S-a deschis oficial anul universitar la cea mai mare universitate din ţară. Rectorul UBB: „Continuăm proiectul sângelui artificial“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca şi-a deschis oficial marţi, 30 septembrie, porţile pentru un nou an universitar. În discursul său, rectorul Ioan-Aurel Pop a subliniat că UBB va continua câteva dintre proiectele începute anul trecut şi care au făcut şi mai cunoscută instituţia peste hotare. Tot el a afirmat că UBB face prea puţin pentru comunitate şi că nu ştie să-i păstreze pe tinerii cercetători.

„Acest început de an universitar ar fi fost al 433-lea dacă am fi trăit într-o lume bazată pe continuitate“, a afirmat rectorul UBB, academicianul Ioan-Aurel Pop, în discursul său care a deschis, oficial, anul universitar 2014-2015.
Acesta a afirmat, încă o dată, că UBB este universitatea cu cei mai mulţi studenţi din ţară şi că este instituţia cu cea mai bogată şi lungă tradiţie universitară punctând faptul că actuala instituţie s-a înfiinţat pe bazele Colegiului iezuit.

În anul I au fost admişi circa 14.300 de tineri, iar doctoranzi aproximativ 400. „O fi mult, o fi puţin. Poate că doctoranzi ar fi trebuit să fie mai mulţi“, adaugă rectorul. „La UBB avem 21 de facultăţi. Prea multe“, a completat acesta.

Academicianul a enumerat apoi câteva dintre realizările profesorilor şi studenţilor care au făcut şi mai cunoscută imaginea UBB peste hotare: studenţii clujeni au obţinut locul 24 în lume la dezbateri, proiectul sângelui artificial şi cel al „drumului spre Marte“ - un experiment prin care un rezident va sta izolat într-o peşteră în condiţii de izolare similare zborului în spaţiu, revista „Transylvania review“ ocupă locul 30 în lume într-un clasament al celor mai bune reviste de administraţie publică.

„Continuăm proiectul sângelui artificial condus de profesorul Silaghi-Dumitrescu de la Facultatea de Chimie a UBB“, a afirmat rectorul.

Însă el şi-a exprimat regretul că universitatea face prea puţin pentru comunitate şi că nu reuşeşte să-i păstreze pe acei tineri cercetători foarte buni, deşi în UBB – cum zicea rectorul - există „reţete bune, din bătrâni, verificate, pentru a face să funcţioneze comunitatea magiştrilor şi a studenţilor“.

Mesajul unei femei din lumea arabă: „Un student, un profesor şi un creion pot schimba lumea“

La ceremonia de început de an a fost prezent şi un fost rector, Ion Vlad, filolog de formaţie, care a îndeplinit funcţia de rector în timpul studenţiei actualului rector al UBB, Ioan-Aurel Pop. În discursul său a vorbit despre cum nu ar trebui uitaţi, ci dimpotrivă apreciaţi acei profesori, acei oameni ai Universităţii“,  care au contribuit la „clădirea“ multor generaţii de studenţi la UBB.
Ion Vlad a spus că pe vremea sa exista doar Biroul Senatului, locul unde se luau deciziile, şi nu atâtea structuri în interiorul instituţiei cum ar fi cel de „cancelarul universităţii“ şi alţi termeni - pe care bătrânul dascăl nu s-a sfiit să spună public că „le detestă“.
El a ţinut să mulţumească instituţiei pentru invitaţie pe care a acceptat-o ştiind ce atmosferă academică există la UBB afirmând că, de regulă, el respinge acest gen de invitaţii deoarece „are oroare de manifestări mai mult sau mai puţin forţate, organizate după nişte scenarii suspectabile“.

Reprezentanţii UBB au oferit, spre finalul ceremoniei, câte un mic dar simbolic, câtorva foşti dascăli ai UBB.

La ceremonie au participat profesori, studenţi, consulii onorifici ai Olandei şi Franţei în România, consului României la San Francisco, fostul preşedinte al Academiei Române, Ionel Haiduc, feţe bisericeşti de la mai multe confesiuni (UBB este singura universitate din Europa unde sunt patru facultăţi de 4 confesiuni).

Wouter Reijers, consulul onorific al Olandei în România, a afirmat că, într-un discurs ţinut la ONU, o femeie din lumea arabă a spus că „un student, un profesor şi un creion pot schimba lumea. Vă provoc pe voi, cu cuvintele acelei femei, să schimbaţi lumea“, a afirmat Reijers.

Mai puteţi citi:

Mii de tineri s-au înscris la UBB. Informatica economică, specializarea cea mai căutată de viitorii studenţi din Cluj

Contraatacul rectorilor din Cluj, Iaşi şi Bucureşti. Legea Educaţiei, schimbată pe furiş de Minister: se încurajează mediocritatea

ANALIZĂ Cât de bine e să ne răsplătim cu bani copiii de nota 10? Specialiştii: un compromis dramatic necesar în România

Istoria romilor se scrie la Cluj. Povestea nespusă a romilor din România, un proiect al UBB în valoare de 750.000 de euro

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite