Rotary a ales Clujul pentru campionatul mondial de tenis. Capitala Ardealului a fost preferată oraşului american Atlanta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri ai Rotary Samus care s-au ocupat de organizarea campionatului: preşedintele clubului - Horea Galoş (stânga), secretarul - Adrian Molnar şi Mircea Corcheş, cel care a susţinut candidatura.
Membri ai Rotary Samus care s-au ocupat de organizarea campionatului: preşedintele clubului - Horea Galoş (stânga), secretarul - Adrian Molnar şi Mircea Corcheş, cel care a susţinut candidatura.

Clujul găzduieşte, în premieră pe ţară, un campionat mondial de tenis desfăşurat sub egida Rotary, organizaţia mondială care reuneşte la un loc lideri din toate domeniile. Capitala Ardealului a fost aleasă în detrimentul Atlantei, oraşul american ce a găzduit Olimpiada  din 1996. La eveniment participă  jucători din ţări precum Italia, Spania, India, SUA, Bangladesh, Croaţia, Brazilia.

Asociaţia Club Rotary Cluj-Napoca SAMVS organizează în perioada 25-31 august, la clubul „Winners” din oraş,  cea de-a 9-a ediţie a Campionatului Mondial de tenis pentru rotarieni. 

Campionatul se desfăşoară pentru prima dată în România şi  este un succes mai ales că în competiţie pentru găzduire s-a înscris şi oraşul american Atlanta, unde au avut loc Jocurile Olimpice de Vară 1996. 

“În cadrul Rotary s-a organizat o federaţie de tenis care are circa 1.350 de membri. În fiecare an se organizează un campionat mondial şi se ţin clasamente exact la la ATP. În perioada campionatului mondial există o adunare generală care decide unde se va ţine campionatul de anul viitor. Oraşele îşi depun candidaturile şi în funcţie de oferte se alege. Pentru anul acesta ne-am depus candidatura noi şi oraşul Atlanta, din SUA”, a explicat unul dintre orgnizatori, Mircea Corcheş. La eveniment participă 60 jucatori, dintre 30 vin din 11 ţări străine precum Italia, Spania, India, SUA, Bangladesh, Croaţia, Brazilia, Africa.  Participă doar membri cluburilor Rotary. 

Cum a luat Clujul faţa Atlantei 

“Clujul a reuşit să găzduiască acest campionat în detrimentul oraşului Atlanta, carea avea atuul Olimpiadei din 1996, datorită implicării exemplare a clubului Rotary Samus din Cluj. Am făcut o prezentare foarte frumoasă a Clujului şi a Transilvaniei, a clubului nostru şi a mişcării rotariene din oraş. Cred că printre punctele forte au fost faptul că de 5-6 ani noi organizăm la Cluj un turneu de tenis  internaţional pentru rotarieni care este înscris în caledarul oficial al Federaţiei. De asemenea, cred că a contat faptul că România este o destinaţie inedită. Nu prea au fost astfel de evenimente în Estul Europei şi cred că acest lucru le-a captat interesul”, a susţinut directorul campionatului, Ciprian Porumb, fostul tenismen de succes şi fostul căpitan al echipei naţionale de Cupa Davis a României. 

Tenis şi turism 

Mircea Corcheş, rotarianul care a susţinut candidatura Clujului în timpul Campionatului din Brazilia, de anul trecut, a explicat că a fost foarte importantă şi existenţa infrastructurii: “Dacă nu aveam aeroport în niciun caz nu se ţinea aici. A trebuit să prezentăm şi posibilităţile de turism în zonă. În Cluj avem noroc cu Salina Turda, că prea multe lucruri nu sunt de văzut. Apoi, se vor organiza excursii de o zi în Transilvania, la Sighişoara, la Alba, la Jidvei. E foarte important să fie şi variante de agrement pentru că se vine cu familia la astfel de campionate . La campionatul din Croaţia, în spatele hotelului erau terenurile de tenis, iar la câteva sute de metri plaja”.

Celelalte ediţii au fost organizate dupa cum urmează: Croatia-Rovinj, Sri Lanka-Colombo, Italia-Salerno, Spania-Barcelona, Austria-Viena, Italia-Foggia, Croatia - Bol (Brac island) şi ultima ediţie a avut loc în Brazilia-Guarapari.

Clujul câştigă imagine

“Pentru Cluj un astfel de campionat înseamnă  recunoaştere, imagine. E bine că se aude la nivel rotarian mondial că oraşul poate organiza foarte bine un asemenea turneu. Aceşti oameni care vin din 11 ţări vor vizita ţara şi vor duce mai departe impresiile pe care şi le-au făcut aici. România câştigă la capitolul imagine”, a explicat Ciprian Porumb. 

“Acest eveniment va aduce avantaje Clujului şi în ceea ce priveşte candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 şi în ceea ce priveşte impactul pe care-l va avea titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2015. La convenţia internaţională de la Lisabona au participat 24.000 de rotarieni din toată lumea. Acolo noi am avut un stand de prezentare cu materiale promoţionale, cu prezentarea Clujului şi a Transilvaniei.  Opinia generală a celor care au văzut standul a fost că ne-am prezentat bine”, a explicat şi Mircea Corcheş.  “În primul rând, Clujul câştigă imagine, rotarienii sunt, de obicei, lideri de opinie în comunităţile lor şi sperăm să ducă afară o imagine bună a oraşului Cluj. Pe lângă sport, vom şi socializa, se vor organiza mese, excursii. Vor avea ocazia să afle despre oraş şi despre zonă”, explică secretarul cubului Rotary Samus, Horea Galoş. 

Clubul care vrea să schimbe lumea 

Rotary este un club care s-a născut acum mai bine de 100 de ani, în seara zilei de 23 februarie 1905, avocatul Paul P. Harris, decis să atragă într-un club profesionist spiritele înfrăţite şi animate de aceleaşi idealuri, invita trei dintre cei mai buni prieteni ai săi, la o cină festivă în Unity Building, Chicago. Această întâlnire s-a dovedit a fi prima şedintă Rotary patronată de întrebarea: de ce anume ar fi nevoie pentru a schimba lumea? Răspunsul a fost firesc: reunirea celor mai buni oameni din toate domeniile şi organizarea unor întâlniri periodice în care fiecare să se poată bucura de camaraderia celorlalţi şi de lărgirea cercului de cunoştinţe care să-i ajute în viaţă şi în evoluţia profesională. Astăzi, Rotary este o organizaţie de prieteni, oameni de afaceri şi specialişti, reuniţi pe plan mondial, care au un rol activ în comunităţile în care trăiesc. Rotary este cea mai mare organizaţie internaţională din lume, cu peste 1,2 milioane de membri în 33.000 cluburi din peste 200 de ţări. Rotarienii sunt voluntari care lucrează atât la nivel local, regional, cât şi pe plan internaţional pentru combaterea foametei, ameliorarea sănătăţii şi insalubrităţii, promovarea educaţiei, a păcii şi eradicarea poliomielitei sub motto-ul: ”Service Above Self ”

Campionat caritabil 

Rotary a schimbat de fiecare dată realitatea acolo unde s-a implicat. Acum sunt puternic implicati în susţinerea unei campanii de strângere de fonduri pentru eradicarea poliomielitei. Desfaşurarea celei de-a 9-a ediţii a Campionatului Mondial de tenis pentru rotarieni se aliniază şi ea acestui ţel. Poliomielita, cunoscută şi sub numele de "paralizie infantilă", este o afecţiune cauzată de un virus, care poate determina paralizii grave, uneori ireversibile, ducând la invalidităţi şi care afectează mai ales copiii. Rotary colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu UNICEF, cu guvernele naţionale şi cu alte organisme, în cadrul programului Iniţiativa de Eradicare a Poliomielitei, cel mai extins proiect mondial public/privat de sănătate .

 

Citeşte şi 

Lansare de carte la Cafeneaua artiştilor: „Rotary Club Buzău - 10 ani în slujba comunităţii", de Dan Camer

Rotary Club Vigoris din Galaţi este cel mai nou membru Rotary

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite