie 2010, Cristina Palloş a fost angajată atât la cabinetul ministrului, cât şi la ROMATSA. Salariul ei a crescut de la 14.000 de lei brut lunar, la 17.000 de lei, iar din 2013, ea încasează 19.000 de lei lunar.

Radu Berceanu a refuzat să comenteze informaţia arătând, pentru un post de televiziune, că „nu crede ce zice raportul lui Ponta”. Cei doi consilieri ai lui Emil Boc nu au răspuns la telefon. Purtătoarea de cuvânt a PDL Cluj, Loredana Pop, ne-a întdrumat să vorbim cu Emil Boc sau cu Daniel Buda, dar niciunul dintre cei doi nu au răspuns la telefon în ciuda insisteneţor reporterilor Adevărul. Corpul de control al premierului a sesizat Parchetul în legătură cu aceste ilegalităţi.

1.068.000 de lei au încasat de la ROMATSA cei doi consilieri ai lui Emil Boc, angajaţi pe posturi de experţi în trafic aerian

Raportul corpului de control al premierului

image

Monica Bărbuleţiu, soţia secretarului general al Ministrului Transporturilor FOTO: http://www.infotravelromania.ro/

Filiera liberală: şi-a angajat soţia şi fiica la ROMATSA

În raportul făcut public de Guvern se face referire şi la legături între ROMATSA şi un politician liberal din Alba. Tiberiu Bărbuleţiu este membru PNL Alba şi fost deputat în perioada 2004 - 2008, respectiv europarlamentar în perioada 2007 - 2009. A ajuns secretar general la Ministerul Transporturilor în perioada mandatului lui Ovidiu Silaghi, de care îl leagă o veche prietenie din perioada când erau colegi în Parlamentul European. În 2012, la puţin timp după ce Bărbuleţiu a fost numit secretar general la Transporturi, soţia acestuia, Monica Bărbuleţiu a fost angajată la ROMATSA. În raportul Guvernului se susţine că Monica Bărbuleţiu nu a lucrat efectiv la regie, deşi a fost remunerată cu suma de 289.787 lei, ea fiind, de fapt, detaşată la cabinetul secretarului general adjunct din Ministerul Transporturilor, unde era colegă de serviciu cu soţul său. În document se mai afirmă că, la începutul anului 2014, şi fiica politicianului, Dana Bărbuleţiu, a fost angajată la ROMATSA, ea nefiind prezentă la examenul scrie pe care l-a susţinut pentru ocuparea postului.

image

Mihai Seplecan şi-a început cariera profesională ca şofer al preşedintelui CJ Cluj, Marius Nicoară

Ce spune un director liberal care a început de jos

Mihai Seplecan, vicepreşedintele PNL Cluj, este un tânăr care şi-a început activitatea profesională  ca şofer al preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, în perioada 2004-2008, şi care a ajuns, după absolvirea unei facultăţi de Drept,  director adjunct comercial la Electrica Furnizare SA Sucursala Transilvania Nord. Acesta este de părere că „fiecare partid îşi are uscăturile lui”. „Nu vreau să fac referire la cele două persoane (consilierii lui Boc – n.r.), pentru că acest fenomen negativ pentru societate şi pentru clasa politică se manifestă din 90 încoace. De atunci, fiecare guvernare, fiecare partid politic a făcut asemnea lucruri pentru a ajuta oamenii loiali. Acest fenomen ar trebui stopat mai ales în asemnea instituţii”, a spus Seplecan. Pe de altă parte, Seplecan spune că intelectualii, care stau şi critică de pe margine, ar trebuie să vină spre partide şi să „se bată” pentru a ajunge în administraţie pentru că „fără politic nu poţi ajunge în administraţie”. 

image
     "La noi, loialitatea este singurlui criteriu de promovare. E un tutoriat absurd al liderilor de partide, care atunci când trebuie să plece dintr-o funcţie îşi numesc şoferul, secreatara şi pe cei care i-au servit ori în diplomaţie, ori în alte posturi călduţe pentru care nu au nicio specializare”, 

Vasile Dâncu

Dâncu: „loialitatea este singurul criteriu de promovare”

Sociologul Vasile Dâncu, fost ministru al Informaţiilor Publice în Guverul Năstase, crede că în partidele politice criteriu promovării pe funcţii este loialitatea. „Avem de a face cu câteva deficienţe ale partidelor, una este cea legată de faptul că în partide nu există un serviciu de recrutare asemănător celor din companii, care să aducă oameni de valoare pentru a putea guverna performant. Partidele sunt formate în mare parte din rude, prieteni, fini, cuscrii, cumnaţi, nepoţi. Pe de altă parte, vedem lipsa unei planificări a carieriei unui membru de partid care ar trebui să stabilească etape clare de evoluţie de la lipitor de afişe, la ministru. Trebuie luate în seamă criterii precum vechime, activitate profesională, performanţă electorală şi specializare. E destul de nefiresc să vezi în ministere cu încărcătură tehnică minştrii care nu au nicio legătură cu domeniile respective”, a explicat Dâncu. El crede că partidele ar trebui să-şi dezvolte programe de pregătire a membrilor în concordanţă cu funcţiile pe care le vor ocupa. „Europa e plină de de şcoli politice foarte bine articulate, unde membrii de partid sunt testaţi, fac cursuri de management strategic, învaţă comunicare. La noi, loialitatea este singurlui criteriu de promovare. E un tutoriat absurd al liderilor de partide, care atunci când trebuie să plece dintr-o funcţie îşi numesc şoferul, secreatara şi pe cei care i-au servit ori în diplomaţie, ori în alte posturi călduţe pentru care nu au nicio specializare”, a mai precizat sociologul. 

image

Sociologul Vasile Dâncu a fost ministrul Informaţiilor Publice în Guvernul Năstase 

10.000 de absolvenţi de studii în străinătate nu au fost chemaţi în România

Dâncu a mai susţinut că, pe de altă parte, există şi o criză de tehnocraţi în partide. „Partidele nu caută oameni, nu sunt deschise faţă de specialişti. Când făceam politică am încercat să conving conducerea să înfiinţeze o structură de simpatizanţi ai partidului, formată din specialişti, care nu vor să fie membri de partid, pentru că e o calitate damnată la noi şi Europa. Nu s-a dorit acest lucru”, a spus Dâncu. El este dezamăgit şi de eşecul proiectului „E-cariere” demarat în 2002 în cadrul Guvernului Năstase care avea ca scop aducerea de specialişti în administraţie, dar şi în domeniul privat. „S-a realizat o bază de date cu 10.000 de nume de tineri români care au absolvit universităţi din străinătate. Informaţiile au fost trimise atât la diverse agenţii sau instituţii de stat cât şi la firme private. Cei care i-ar fi angajat pe aceşti tineri ar fi primit şi o subvenţie de la Guvern pentru a acoperi diferenţa de salariu”, a explicat Dâncu. S-a creat chiar o agenţie guvernamentală condusă de un tânăr secretar de stat, Bogdan Nicola. Adrian Năstase declara în cadrul unei vizite la Universitatea din Iaşi, în 2002: „Vă recomand să urmăriţi un proiect guvernamental la care ţin foarte mult. Am creat la nivelul Guvernului o unitate de Head-hunting şi şeful său, Bogdan Nicola este aici, este un om foarte tânăr, dar care conduce cu mână de fier acest proiect. Avem o bancă de date: peste 10.000 de tineri care au studiat în străinătate, care vor să vină în ţară, care sunt interesaţi să lucreze pentru proiecte europene”. Optimismul lui Năsase însă nu a fost bazat pe realitate. „Spre dezamăgirea mea, foarte puţină lume s-a interesat de aceşti specialişti şi până la urma s-a dovedit a fi un eşec. Ciudat este că nici măcar din partea firmelor nu au existat foarte multe solicitări. Cred că motivul eşecului a fost lipsa de maturitate atât a partidelor, cât şi a societăţii româneşti”, a explicat Dâncu. Întrebat dacă acum, în 2014, partidele ar fi capabile să schimbe modelul de promovare bazat pe loialitate, într-unul bazat pe competenţă, Dâncu a susţinut: „ Nu cred că există această maturitate la partidele politice acuma. Este important, pe de altă parte, ca şi intelectualii să aibă mai mult angajament civic. Dacă îi lăsăm pe idioţi să ne coducă, nu ajungem nicăieri. Societatea civilă e în amorţire, a rămas un gol aici. Dacă îţi pasă ce se întâmplă în ţară trebuie să înghiţi această broască. Cred că trebuie să faci politică, chiar dacă e mult mai comod să critici din faţa televizorului, fiecare trebuie să încerce să facă ceva. Intelectualii ar trebui să militeze pentru schimbarea societăţii, fie că intră în politică sau într-un ONG”.

Vă recomand să urmăriţi un proiect guvernamental la care ţin foarte mult. Am creat la nivelul Guvernului o unitate de Head-hunting şi şeful său, Bogdan Nicola este aici, este un om foarte tânăr, dar care conduce cu mână de fier acest proiect. Avem o bancă de date: peste 10.000 de tineri care au studiat în străinătate, care vor să vină în ţară, care sunt interesaţi să lucreze pentru proiecte europene”.  

Adrian Năstase, în 2002

Se implică sau nu intelectualii?

Adrian Ivan, analist politic şi profesor universitar la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, crede că neimplicarea intelectualilor în administraţie este o scuză penibilă a partidelor. „Nu e adevărat că oamenii de valoare nu vor să se implice, aceasta este o scuză penibilă a clasei politice. De câte ori au fost chemaţi profesionişti în funcţii politice. Întrebaţi-l pe domnul Boc sau pe Ponta. De câte ori au ales să facă o dezbatere cu profesioniştii pe diferite teme importante. Uitaţi-vă la Ministerul de Externe de exemplu şi aici vă spun din experienţă pentru că am colaborat cu şcoli foarte bune în ceea ce priveşte politica externă şi diplomaţia. Nu a trimis niciodată nici actualul ministru Corlăţean, nici Mihai Răzvan Ungureanu, nicio solicitare către universităţile care pregătesc specialişti de mare valoare”, a explicat Ivan. El a susţinut că soluţia este promovarea unei legi care să depolitizeze funcţiile până la nivel de secretari de stat. 

Citeşte şi 

Un fost consilier al lui Boc a demisionat din Consiliul Judeţean Cluj

Surse: Emil Boc  îşi pregăteşte terenul pentru a forţa PDL –ul să-l excludă. Scopul: intrarea în Partidul Mişcarea Populară

Singurul deputat PDL din Cluj a trecut la Mişcarea Populară: „Mă alătur lui Traian Băsescu şi Elenei Udrea“

Elena Udrea a demisionat din PDL şi s-a înscris în PMP: Astăzi mă despart de un partid, dar rămân într-o echipă

Deputatul de Vrancea Florin Secară o urmează pe Elena Udrea în Partidul Mişcarea Populară. "Nu rămân prieten cu conducerea PDL Vrancea"

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite