Romeo şi Julieta anului 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În preajma Zilei Îndrăgostiţilor, profesorul Aurel Codoban realizează portretul-robot al lui Romeo şi al Julietei anilor noştri. În opinia profesorului universitar Aurel Codoban, titularul cursului de hermeneutică a iubirii de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, în România femeile sunt cele care domină societatea, ele sunt cele care iau decizii, iar partenerii lor sunt cei sentimentali.

Julieta zilelor noastre este sexul tare, este mai puternică decât bărbatul, mai detaşată, şi se implică emoţional mult mai puţin decât Romeo, considerat un „plutitor”. Un exemplu concret dat de prof. dr. Codoban este cel al soţilor Columbeanu.

Adevărul: Puteţi creiona un portret-robot al lui Romeo şi al Julietei anului 2010?

A. C. Aş înclina să cred că femeile sunt mai degrabă sexul tare decât bărbaţii, cel puţin în România. Ele sunt, într-un fel, mai puternice, mai detaşate, se implică emoţional, oricât de paradoxal ar părea, în mai mică măsură decât bărbaţii. Românii, ca bărbaţi - deci Romeo al nostru - este mai sentimental decât Julieta noastră. Julieta noastră este mai degrabă lucidă şi bine orientată. Romeo este mai degrabă „Pluti”, cum spun studenţii, adică pluteşte, e plutitor.

Prof. univ. dr. Aurel Codoban predă ştiinţa interpretării iubirii şi este autorul volumului „Amurgul Iubirii”

Această Julietă puternică este cumva inspirată din modele media?

A. C. Sigur şi din modele media. Foarte multe dintre prezentatoarele „de pe sticlă” reprezintă personalităţi puternice. Dacă ne gândim bine, între cei doi soţi Columbeanu, el şi ea, cea puternică, cu toată fragilitatea şi nesfârşita graţie, este mai degrabă ea (Monica Columbeanu - n.r.). Ea este fiinţa puternică în acest cuplu. Pare mult mai consecvenţă şi coerentă în acţiunile ei.

Pe de altă parte, există în sistemul românesc arhaic o predominanţă feminină. Societatea românească e o societate care accentuează feminitatea. Femeile au un rol mult mai important, au o poziţie mai importantă, şi cred că iau în mai mare măsură decizii sau dau în mai mare măsură sfaturi decât se întâmplă în alte ţări.

Al doilea aspect este cel istoric.De la jumătatea secolulului al XIX-lea se schimbă sistemul. Adică familia centrată pe munca în comun  se sparge, mama rămâne acasă cu copiii, tatăl pleacă să lucreze altundeva, şi atunci forţa maternă a sentimentalităţii îi formează în mai mare măsură pe băieţei decât se întâmpla înainte. Faptul că mamele sunt aproape în exclusivitate cele care cresc băieţii, îi face pe aceştia să devină sentimentali şi mult mai dependenţi de ceea ce sunt femeile, în general.

Citiţi în Adevărul un amplu interviu acordat de profesorul Aurel Codoban despre comercializarea iubirii, iubirea pe internet, iubirea ca spectacol public şi diferenţele dintre Ziua Sfântului Valentin şi Dragobete

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite