Romii mutaţi din Cluj la Pata Rât, groapa de gunoi a oraşului, ar putea primi câte 2.000 de euro drept despăgubire. Primăria va face recurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pata Rât, groapa de gunoi a Clujului, „vedetă“ la BBC FOTo: The Independent
Pata Rât, groapa de gunoi a Clujului, „vedetă“ la BBC FOTo: The Independent

Tribunalul Cluj a decis, în decembrie 2013, printr-o sentinţă, că Primăria Cluj-Napoca trebuie să plătească despăgubiri de 2.000 euro pentru fiecare reclamant. ONG-ul care i-a reprezentat pe romi în instanţă, Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice, susţine că administraţia locală trebuie săle asigure şi locuinţe. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au anunţat că vor face recurs.

Tribunalul Cluj a hotărât, printr-o sentinţă, că romii evacuaţi de pe strada Coastei în 2010, în preajma Crăciunului, să primească, de persoană, despăgubiri de câte 2.000 de euro. Decizia nu este definitivă.

Aceştia au fost mutaţi în locuinţe modulare lacampus teologic de căter Mitropolia Clujului. Din decembrie 2010, pentru romi s-a luptat un ONG numit Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice (gLOC) care i-a reprezentat şi în instanţă.

Reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au declarat să se va face recurs: „Sentinţa nu e definitivă, aşteptăm motivarea şi vom face recurs“.

De cealaltă parte, membrii gLOC sunt foarte bucuroşi că lupta lor a dat roade şi că sentinţa Tribunalului Cluj confirmă strădania lor de 3 ani.

„Verdictul este o victorie de etapă pentru oamenii din Pata Cluj-Napoca Rât care s-au decis să facă activism, adică să devină în mod real cetăţeni interesaţi de oraşul lor şi de lumea din care fac parte dincolo de binele lor personal. Clujul va deveni Capitală Culturală Europeană doar când unul dintre cele mai mari ghetouri ale României o să dispară! Iar memoria acestui ghetou ne va determina să preţuim coeziunea care se poate crea între noi în momentele în care de unii singuri ne simţim mici, pasivi şi striviţi de povara realităţii înconjurătoare”, Adrian-Octavian Dohotaru, membru gLOC.

„ În România de azi, care în multe zone ale sale cunoaşte evacuări forţate şi deposedări de diverse drepturi, o astfel de decizie este fenomenală, pentru că reaminteşte tuturor că statul este responsabil faţă de toţi cetăţenii săi, răspunde şi el în faţa legii şi trebuie să repare greşelile comise. Pur şi simplu: mă bucur enorm!”, prof. univ. Enikő Vincze, membră gLOC.

Mai puteţi citi:

FOTO Romii de la Pata Rât au adus gunoaie la Consiliul Judeţean Cluj

Gropa de gunoi a Clujului, „vedetă“ la BBC

Premierul Victor Ponta este aşteptat mâine, la Cluj, la inaugurarea celui mai modern campus teologic din ţară

Clujul are cel mai modern campus teologic din ţară. Investiţie de circa 30 de milioane de lei

Averea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia: campus teologic, fabrică de lumânări, radio şi proiecte sociale de milioane de euro

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite