Arheologii au descoperit în curtea unuia dintre cele mai importante monumente ecleziastice medievale ale Clujului şi României, fosta mănăstire Dominicană, în care acum se află Liceul de Muzică, două schelete aflate în acelaşi sicriu într-o poziţie ciudată, ţinându-se de mână.
Istoricii cred că cei doi îndrăgostiţi au murit în jurul vârstei de 30 de ani şi spun că povestea lor ascunde o mare dramă.
Descoperirea a fost făcută în 2013, iar acum „Romeo şi Julieta” vor fi vedete ale unei expoziţii organizate de un centru comercial cu ocazia Valentine's Day în perioada 14 – 28 februarie 2022.
„Scheletele, care aparţin unui cuplu de tineri, un bărbat şi o femeie, sunt aşezate faţă în faţă şi se ţin de mână. Cei doi au murit foarte repede, la circa 30 de ani.
Este un caz ciudat, nu ştiu să se mai fi găsit aşa ceva în România. Povestea lor aduce aminte de cea a lui Romeo şi a Julietei.
Am descoperit că bărbatul a murit în urma unui accident, osul sternului fiind spart, iar femeia, care a fost îngropată cu el, probabil că a făcut o comoţie cerebrală sau un infarct la aflarea veştii. Altă explicaţie nu găsim”, a explicat Adrian Rusu, cercetător principal la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din cadrul Academiei Române din Cluj-Napoca.
Cei doi îndrăgostiţi ar fi trăit şi murit undeva între secolele al XV-lea şi al XVI-lea.
Deşi s-a speculat că cei doi s-ar fi sinucis, arheologul are un contraargument serios. În cazul unei sinucideri, ar fi fost practic de neconceput ca îndrăgostiţii să fie îngropaţi în curtea unei mănăstiri.
„Este vorba despre perioada Evului Mediu cuprinsă între anul 1450, când a fost contruită mănăstirea, şi 1550 când mănăstirea a fost secularizată. Cei doi au avut o situaţie materială bună, pentru că pentru a fi înmormântat la mănăstire trebuia să plăteşti o sumă importantă de bani”, a mai explicat cercetătorul.
La nouă ani de la această descoperire, „Romeo şi Julieta de la Cluj” vor fi vedetele unei expoziţii oferite de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi găzduită de Iulius Mall. Demersul face parte dintr-o serie de expoziţii şi activităţi pe care muzeul le va realiza în spaţiile centrului comercial şi prin care îşi propune să familiarizeze publicul atât cu colecţiile muzeului, cât şi cu activitatea de pe şantierele arheologice.
Vă mai recomandăm şi:
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
1 Comentariu
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
"Cei doi îndrăgostiţi ar fi trăit şi murit undeva între secolele al XV-lea şi al XVI-lea." Asta da precizie aritmetica.