Royal School in Transylvania, şcoala pe curriculum britanic unică din Europa Centrală şi de Est care a fost agreată de Regele Mihai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principele Radu a fost invitatul special al inaugurării Royal School in Transylvania. FOTO: R. F.
Principele Radu a fost invitatul special al inaugurării Royal School in Transylvania. FOTO: R. F.

Royal School in Transylvania, singura şcoală din ţară care a primit permisiunea specială a Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României să utilizeze titlul “Royal” în denumirea sa, a fost inaugurată oficial luni, la Cluj-Napoca. Este vorba despre singura şcoală din Europa Centrală şi de Est care se înscrie în „a patra cale în educaţie”.

Este vorba despre prima şcoală din Europa Centrală şi de Est care promovează un nou concept academic - „a patra cale în educaţie”. „Este o şcoală susţinută de comunitate, o şcoală ce nu e deţinută de un individ, aceasta e cea mai puternică idee a Royal School in Transylvania”, a explicat directorul educaţional al instituţiei, Julian Hingley, specialistul care a introdus în ţară programul Cambridge Examinations. În România există şcoli de stat, şcoli private şi şcoli confesionale. Royal School in Transylvania are o formă de guvernare bicamerală inedită: o fundaţie – School for Europe, care se ocupă de partea administrativă, şi un consiliu de 39 de guvernatori, din ţară şi din străinătate, din domenii de expertiză cât mai diverse, care asigură îmbunătăţirea calităţii şcolii. "Suntem unica şcoală de acest gen de la Est de Praga din câte ştiu eu", a susţinut Julian Hingley.

cluj

Şcoală pentru lideri 

„Vrem ca aceşti tineri să ajungă lideri adevăraţi şi nu clişee aşa cum citim pe multe siteuri ale altor şcoli”, a susţinut Julian Hingley în cuvântul adresat invitaţilor. Elevii vor învăţa după Curricullum Naţional al Angliei, care este, conform directorului, „sub o supraveghere continuă şi suferă un proces de adaptare şi transformare continue”. În plus, Hingley arată că „resursa invizibilă a sistemului naţional englezesc este că elevii primesc o educaţie completă, pe lângă cea academică, aceştia îşi însuşesc virtuţi sociale, abilităţi sportive, cunoştinţe vocaţionale etc”. Elevii care termină şcoala nu vor susţine Bacalaureatul, ci un examen Cambridge ce va fi recunoscut în toată lumea. Pentru a urma o facultate din România sunt necesare, însă examene suplimentare de echivalare. 

Până în acest moment, la Royal School in Transylvania învaţă 35 de copiii, însă sistemul permite înscrierea şi în timpul anului şcolar, care a început la 1 septembrie. Elevii au vârste cuprinse între 3 şi 14 ani şi sunt împărţiţi în clase în funcţie de aptitudini. Orele de desfăşoară în clădirea de pe strada Henri Barbusse nr. 44-46, din Cluj-Napoca. Taxa de şcolarizare este de 6.000 de euro pe an pentru elevii mai mari (6-14 ani) şi de 4.900 de euro pentru cei între 3 şi 6 ani. Sunt incluse uniforma, manualele, prânzul şi cluburile din calendarul şcolii. De anul viitor, şcoala va oferi şi ciclul gimnazial. 

„Suntem acreditaţi de Council of British Internationa Schools”

Şeful inspectoratului şcolar clujean, Valentin Cuibus, nu a fost prezent la eveniment, întrucât şcoala nu este încă acreditată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).  „Inspectorul şcolar general a adoptat aici într-un fel, o poziţie corectă. Noi funcţionăm sub tutela COBIS (Council of British Internationa Schools), deci nu suntem un organism regelementat de Inspectoratul şcolar”, a susţinut Ioan Drăgan, preşedintele Fundaţiei School For Europe, entitatea care administrează Royal School in Transylvania.  „Vom fi acreditaţi ARACIP în curând. Am trimis la începutul lunii iulie dosarul şi mai avem nevoie de avize de la Pompieri şi Sanepid. Clădirea în care funcţionăm este una nouă şi are toate acreditările, dar ca şcoală avem nevoie de chestiuni suplimentare. Pe partea academică noitrebuie doar să informăm ARACIP în legătură cu faptul că funcţionăm pe un alt sistem. Suntem acreditaţi ca şcoală candidată de COBIS, ceea ce înseamnă că în acest an vom fi afiliaţi la Cabridge. Noi nu oferim curricullumul românesc, deci nu răspundem în faţa inspectoratului şcolar judeţean”, a arătat Hingley. 

cluj

Cum se desfăşoară orele la Royal School

„Avem 18 profesori, majoritatea fiind români. Avem profesori în România cu acelaşi potenţial ca în Anglia sau altundeva. Avem americani şi englezi în echipă, dar aceasta este în mare parte românească. Jumătate din echipă a lucrat cu mine la alte şcoli. Avem o echipă bună, mai ales în zone neglijate în alte şcoli, cum ar fi în artele spectacolului. Acum suntem în proces de a căuta profesori pentru anul viitor, când vom demara şi cu gimnaziul”,  a precizat Hingley. Cei 35 de copiii care învaţă la şcoală sunt de 9 naţionalităţi englezi, spanioli, australieni, francezi, majoritari fiind românii. „Copiii ajung la şcoală pe la 8.15, iar la 8.45 încep orele. Ziua academică se termină la ora 15.00 pentru cei din ciclul I şi la 16.00 pentru cei din ciclul II. Cei mai mulţi copii vor sta până la 16.00 sau 17.00, când vor participa la activităţile de club”, a completat directorul educaţional. 

cluj

Principele Radu, prezent la eveniment 

Principele Radu a fost invitatul special la inaugurarea şcolii. „Mă gândesc cât de norocoasă este  comunitatea clujeană pentru că are parte de un astfel de evsniment. Creativitatea şi talentul românilor şi modul de a face educaţie impus Europei de britanici sunt o îmbinare fericită”, a susţinut principele. Radu Duda a explicat că legătura strânsă a „Coroanei” cu educaţia, dar şi cu tradiţia şi cultura Marii Britanii, consolidată de intrarea Reginei Maria în familia regală a României sunt două dintre motivele pentru care a Majestatea Sa Regele Mihai I a acordat permisiunea ca şcoala să utilizeze titlul “Royal” în denumire. 

Citeşte şi

   Julian Hingley, expert britanic în Educaţie: „În România, elevii învaţă după o curriculă de secol XIX. Vă trebuie o revoluţie în acest domeniu”

FOTO VIDEO Şcoala de la ţară care dă lecţii României. Elevii din Mihai Viteazu învaţă ca-n Occident, cu table interactive şi calculatoare ultramoderne

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite